zazracnevune.cz – Klikni a objev krásné vůně za zázračné ceny!

Jak vybrat dobrou kávu

Denně se na celém světě vypije více než 2 miliardy šálků kávy. Pro mnohé z nás se pití kávy stalo rituálem. U kávy se scházíme s kamarády, kolegy i obchodními partnery. Tento nápoj nás dokáže zahřát i povzbudit. Také patříte k těm, kteří si nedokážou své ráno představit bez lahodného kávového šálku?

Druhy kávy

Existuje několik desítek odrůd kávy. Mezi ty nejznámější a komerčně nejvyužívanější patří druhy dva – arabika a robusta.

Arabika

Arabika pokrývá asi 80 % celosvětové produkce kávy. Mezi hlavní pěstitelské oblasti patří Střední a Jižní Amerika, Afrika, Arabský poloostrov a Indonésie.

Vyznačuje se jemnou, přesto intenzivní a výraznou chutí. Můžete se setkat s nejrůznějšími ovocnými tóny, výraznou chutí čokolády nebo třeba jemným bylinkovým aromatem. Oproti robustě obsahuje arabika méně kofeinu, není tak hořká a má slabě nakyslou chuť. Je náročnější na pěstování a od toho se odvíjí i její cena.

Robusta

Robusta obsahuje až třikrát více kofeinu než arabika a má silnou, hořkou chuť. Není tolik náročná na pěstování, díky tomu je i její cena nižší. Na samotné robustě si kvůli její intenzivní hořké chuti moc nepochutnáte, proto se často míchá do směsí s arabikou. Z robusty se také vyrábí instantní káva. Mezi největší producenty patří Vietnam, Brazílie a Indie.

V závislosti na původu a zpracování se můžeme setkat i s dalšími typy kávy.

Zelená káva

Jedná se o nepražená kávová zrna. Chuťově se zelená káva podobá něčemu mezi běžnou praženou kávou a zeleným čajem. Tento typ kávy obsahuje zdraví prospěšné látky, které by se pražením zničily. Její popíjení má pozitivní vliv na metabolismus, zabraňuje vstřebávání cukru do těla, posiluje svalstvo a zpomaluje stárnutí buněk.

Příprava zelené kávy je velmi jednoduchá. Do šálku vložíte 2-3 lžičky mleté zelené kávy, zalijete horkou vodou a necháte asi 5 minut vylouhovat. Poté scedíte, případně rovnou popíjíte. Doporučuje se pít v dopoledních hodinách, ideálně půl hodiny před jídlem.

Bezkofeinová káva

Pokud z nějakého důvodu nemůžete konzumovat kofein, ale nechcete se vzdát kávy, můžete si dopřát kávu bez kofeinu. Kofein je z klasických odrůd kávy odstraňován dvěma možnými způsoby – tzv. Evropským nebo Švýcarským vodním procesem.

Evropský proces je častější a k odstranění kofeinu využívá chemické látky, konkrétně dichlormetan. Kávová zrna se máčí ve vodném roztoku, který z nich odstraní kofein. Pak se zrna propláchnou. Zbytky chemických látek ale mohou v kávových zrnech zůstat, což se může negativně projevit na výsledné chuti kávy.

Švýcarský vodní proces je založen na dlouhodobém máčení zrn ve vodě. To způsobí samovolné uvolnění kofeinu. Následně se voda i s kávovými zrny přefiltruje přes aktivní uhlík, který na sebe kofein naváže. Tato metoda odstraňování kofeinu je zdravější, ale spolu s kofeinem se z kávových zrn vytratí i éterické oleje a typické kávové aroma.

Cibetková káva

Cibetková káva je jednou z nejdražších káv na světě. Získává se z trusu cibetek palmových, které se mimo jiné živí plody kávovníku. V trávicí soustavě cibetek dochází k fermentaci, díky které kávová zrna získají jedinečnou intenzivní chuť a velmi silné aroma.

Různé formy kávy

Na přípravu a i výslednou chuť má vliv forma, z které kávu připravujete. Rozlišují se čtyři základní formy kávy:

Zrnková káva

Zrnková káva je určena k namletí a následné přípravě nápoje. Má nezaměnitelnou chuť a aroma, vydrží déle čerstvá a můžete si ji namlít podle své potřeby a preferencí. Nevýhodou je potřeba mlýnku a delší doba přípravy.

Mletá káva

Mletá káva je určena těm, kteří nemají doma mlýnek na kávu nebo nechtějí ztrácet čas mletím. Při výběru mleté kávy je potřeba zvážit, jakým způsobem chcete kávu připravovat. Jiná hrubost mletí je vhodná např. pro frenchpress a jiná pro moka konvičku. Mletá káva je nenáročná na přípravu, ale nevydrží dlouho čerstvá a má slabší chuť a aroma oproti zrnkové.

Instantní káva

Instantní káva se získává z hrubě mleté zrnkové kávy, která se pod vysokým tlakem louhuje v horké vodě. Druhým způsobem výroby instantní kávy je tzv. lyofilizace, tedy zmražení za velmi nízké teploty. Tento postup je složitější, a tedy i dražší, než louhování kávy v horké vodě. Výhodou je snadná a rychlá příprava, káva je rozpustná a vyrábí se i ve variantě bez kofeinu. Nevýhodou je nevýrazná chuť a aroma oproti zrnkové a mleté kávě, proto se instantní káva často chemicky aromatizuje.

E.S.E. pody a kapsle

E.S.E. pod (Easy Serving Espresso – jednoduše servírované espresso) je porcovaná mletá káva, která je hermeticky uzavřena v malém sáčku. Množství kávy, stupeň mletí a komprese do podu jsou definovány standardy. Máte tak jistotu, že tento typ kávy bude chutnat vždy stejně. Nevýhodou je vyšší cena. Kávovary, ve kterých lze pody použít, bývají zpravidla označeny jako kompatibilní se systémem E.S.E. Většinou se jedná o pákové kávovary.

Porcovaná mletá káva je základem také v kávových kapslích do kapslových kávovarů. Narozdíl od E.S.E. podů není nijak definováno, jak má složení náplně v kapslích vypadat. Více o kapslích do kapslových kávovarů si přečtěte v našem článku Kávové kapsle – jak vybrat ty nejlepší.

Parametry, které ovlivňují chuť kávy

Pokud chcete pít dobrou kávu, pohlídejte si následující parametry, které mají vliv na výslednou chuť a vůni vašeho kávového šálku.

Kvalita

Kvalitní káva by v sobě neměla obsahovat žádné nečistoty, kamínky, úlomky větviček apod. Všechna kávová zrna by měla mít přibližně stejnou velikost a barvu, měla by být celistváintenzivně vonět. Káva by neměla být nedopražená nebo naopak přepražená.

Zárukou kvality jsou také nejrůznější certifikáty. Mezi ty významné patří ku příkladu The Speciality Coffe Association of Costa Rica (SCACR) nebo The Italian Coffee Academy.

Čerstvost

Čerstvost kávy se při nákupu odhaduje složitě. Když kupujete balenou kávu, musíte si vystačit s datem spotřeby. Obecně platí, že čím vzdálenější datum spotřeby, tím lépe. Pokud kupujete váženou kávu, poznáte její čerstvost lépe. Zrna by měla intenzivně vonět a neměla by být na povrchu mastná. Čerstvá káva se lépe mele a výsledný nápoj silně pění.

Intenzita pražení

Míra pražení výrazně ovlivňuje chuť kávy. Světlejší zrna kávy byla pražena kratší dobu a káva tak bude mít kyselejší chuť s ovocnými podtóny. Naopak tmavá zrna byla pražena déle a káva bude mít hořkou chuť. Zlatým středem jsou středně pražená kávová zrna, v jejichž chuti je kyselost a hořkost vyvážena.

Země původu

Na kvalitu a chuť kávy má značný vliv i podnebí a způsob pěstování. Nejlepší arabika se vyváží z Kolumbie. Tradičním producentem robusty je Vietnam. Oběma druhům kávy se daří v Brazílii, chuť brazilské arabiky ale není tak jemná jako u té kolumbijské.

Příprava kávy

Existuje mnoho způsobů, jak si můžete kávu připravit. Na trhu jsou k dostání nejrůznější typy kávovarů, překapávačů, moka konviček apod. Každý způsob přípravy má svá specifika – hrubost namletí kávy, dobu extrakce, výběr druhu kávy atd. Pokud se chcete o přípravě kávy dozvědět více, přečtěte si naše další články na toto téma –⁠ články o kávě a kávovarech.

Jak kávu skladovat

Kávu skladujte na chladném, suchém a tmavém místě, ideálně v uzavřené dóze. Káva pohlcuje pachy, proto ji neskladujte společně s ostatními potravinami. Čerstvě namletá káva už během pár desítek minut ztrácí své aroma a po několika hodinách začíná žluknout. Proto ji melte vždy až těsně před přípravou nápoje. Kupujte jen takové množství, které jste schopni maximálně do měsíce vypít.

Kde kávu nakupovat

Je to jednoduché – kávu můžete koupit v obchodě s potravinami, v pražírně, ve specializovaném obchodě a přes internet v e-shopu. Každá z možností má své výhody a nevýhody.

Obchod s potravinami

Výhodou nákupu v běžném obchodě s potravinami je široká nabídka zrnkové, mleté i instantní kávy. Nevýhodou je horší kvalita kávy a její stáří. Pokud si na kávě opravdu chcete pochutnat, na nákup v supermarketu raději zapomeňte.

Pražírna, specializovaná prodejna

Výhodou nákupu v pražírně nebo specializované prodejně je možnost poradit se s kvalifikovaným personálem, který by vám s výběrem kávy měl pomoci. Samozřejmostí je uvedení data pražení, země původu kávy, způsob zpracování atd. Pozor si dejte na to, jak je káva skladována.

E-shop

V současné době je velké množství e-shopů, které se specializují na prodej čerstvě pražené kávy. Nabídka zboží přes internet je široká, k dostání jsou různé gramáže kávy, programy předplatného, degustační balíčky i příslušenství pro přípravu kávy. Nevýhodou je, že si kávu nemůžete prohlédnout nebo si k ní přivonět.

Cena

Výslednou cenu ovlivňuje několik faktorů, mezi ty hlavní patří způsob sběru a pražení kávy, kvalita kávových zrn a samozřejmě značka. Nejlevněji pořídíte 100% robustu. U směsí robusty s arabikou pak roste cena v poměru s obsahem arabiky. Čím více arabiky, tím vyšší cena. Více peněz si připlatíte také za kávy s certifikátem. Mezi nejdražší kávy patří cibetková káva – 100 g této kávy vás vyjde na více než 1 000 Kč.

Zajímavosti a tipy

  • Existuje mnoho příběhů a legend o historii kávy. Nejznámější z nich vypráví o jemenském pastevci koz, který si jednoho dne všiml neobvykle vzrušeného chování svého stáda. Důvodem byly červené bobule, které kozy na blízkém keři spásaly. Pastevec plody také ochutnal a vzápětí pocítil příval energie. Žvýkáním plodů začal zahánět únavu a spánek. Časem řekl o bobulích mnichům z nedalekého kláštera. Ti začali plody vařit ve vodě a nápoj popíjet. Udržoval je bdělé při modlitbách.
  • První kavárna na našem území byla otevřena v Brně v roce 1702.
  • Kvalitní druhy kávy obvykle obsahují méně kofeinu než ty méně kvalitní.
  • Podle studií je nejlepší čas na kávu kolem druhé hodiny odpolední, to má naše tělo nejméně energie.

Zajímá vás tématika kávy ještě o něco více? Přečtěte si článek o netradičních způsobech přípravy kávy.

zazracnevune.cz – Klikni a objev krásné vůně za zázračné ceny!

Napsat komentář