Jak vybrat nejlepší moka konvičku

Moka konvička nabízí dostupnou a jednoduchou možnost, jak si připravit dobrou kávu podobnou té z kavárny. Chuť kávy připravené v moka konvičce je specifická. Podobá se espressu, ale není tak silná. Je jemná, ale také intenzivní.

Na jakém principu moka konvička funguje

Moka konvička se skládá ze tří částí. Spodní část slouží pro vodu, do střední části se sítkem sypete kávu a v horní části vzniká hotový nápoj.

Konvička funguje na principu vysokého tlaku vodní páry. Ve spodní části konvice se při vaření vytváří pára. Ta vytlačuje vařící vodu přes střední část, ve které je nasypaná káva. Hotová káva je vytlačena do horní části, zatímco lógr zůstane ve střední části konvice.

V moka konvičce působí tlak asi 1,5 baru, což je dost na to, aby byla chuť kávy intenzivní a lahodná. Káva je bez sedliny díky jemnému sítku a hotová je zhruba za 5 minut, kdy samotná extrakce trvá asi 30 sekund.

zdroj: www.yotube.com

Materiál

První moka konvičky se vyráběly z hliníku. Důvod je vcelku zajímavý – Itálie měla velké zásoby bauxitu, ze kterého se hliník získává. Aby Mussolini přinutil Italy k jeho využití, prohlásil hliník za italský národní kov. Dnes se moka konvičky vyrábí z potravinářského hliníku nebo z nerezové oceli.

Moka konvička z hliníku

Hliníkovou konvičku můžete použít na jakýkoliv typ sporáku, kromě indukční desky. Hliník skvěle vede teplo, konvička se brzy díky tomu potáhne patinou, která v sobě uchovává kávové aroma. Mnoho lidí říká, že káva z hliníkové moka konvičky chutná lépe.

Moka konvička z nerezové oceli

Výhodou konviček z nerezové oceli je jejich snadná údržba, vyšší odolnost a možnost použití i na indukční desce. Oproti hliníkovým konvičkám nevedou tak dobře teplo a jsou dražší. Existuje i více variant nerezových konviček – například nerezový spodek a vršek z hliníku nebo keramiky.

Velikost moka konvičky

Moka konvičky se vyrábí v různých objemech. Volte velikost, která bude ideální pro každodenní použití. V malé moka konvičce neuděláte větší množství kávy pro více lidí, naopak ve velké konvičce nepřipravíte kávu jen pro jednu osobu.

Objem konvičky se udává buď v mililitrech nebo v počtu šálků. Velikost šálku se uvádí jako 30-50 ml.

ObjemPočet malých šálkůPočet velkých šálků
150-200 ml 3-4 1-2
200-300 ml 4-6 2-3
300-450 ml 6-9 3-4
450-600 ml 9-12 5-6

Elektrická moka konvička

Kromě klasického provedení se vyrábí i moka konvičky elektrické. Ty se hodí všude tam, kde nemáte sporák, např. v práci, na cestách nebo třeba na chatě.

Většina elektrických moka konviček je vybavena redukcí pro přípravu menšího množství kávy, než je uvedeno pro daný model. Elektrické konvičky mají mnohdy také časovač, který vám připraví kávu na čas, který si nastavíte. Připravenou kávu pak konvička udržuje teplou ještě dalších 30 minut.

V případě elektrické moka konvičky počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Jak připravit kávu v moka konvičce

Celková doba přípravy kávy v moka konvičce nezabere více než 5 minut. Samotná příprava je velmi jednoduchá:

  1. Naplňte spodní nádobu konvičky vodou po rysku nebo přetlakový ventil. Názory na to, jestli použít vodu studenou, nebo horkou, se liší. Při použití studené vody se může zdát chuť kávy připálenější díky delšímu zahřívání. Zkuste a zjistěte, jaká voda vyhovuje vám.
  2. Nasaďte střední část konvičky na spodní díl a naplňte jej kávou. Sítko plňte vždy po okraj, kávu zarovnejte, ale nestlačujte. Dejte pozor, aby káva nezůstala po okrajích.
  3. Nasaďte horní díl konvičky a pevně utáhněte. Dejte pozor na dobré utěsnění.
  4. Konvičku dejte na sporák na mírný plamen.
  5. Po pár minutách začne voda probublávat přes kávové sítko. Až uslyšíte zasyčení, je káva hotová. Po pár přípravách kávy v moka konvičce se naučíte odhadnout ten pravý okamžik, kdy konvičku odstavit z plotny.
  6. Vychutnejte si skvělou kávu.

Čerstvá káva je základ

Káva by měla být co nejčerstvější, ideálně jen několik málo dní po upražení. Nejlepší chuti dosáhnete, pokud kávu semelete až těsně před přípravou. Na mletí kávy je vhodné, když použijete mlýnek s mlecími kameny. Hrubost mletí musí být střední – něco mezi jemným espresso mletím a hrubým mletím pro french press. Pokud je káva namletá moc jemně, voda jí prochází příliš pomalu, což ovlivňuje chuť nápoje. Naopak, je-li káva příliš hrubá, zkrátí se extrakce a výsledný nápoj bude řídký a nevýrazný. Chcete poradit, jak vybrat nejlepší mlýnek na kávu? I to jsme pro vás sepsali do přehledného článku.

Všeobecně platí, že pro přípravu v moka konvičce je vhodná spíše výrazná, zemitější káva. S vhodným výběrem kávy vám pomůžou ve specializovaném obchodě.

Tipy pro údržbu moka konvičky

  • Konvičku myjte ručně bez použití saponátů.
  • Nepoužívejte nic, co by mohlo poškodit povrch konvičky, například drátěnka.
  • Pravidelně kontrolujte těsnění, které je potřeba jednou za čas vyměnit.
  • Konvičku můžete skladovat složenou, ale neutahujte závit mezi spodní a horní polovinou. Dlouhodobé utažení snižuje životnost těsnění.

Cena

Kvalitní moka konvička vám vydrží spoustu let, její pořízení přitom není finančně náročné. Na ceně se odráží velikost, materiál, design i kvalita provedení konvice.

Cena do 500 Kč

Nejlevnější konvičky seženete už za 200 Kč. V cenové kategorii do 500 Kč jsou téměř všechny moka konvičky hliníkové a mají menší objem. Pokud si nejste jisti, jestli vám káva z moka konvičky bude chutnat nebo ji nebudete používat každý den, vystačíte si s konvičkou z této kategorie.

Cena 500–1 000 Kč

V této cenové kategorii je velmi slušná nabídka moka konviček. Najdete zde konvičky všech velikostí, z hliníku i nerezové. Samozřejmostí je výběr z několika barev a v moderním designu.

Cena nad 1 000 Kč

V cenové kategorii nad 1 000 Kč se vyplatí vybírat, pokud chcete koupit elektrickou moka konvičku.

Značky moka konviček

Na trhu je velký výběr konviček. Mezi nejrozšířenější patří ty od značky Bialette.

Mezi další výrobce patří např. Pezzetti, G.A.T., Tognana, Tescoma a další.

Pár zajímavostí nakonec

  • První moka konvičku si nechal patentovat v roce 1933 Ital Alfonso Bialetti. Posléze založil firmu na jejich výrobu. Proto se někdy moka konvičkám říká bialettky.
  • Syn vynálezce moka konvičky Ranato Bialetti se nechal v moka konvici pohřbít.
  • V Itálii najdete moka konvičku v 90 % domácností.

Potřebujete poradit i s výběrem kvalitní kávy? V našem článku jak vybrat dobrou kávu jsme to pro vás podrobně rozepsali.

Pokud už ale teď víte, že moka konvička není to pravé pro vás, inspirujte se jinými možnostmi přípravy kávy, třeba v článku jak vybrat nejlepší french press.

Napsat komentář