zazracnevune.cz – Klikni a objev krásné vůně za zázračné ceny!

Hummus recept: Jak připravit nejlepší domácí hummus krok za krokem

Hummus patří mezi nejoblíbenější pomazánky z Blízkého východu. Připravuje se z cizrny, tahini, citronové šťávy, olivového oleje, česneku a soli.

Recept na hummus je vlastně docela jednoduchý a vystačíte si s pár běžnými surovinami.

image
image

Tahle pomazánka není jen dobrá, ale taky zdravá. Hodí se jako dip k zelenině, pita chlebu nebo prostě jako rychlá svačina.

Příprava domácího hummusu zabere jen chvilku a zvládne ji opravdu každý.

Základní hummus recept

Domácí hummus zvládnete snadno a odmění vás plnou chutí. Když sáhnete po kvalitních surovinách a dodržíte postup, výsledek bude krásně jemný a krémový.

Suroviny na tradiční hummus

Nejčastěji do hummusu patří cizrna, tahini a pár dalších základních ingrediencí. Čerstvost surovin tady fakt udělá svoje.

Seznam obvyklých ingrediencí vypadá takhle:

SurovinaMnožství
Vařená cizrna240 g (1 plechovka)
Tahini2–3 lžíce
Citronová šťáva2 lžíce
Olivový olej2 lžíce
Česnek1 stroužek
Sůlpodle chuti
Voda2–4 lžíce

Použijte čerstvý citron a dobrý olivový olej, to je základ. Když chcete, přidejte špetku římského kmínu.

Krok za krokem: příprava hummusu

Začněte tím, že slijete a opláchnete cizrnu. Pak ji nasypte do mixéru nebo kuchyňského robotu.

Přidejte tahini, citronovou šťávu, česnek, olivový olej a sůl. Všechno rozmixujte dohladka a postupně přilévejte vodu, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

Občas setřete stěrkou směs ze stěn, ať je hummus opravdu jemný. Nakonec ochutnejte a dolaďte solí nebo citronem podle nálady.

Tipy pro dokonalou konzistenci

Dlouhé mixování je klíč k hladkému hummusu. Když je směs moc hustá, přidejte trochu vody nebo olivového oleje.

Chcete extra jemnou texturu? Zkuste cizrnu oloupat, i když to zabere chvíli navíc. Někteří přidávají při mixování ledovou vodu, která krémovost ještě podpoří.

Hotový hummus servírujte s trochou olivového oleje a špetkou papriky navrch. Uchovávejte ho v lednici ve vzduchotěsné nádobě, vydrží klidně 3 dny.

Různé varianty hummusu

Hummus není jen o cizrně a tahini. Stačí přidat pár dalších věcí a získáte úplně novou chuť, barvu i strukturu.

Pikantní hummus

Pokud máte rádi ostřejší jídla, pikantní hummus vás asi bude bavit. Do základu prostě přimíchejte trochu čerstvé nebo sušené chilli, případně chilli prášek.

Někdo zkusí i kajenský pepř nebo trochu pálivé omáčky. Začněte raději opatrně a dochuťte až nakonec podle vlastní odvahy.

Čerstvý koriandr nebo nasekaná petržel pikantní hummus krásně doplní. Hodí se jako dip k zelenině, k pečivu nebo klidně do sendvičů.

Pro výraznější chuť přidejte špetku uzené papriky nebo římského kmínu. Pikantní verze má díky koření často červenější nebo oranžovější barvu.

Rychlý tip: Pokud nemáte rádi pálivé, zkuste místo chilli sladkou papriku.

Hummus s pečenou červenou řepou

Tahle varianta zaujme hlavně barvou – krásně růžová až fialová, a navíc jemně nasládlá. Pečenou červenou řepu rozmixujte spolu s cizrnou, tahini, česnekem, citronem a olivovým olejem.

Řepa dodá směsi nejen chuť, ale i krémovitější strukturu. Nejlepší je ji nejdřív upéct v troubě, dokud nezměkne.

Pokud nechcete péct, dají se koupit i už uvařené řepy ve větších obchodech. Hummus s řepou vypadá skvěle s ořechy, semínky nebo bylinkami navrchu.

Hodí se hlavně jako atraktivní dip na oslavy.

Složení:

  • 150 g červené řepy
  • 300 g vařené cizrny
  • 2 lžíce tahini
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku

Bylinkový hummus

Bylinkový hummus je svěží, zelený a voní létem. Nejčastěji se do něj přidává čerstvá petržel, koriandr nebo máta.

Báječně chutná i s bazalkou nebo špenátem. Bylinky přimíchejte až nakonec, ať zůstane barva i chuť co nejvýraznější.

Díky nim je bylinkový hummus lehčí a skvěle se hodí k letním jídlům nebo na pikniky. Podávejte ho ke křupavé zelenině, na krekry nebo do tortill.

Jako pomazánka na čerstvý chléb je taky fajn.

Možné kombinace bylinek:

BylinkaChuťový profil
PetrželZemitá, svěží
KoriandrKořeněná, lehce citrusová
MátaOsvěžující, chladivá
BazalkaJemná, aromatická

Servírování a podávání

image
image

Hummus je oblíbený hlavně proto, že se dá servírovat na milion způsobů. Přílohy, zdobení i samotné podávání můžete pokaždé trochu obměnit.

Ideální přílohy k hummusu

Nejčastěji lidé sahají po čerstvé zelenině – mrkev, okurka, paprika nebo ředkvička. Skvělý je i pita chléb, který můžete lámat a namáčet.

Hummus chutná i s krekry, toustem nebo celozrnným chlebem. Pro pestřejší chuť někdo přihodí olivy, nakládanou zeleninu nebo kousek fety.

Tady je malý přehled příloh:

Druh přílohyPříklady
ZeleninaMrkev, okurka, paprika
PečivoPita, toast, chléb
Ostatní dodatkyOlivy, feta, vejce

K netradičním možnostem patří třeba pečené brambory nebo květák. Tyhle přílohy oceníte hlavně při bohatějším občerstvení.

Způsoby servírování

Hummus většinou dávám na hluboký talíř, do misky nebo klidně přímo na větší tác. Rozprostřu ho do menší vrstvy, protože to prostě vypadá líp a lépe se nabírá.

Do středu rád udělám malý důlek a naliju do něj olivový olej. To je taková klasika.

Když hummus tvoří hlavní chod, dávám větší porce a přidávám různé druhy zeleniny. Jako předkrm ale stačí menší množství, třeba s krekry nebo pita chlebem.

Pokud připravuju víc druhů hummusu, natřu každý druh na jinou část tácu nebo použiju malé misky. Pro menší skupinu mi přijde lepší připravit jednotlivé porce rovnou na talíře hostů.

Dekorace a zdobení

Zdobení hummusu zvyšuje jeho vizuální přitažlivost a často i chuť. Nejčastěji používám olivový olej – naliju ho do středu a trochu rozprostřu po povrchu.

Mletá paprika, sezamová semínka nebo nasekaná petržel a koriandr jsou další oblíbené možnosti. Někteří lidé navrch přidají cizrnu, piniové oříšky nebo nakrájené olivy.

Chci-li hummus ozvláštnit, někdy přidám pár kapek citronové šťávy a jemně pokapu balzamikovým octem. Kuchaři často doporučují použít barevnou zeleninu pro kontrast, hlavně když servíruju hummus pro více lidí.

Tipy pro skladování hummusu

image
image

Správné skladování udrží hummus déle čerstvý a zabrání plísním i zkažení. V lednici vydrží několik dní a pořád chutná skvěle.

Jak správně uchovat hummus

Hotový hummus ukládám do uzavíratelné nádoby. Nejradši mám plastové nebo skleněné nádoby s víkem, které opravdu těsní.

V lednici hummus obvykle vydrží 3 až 5 dní. Před uložením ho někdy lehce zakapu olivovým olejem, aby zůstal vláčný a chutný.

Vždycky používám čistou lžíci, když hummus nabírám. Stačí malá nečistota a je po radosti.

Jestli hummus zůstane déle při pokojové teplotě, rychle se zkazí. Když změnil barvu, divně voní nebo chutná, radši ho rovnou vyhodím.

Tip: Skladujte hummus v menších porcích, abyste ho nemuseli často otevírat a co nejméně vystavovali vzduchu.

Možnosti zamrazení

Když nestíhám hummus sníst, prostě ho zmrazím. Rozdělím ho na menší porce do krabiček nebo sáčků, to je praktičtější.

Při zamrazování nechávám trochu volného místa, protože hummus může lehce nabýt na objemu. V mrazáku vydrží klidně až 4 měsíce.

Po vytažení z mrazáku hummus nechám pomalu rozmrznout v lednici. Po rozmrazení ho důkladně promíchám a případně přidám kapku olivového oleje, aby byl zase hebký.

Dávám pozor, jestli se po rozmrazení nezměnila textura nebo nevznikl nepříjemný zápach. Pokud ano, už ho radši nejím.

Zdravotní benefity hummusu

Hummus obsahuje spoustu bílkovin díky cizrně. Ta pomáhá tělu budovat svaly a podporuje regeneraci.

Vláknina v hummusu je důležitá pro trávení. Navíc sytí, což se hodí, když si hlídáte váhu.

Mezi hlavní živiny v hummusu patří:

ŽivinaZdroj v hummusu
BílkovinyCizrna
Zdravé tukyOlivový olej, sezamová pasta
VlákninaCizrna
ŽelezoCizrna, tahini
Vitamín B6Cizrna

Díky olivovému oleji a tahini hummus obsahuje zdravé rostlinné tuky. Tyhle tuky jsou fajn třeba pro srdce.

Hummus neobsahuje lepek, takže ho můžou i lidé s celiakií nebo intolerancí na lepek. V hummusu najdete i vitamíny a minerály, třeba vitamín B6 a železo.

Železo pomáhá imunitnímu systému správně fungovat. Hummus má nízký obsah cukru, což ho dělá vhodným pro zdravější stravování.

Historie a původ hummusu

Hummus má za sebou dlouhou historii, která sahá až do starověku. První zmínky o něčem podobném hummusu pocházejí z oblasti Levanty, dnešního Blízkého východu.

Do této oblasti patří Izrael, Libanon, Sýrie, Jordánsko a Palestina. Archeologové dokonce zjistili, že lidé tu pěstovali cizrnu už před více než 7000 lety.

Cizrna tvoří základ hummusu a rozšířila se v celém Středomoří. Hummus dnes většina lidí spojuje s arabskou kuchyní.

Každá země v regionu má svůj vlastní způsob přípravy. Někdy přidávají česnek, citronovou šťávu nebo různé koření.

Tady je tabulka základních surovin v tradičním hummusu:

SurovinaPůvodní oblast
CizrnaBlízký východ
Tahini (sezamová pasta)Středomoří
Olivový olejStředomoří
Citronová šťávaBlízký východ

Jednoduché ingredience a snadná příprava způsobily, že se recept na hummus rozšířil do celého světa. Ve 20. století se hummus stal populární i mimo Blízký východ.

Některé zdroje tvrdí, že slovo „hummus“ pochází z arabského výrazu pro cizrnu. O původ hummusu se ale dodnes přou různé země a kultury.

Často kladené otázky

Domácí příprava hummusu je snadná, když víte, co použít a jak na to. Variant existuje spousta, takže si každý najde tu svou.

Jaký je nejlepší způsob přípravy tradičního izraelského hummusu?

Na tradiční izraelský hummus používám namočené a uvařené cizrny, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, tahini pastu, česnek, olivový olej, sůl a někdy římský kmín.

Všechno rozmixuju do hladka – nejlíp chutná, když je hummus ještě z teplé cizrny.

Jak mohu připravit jednoduchý hummus doma?

Na domácí hummus stačí konzervovaná cizrna, tahini, citronová šťáva, česnek a sůl. Všechno rozmixuju dohladka.

Pokud je hummus moc hustý, přidám trochu vody nebo olivového oleje.

Jaké alternativy můžu použít, pokud nemám tahini pro domácí hummus?

Když mi chybí tahini, někdy použiju bílý jogurt, sezamový olej nebo dokonce arašídové máslo. Bez tahini bude hummus méně krémový, ale pořád chutná dobře.

Jaká jsou nejlepší koření pro ochucení pikantního hummusu?

Chcete-li hummus opravdu přiostřit, sáhněte po chilli prášku, uzené paprice, kajenském pepři, nebo si klidně čerstvě namelete trochu černého pepře.
Já osobně dávám koření rovnou do směsi, ale někdo ho rád jednoduše posype navrch těsně před podáváním.

S čím se nejčastěji podává hummus?

Nejčastěji si hummus užíváme s pita chlebem nebo čerstvou zeleninou – třeba s mrkví, okurkou nebo paprikou.
Někdo ho rád přidává i jako přílohu k masu, anebo ho prostě namaže na kousek čerstvého chleba.

Jak dlouho můžu uchovávat domácí hummus v lednici?

Domácí hummus v lednici obvykle vydrží tři až pět dní, když ho dáte do uzavřené nádoby.

Upřímně, nejlepší je sníst ho co nejdřív, protože čerstvý prostě chutná nejlíp.

zazracnevune.cz – Klikni a objev krásné vůně za zázračné ceny!

Napsat komentář