Jak vybrat nejlepší french press

French press je konvička pro přípravu kávy. Milovníkům kávy umožňuje vychutnat si skvělou chuť a aroma klasického „turka“ bez přítomnosti lógru. Způsob přípravy kávy ve french pressu dává vodě čas proniknout do buněčné struktury mleté kávy a vytáhnout z ní to nejlepší bez nadměrné hořkosti. Dává tak vyniknout plným chutím a krémové struktuře kávy.

French press, jak ho známe dnes, byl patentován v roce 1929 italským designérem Attilio Calimanim. Je také známý jako kafetiéra, press pot nebo piston.

Proč si koupit french press

  • Nízká pořizovací cena
  • Nenáročná údržba
  • Velmi snadná příprava kávy

Materiál

French press se nejčastěji vyrábí ze skla nebo nerezu. Některé části, jako je například ucho konvice, píst nebo podstavec, mohou být z plastu.

Sklo

Díky skleněné nádobě budete mít přehled o přípravě kávy. Sklo by mělo být žáruvzdorné. Nevýhodou skleněného french pressu je křehkost a možnost rozbití.

Nerez

French press z nerezu je dražší a také náročnější na údržbu – jsou na něm vidět šmouhy a otisky. Materiál je neprůhledný, neuvidíte tedy na obsah konvice. Výhodou je naopak vysoká odolnost proti poškození, je tedy vhodný třeba na cesty.

Velikost french pressu

Při výběru french pressu zvažte, pro kolik osob budete kávu nejčastěji připravovat. Výhodou je, že na rozdíl od moka konvičky, není potřeba french press naplnit až po okraj. I ve velké konvici tak můžete připravit kávu jen pro jednu osobu. Objem french pressu se udává v mililitrech, na jeden šálek kávy připadá 100–150 ml.

Objem            

Do 300 ml – vhodné pro 1–2 osoby

Do 600 ml – nejuniverzálnější velikost, pro 2–4 osoby

Do 800 ml – vhodný pro velké rodiny, pro 5–7 osob

Nad 800 ml – pro velký kolektiv lidí, například do kanceláře, pro 7 a více osob

Údržba

Údržba french pressu je velmi jednoduchá. Stačí umýt jednotlivé části ručně nebo i v myčce.

Počítejte s tím, že jednou za pár let je potřeba vyměnit sítko pístu, které se při pravidelném používání opotřebovává.

Jak připravit kávu ve french pressu

Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut.

  1. Nádobu french pressu nejdříve předehřejte. Nalijte do ní horkou vodu – tu po chvíli vylijte.
  2. Nasypte do french pressu kávu – na 100 ml vody připadá asi 6 g kávy, samozřejmě lze upravit podle chuti.
  3. Připravte si vodu k zalití kávy. Teplota vody by měla být 93–95 °C. Této teploty dosáhnete, pokud necháte vařící vodu asi půl minuty odstát.
  4. Zalijte kávu malým množstvím vody tak, aby voda byla těsně nad namletou kávou, dobře promíchejte a počkejte asi půl minuty.
  5. Dolijte zbytek vody a nechte kávu extrahovat 3–4 minuty.
  6. Poté stlačte píst až na dno. Postupujte opatrně, aby na vás horká káva nevystříkla.
  7. Po stlačení pístu kávu ihned slijte, neměla by zůstat ve french pressu, aby se již dál nelouhovala.
  8. Vychutnejte si dobrou kávu.

Názorná ukázky přípravy

zdroj: youtube.com

Jaká káva je vhodná

Základem dobré chuti je správný výběr kávy. Kvalitní kávu seženete ve specializovaných prodejnách, kde vám s výběrem kávy poradí. Káva rychle ztrácí aroma, nekupujte ji více, než jste schopni spotřebovat během dvou týdnů.

Ideální je, abyste umleli kávu vždy čerstvou před každou přípravou. Kávu pro přípravu ve french pressu meleme na hrubo. Konzistencí by měla připomínat cukr krystal.

Možná vám pomůže:

  • 1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g
  • 1 mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g

Cena

Cena french pressu není vysoká. I za nízkou částku lze koupit kvalitní přístroj. Vyšší cena se odráží v materiálu, provedení a značce výrobce.

Cena do 500 Kč

Nejlevnější french pressy, nejčastěji ze skla a plastu. Obvykle s menším objemem.

Cena od 500 do 1 300 Kč

V této cenové kategorii lze pořídit nejen funkční, ale i designově zajímavé kousky. Pro potřeby běžné domácnosti ideální poměr cena – výkon.

Cena nad 1 300 Kč

V cenové kategorii nad 1 300 Kč se nacházejí hlavně luxusní designové kousky a modely vhodné do kaváren.

Značky

Nejznámějším výrobcem french pressů je italská značka Bialetti. Mezi další známé značky patří např. Bodum, Banquet nebo Tescoma.

Tipy na konec

  • Ve french pressu můžete připravovat i sypaný čaj. Aby nedocházelo k ovlivnění chuti, je vhodné nepoužívat stejný french press pro přípravu kávy a čaje.
  • Ve french pressu lze připravit i ledovou kávu. Nalijte do french pressu s kávou studenou vodu a nechte jej stát pár hodin v lednici.

Nejen vychutnání kávy, ale i její příprava může být požitkem. Pokud hledáte jiné možnosti přípravy kávy než ve french pressu, podívejte se na články Jak vybrat nejlepší automatický kávovar nebo Netradiční způsoby přípravy kávy.

Napsat komentář