Jak vybrat nejlepší pákový kávovar

Pokud je příprava kávy vaším koníčkem či rituálem, je pákový kávovar ta pravá volba pro vás. Jeho hlavní výhodou je možnost detailní kontroly nad celým procesem přípravy kávy. Výsledná kvalita hotové kávy bude záležet jen na vás a vaší chuti experimentovat. Naučit se připravit dobrou kávu na pákovém kávovaru trvá jen chvíli a výsledek stojí za to.

Výhody

  • Nízká cena za šálek
  • Relativně nízká pořizovací cena
  • Zachovává chuť a aroma kávy

Nevýhody

  • Náročnější na přípravu kávy
  • Údržba
  • Potřeba mlýnku

Tlak

Tlak patří mezi nejdůležitější parametry, které ovlivňují kvalitu výsledného nápoje. Pákové kávovary mají buď čerpadlo, nebo pracují za pomocí tlaku páry. Ty, které mají zabudované čerpadlo, bývají zpravidla lepší. Tlak by měl dosahovat hodnoty alespoň 9 barů, ideálně však 15 barů a více. Obecně platí, že čím větším tlakem přístroj disponuje, tím lepší kávu budete schopni připravit.

Příkon a spotřeba

U malých spotřebičů, jako je kávovar, je spotřeba téměř zanedbatelná. Pokud ovšem chcete při přípravě kávy ušetřit trochu času, sáhněte po přístroji s vyšším příkonem. Pákové kávovary jsou k dostání s příkonem v širokém rozmezí 300 až 2 200 W. Optimální je, pokud má kávovar příkon alespoň 1400 W.

Objem nádržky na vodu

Objem nádržky na vodu by se měl odvíjet od vaší předpokládané denní spotřeby kávy. V dvoučlenné domácnosti si vystačíte s nádržkou o objemu 1 litr. Počítejte s tím, že od velikosti zásobníku na vodu se odvíjí i cena a velikost přístroje.

Doplňkové funkce

Mezi nejčastější doplňkové funkce patří:

  • Příprava dvou šálků najednou – urychlí přípravu kávy třeba v případě návštěvy.
  • Vyhřívaná plocha na šálky – teplota samotného šálku značně ovlivňuje kvalitu výsledného nápoje. Nedávejte proto kávu do studeného šálku.
  • Nastavení výšky podstavce – praktické pro různé velikosti šálků.
  • Nastavitelné množství kávy a vody – usnadňuje přípravu kávy podle vaší chuti.
  • Nastavitelná tvrdost vody – pro ideální kávu je vhodná spíše měkčí voda. Některé kávovary mají možnost nastavit tvrdost vody.
  • Nastavitelná teplota vody – i teplota vody má vliv na výslednou chuť kávy. Ideální teplota například pro espresso je 90 °C.
  • Tryska na páru – slouží k nahřátí a našlehání mléka.
  • Horká voda – možnost pustit horkou vodu z trysky na horkou páru, například pro přípravu čaje.
  • Úsporný režim a automatické vypnutí – po určité době nečinnosti kávovar přejde do pohotovostního (stand-by) režimu nebo se vypne.
  • Odvápňovací systém –při zanesení vnitřku kávovaru vás vyzve ke spuštění programu pro odstranění vodního kamene.
  • Odkapávací systém – zabrání odkapávání kávy po vyjmutí šálku.
  • Samočistící systém – umí kávovar automaticky propláchnout.

Jak připravit dokonalé espresso

Připravit dokonalé espresso je tak trochu věda. Pro perfektní výsledek si zkuste zapamatovat tyto hodnoty 720–90–9–25:

  • 7 gramů kávy
  • 20 kilogramů tlaku při pěchování kávy
  • 90 °C teplota vody
  • 9 barů tlak vody
  • 25 vteřin doba extrakce

V praxi to vypadá následovně:

  1. Namelte kávu a odměřte 7 gramů. Hrubost namletí je velmi důležitá. Pokud bude káva namleta příliš hrubě, proteče voda kávou rychle a výsledný nápoj bude vodnatý. Jestliže bude namletá káva naopak příliš jemná, voda proteče kávou špatně a výsledná chuť může být přepálená.
  2. Naplňte páku kávou tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená a stlačte ji tamperem (pěchovadlem). Tlačte silou 20 kg. Pro představu zkuste páku položit na osobní váhu a tlačit tak, dokud se na displeji neobjeví 20 kg. Časem sílu tlaku zvládnete odhadnout.
  3. Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte. Pokud páku zapomenete otřít nebo málo utáhnete, může se stát, že páka nedosedne, jak má, voda proteče kolem a extrakce bude vlivem nízkého tlaku nedostatečná.
  4. Zapněte výdej vody. Extrakce by měla trvat 25 sekund. Káva by neměla do šálku vytékat z velké výšky, kazí se tím konzistence pěny.
  5. Důležitý je i samotný šálek. Je vhodné, abyste měli silnostěnný, porcelánový hrnek a se zaobleným dnem. Vždy ho dopředu nahřejte, ideálně na 67 °C. Správné espresso by mělo mít objem 30 ml.

E.S.E. pody

E.S.E. pody jsou přesně naporcované polštářky. Jedná se o praženou, mletou kávu s přesnou gramáží 7 g na přípravu espressa. Množství kávy, stupeň mletí a komprese do podu jsou přesně definovány standardy. Kávovary, ve kterých lze pody použít, bývají zpravidla označeny jako kompatibilní se systémem E.S.E.

Údržba

Pákové kávovary jsou složitější na údržbu. Po každé přípravě kávy je nutné, abyste očistili páku, sítko i hlavu kávovaru. Jednou za čas je nutné provést důkladnější čištění kávovaru – vyčistěte a odvápněte nádržku na vodu a všechny vodní cesty kávovaru.

Cena

Cena se odvíjí od vybavení a značky. Všeobecně lze říct, že pákové kávovary patří do střední cenové hladiny. I mezi nejlevnějšími modely najdete kvalitní přístroje, nemůžete ale počítat s nabídkou doplňkových funkcí.

Cena do 5 000 Kč

Kávovary se základním vybavením a funkcemi. Objem zásobníku vody je obvykle do 1 litru.

Cena od 5 000 Kč do 10 000 Kč

Zlatá střední cesta. V této cenové kategorii najdete jak menší, tak i velké kávovary. Tyto přístroje jsou většinou vybaveny některými z doplňkových funkcí.

Cena nad 10 000 Kč

Špičkové kávovary, většinou vybavené i vlastním mlýnkem a funkcí na šlehání mléka.

Oblíbené značky

Mezi nejlepší výrobce pákových kávovarů patří italská značka DeLonghi. Dalšími známými výrobci jsou např. Jura, Krups, Catler nebo Klarstein.

Zajímají vás i jiné alternativy kávových přístrojů nebo možnosti přípravy kávy? Podívejte se třeba na článek Jak vybrat nejlepší automatický kávovar nebo se inspirujte v článku na netradiční způsoby přípravy kávy.

Napsat komentář