Vepřová plec recept je jednoduchý způsob, jak připravit chutné a šťavnaté maso pro celou rodinu. Tenhle kousek vepřového masa se hodí na pečení i dušení, protože zůstává měkký a plný chuti.
Spousta lidí ocení, jak jednoduše si ho upraví podle svých chutí a toho, co mají doma.

V dobrém receptu na vepřovou plec nechybí koření, cibule a někdy česnek.
Nejdřív maso osolím a okořením, pak ho pomalu peču v troubě, dokud nezměkne. Tak vznikne skvělý oběd nebo večeře, na které si pochutnají děti i dospělí.
Co je vepřová plec?

Vepřová plec patří mezi části masa, které se hodí na dušení, pečení i vaření. Když člověk zná její strukturu a umí si vybrat správný kus, výsledek bude chutnější.
Charakteristika vepřové plece
Vepřovou plec najdete v přední části prasete, nad přední nohou. Tahle část je svalnatější a má trochu víc vaziva a tukového mramorování než třeba kotleta nebo kýta.
Tahle směs svalů, tuku a vaziva dává masu šťavnatost a dobře se hodí na delší tepelné úpravy.
Po uvaření nebo upečení se maso krásně rozpadá a zůstává měkké. Kuchaři ji často používají na guláš, pečeně, ragú i pomalu vařená jídla.
Vyšší obsah tuku zajistí, že pokrm bude vláčný a plný chuti.
Mezi kuchaři je tahle část masa oblíbená i kvůli příznivé ceně a univerzálnímu využití. Vepřová plec obsahuje víc kolagenu, což zajišťuje šťavnatost při vaření.
Výběr kvalitního masa
Když vybírám vepřovou plec, sleduju pár věcí. Maso by mělo být světle růžové, s jemným bílým tukem.
Pokud narazím na tmavé nebo vysušené maso, raději ho nechám být. Čerstvé maso nesmí zapáchat.
Tuk má být čistý, bez šedých nebo žlutých skvrn.
Tipy pro výběr vepřové plece:
- Kvalitní maso se po stlačení pomalu vrací do tvaru
- Povrch masa je suchý, nemá být lepkavý
- Tuk je pevný a nejeví známky žluklosti
Odborníci většinou doporučují sáhnout po čerstvém mase od řezníka spíš než po předbalených balíčcích.
Vepřová plec vcelku umožňuje připravit větší porce nebo ji rozdělit na menší kusy podle potřeby.
Základní ingredience na vepřovou plec

Na vepřovou plec používám základní suroviny, které zvýrazní chuť a postarají se o šťavnatost masa.
Klíčová je kombinace kořenové zeleniny, vhodného koření a správného množství tuku.
Kořenová zelenina a koření
Kořenová zelenina je pro tenhle recept zásadní. Nejčastěji dávám mrkev a celer, které masu dodají sladkost a jemnou chuť.
Pak přijde na řadu cibule a česnek, které zvýrazní aroma.
Koření má taky dost zásadní roli. Základem je sůl a pepř.
Kmín přidám pro tradiční český nádech, jeho chuť se s vepřovým krásně snoubí. Do pekáče často házím i bobkové listy, které dávají masu výraznější chuť.
Seznam základní zeleniny a koření:
- Mrkev
- Celer
- Cibule
- Česnek
- Sůl
- Pepř
- Kmín
- Bobkové listy
Na čerstvosti surovin bych fakt nešetřil.
Tuky a oleje
Při přípravě vepřové plece vybírám tuk podle chuti. Nejčastěji sáhnu po vepřovém sádle.
Sádlo dodá pokrmu tradiční chuť, udrží maso šťavnaté a zabrání připálení zeleniny.
Pokud chci lehčí variantu, použiju rostlinný olej. Olej má neutrální chuť, ale sádlo vytvoří lepší kůrku.
Přehled používaných tuků:
Tuk / Olej | Vliv na chuť |
---|---|
Vepřové sádlo | Tradiční, výrazná |
Rostlinný olej | Jemná, neutrální |
Výběr tuku záleží na osobních preferencích a na tom, jakou strukturu pokrmu chcete. Dostatek tuku je klíčový pro šťavnatou a měkkou plec.
Příprava surovin
Na recept z vepřové plece je potřeba připravit maso i zeleninu správně. Každou surovinu krájím a ochucuji zvlášť, aby jídlo bylo chutné a měkké.
Nakrájení a ochucení masa
Vepřovou plec nejdřív opláchnu pod studenou vodou a osuším papírovou utěrkou.
Pak maso nakrájím na větší kostky, kolem 3–4 cm. Díky tomu zůstane šťavnaté a nevysuší se při dušení.
Na chuť doporučuju maso osolit, přidat čerstvě mletý pepř a trochu drceného kmínu. Někdy přisypu i mletou papriku pro barvu a chuť.
Pokud to recept dovolí, přidám drcený česnek nebo majoránku.
Maso nechám chvíli odpočinout, aby se koření vstřebalo. Výsledek bude lépe ochucený.
Dlouhá marinace není potřeba, stačí pár minut.
Tabulka: Doporučené množství koření
Koření | Množství na 1 kg masa |
---|---|
Sůl | 2-3 lžičky |
Pepř | 1 lžička |
Kmín | 1 lžička |
Paprika | 1 lžička (volitelně) |
Příprava zeleniny
Základní zelenina do vepřové plece je cibule, česnek a často i mrkev nebo petržel.
Cibuli krájím najemno nebo na půlkolečka, jak mám zrovna chuť. Jemné nakrájení pomáhá rovnoměrnému opečení a sladší chuti v omáčce.
Česnek používám čerstvý, nasekaný nahrubo nebo nastrouhaný.
Mrkev a petržel očistím a nakrájím na kolečka nebo kostičky. Kořenová zelenina přidá masu vůni i barvu.
Pokud mám po ruce rajče nebo papriku, nakrájím je na menší kousky.
Každou ingredienci připravuju zvlášť, aby se při vaření chutě dobře propojily a maso i zelenina měly správnou strukturu i aroma.
Postup přípravy vepřové plece
Když se pustím do přípravy vepřové plece, začnu vždycky pořádným restováním masa a zeleniny. Volím mezi dušením nebo pečením – obě metody mají něco do sebe a chuť masa se díky nim mění.
Na konzistenci šťávy záleží, takže zahuštění a dochucení určitě nepodceňuju.
Restování masa a zeleniny
Nejdřív nakrájím vepřovou plec na větší kostky nebo plátky, jak si zrovna žádá recept. Maso osolím, opepřím a občas ho krátce obalím v mouce – to pak pomůže k lepšímu sosu.
Na rozehřátém oleji nebo sádle v hlubokém kastrolu maso prudce opeču, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Pak ho dám stranou a do stejného tuku naházím nakrájenou cibuli, mrkev, celer nebo třeba petržel.
Zeleninu restuju, dokud nechytí zlatavou barvu. Přidám bobkový list, nové koření nebo česnek, jak se mi zrovna chce.
Jakmile zelenina krásně voní a zhnědne, vrátím maso zpátky do kastrolu a všechno krátce promíchám. Tohle všechno má velký vliv na výslednou chuť jídla.
Dusit nebo péct? Možnosti úpravy
Můžu dusit na mírném ohni nebo péct v troubě – každá metoda má svoje kouzlo.
Při dušení přiliju k masu a zelenině vývar nebo vodu, někdy i trošku bílého vína. Kastrol přiklopím pokličkou a dusím na nízké teplotě aspoň 60–90 minut, dokud maso nezměkne.
Dusit jde jak na plotně, tak v troubě. Když chci péct, nechám maso většinou v celku a dám ho zakryté do pekáče, do trouby rozehřáté na 160–180 °C.
Během pečení maso občas podlívám vývarem nebo vodou, aby nevyschlo a šťáva byla opravdu dobrá. Pečení trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny, záleží na velikosti masa.
Zahuštění a dochucení šťávy
Na závěr šťávu ze zeleniny a masa zahustím, aby měla tu správnou konzistenci. Nejčastěji použiju jíšku – prostě mouku opraženou na másle nebo sádle, a zamíchám ji do šťávy.
Někdy stačí nechat šťávu vařit bez pokličky, voda se odpaří a omáčka zhoustne sama. Když potřebuju zahuštění rychle, rozmíchám mouku ve studené vodě nebo sáhnu po hotovém jíškovém prášku.
Dochucení? Sůl, pepř, někdy drcený česnek nebo lžíce hořčice. Občas přidám bujon nebo kapku sójové omáčky, když chci chuť trochu podpořit.
Hotová šťáva by měla být hladká, bez hrudek, a měla by vonět po zelenině i mase.
Varianty receptu na vepřovou plec
Vepřová plec je fakt univerzální maso. Často ji používám do dušených jídel nebo ji peču se zeleninou.
Vepřová plec na paprice
Tahle varianta stojí hlavně na mleté sladké paprice, která dá jídlu barvu i chuť. Maso nakrájím na kostky, opeču na cibuli, podliju vodou nebo vývarem a dusím doměkka.
Pro jemnější omáčku doporučuju přidat zakysanou smetanu a trochu hladké mouky na zahuštění. Omáčka by měla být hladká, bez hrudek.
Někteří kuchaři přihodí do základu i krátce restované hovězí maso – to dodá omáčce sílu.
Podávám s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pro lepší vzhled posypu čerstvou petrželí nebo kouskem červené papriky.
Pečená vepřová plec se zeleninou
U téhle varianty vepřovou plec osolím, opepřím a lehce potřu olejem. Maso dám do pekáče s nakrájenou cibulí, česnekem a většími kusy mrkve, celeru nebo petržele.
Peču pomalu, aby zůstalo pěkně šťavnaté. Zelenina masu dodá lepší chuť i trochu vitamínů.
V polovině pečení maso poliju výpekem nebo trochou vody, aby se nepřichytilo. Chci zajímavější chuť? Přisypu trochu mleté papriky nebo kmínu.
Nejčastěji podávám s brambory, bramborovou kaší nebo pečivem. Tenhle způsob je jednoduchý a klidně ho dám i na slavnostní stůl.
Přílohy k vepřové pleci
K vepřové pleci se hodí spousta příloh. Výběr ovlivní chuť, sytost i výživovou hodnotu celého jídla.
Brambory a bramborový škrob
Brambory? Ty jsou asi nejčastější. Podávám je vařené, pečené, nebo jako bramborovou kaši.
Oblíbené jsou i americké brambory ve slupce nebo bramborový salát, hlavně na sváteční stůl. Bramborový škrob se hodí do bramborových knedlíků nebo šišek.
Knedlíky krásně nasají omáčku z masa. Brambory a jejich varianty mají neutrální chuť, takže vepřová plec vynikne.
Děti často milují hranolky nebo domácí krokety. Tip: Brambory solím až těsně před podáváním, pak zůstanou vláčné.
Rýže, těstoviny a další přílohy
Rýže je skvělá hlavně ke vepřové pleci s výraznější sójovou nebo rajčatovou omáčkou. Nejčastěji používám bílou rýži, ale jasmínová nebo basmati je taky super.
Seznam vhodných rýží:
- Jasmínová rýže – jemná, voní
- Basmati rýže – sypká, nelepí
- Kulatá rýže – ideální do rizota
Těstoviny jsou další oblíbená volba. Můžou to být kolínka, penne, špagety nebo noky.
Těstoviny dobře drží omáčku a zasytí. Někdy do nich přidám vejce nebo trochu sýra pro lepší chuť.
Další přílohy? Houskové knedlíky, kroupy nebo bulgur, ale ty dělám spíš na slavnostní oběd.
Saláty a zeleninové přílohy
Zeleninové přílohy osvěží a trochu odlehčí těžší maso. K vepřové pleci často servíruju zelný salát, vařenou zeleninu nebo čerstvé okurky.
Mezi oblíbené saláty patří:
- Hlávkový salát s citronovou zálivkou
- Rajčatový salát s cibulkou
- Okurkový salát se smetanou
- Zelný salát s mrkví
Saláty někdy doplním vejcem nebo je ochutím bylinkami. Zeleninové přílohy se hodí pro děti i pro ty, co si hlídají kalorie.
Důležité je servírovat zeleninu čerstvou a dobře ochucenou – třeba trochou octa, oleje nebo jemné hořčice.
Tipy na servírování a skladování
Když vepřovou plec správně uskladním, vydrží déle čerstvá. Zbytky pak klidně ohřeju a využiju na další chutná jídla.
Uchovávání zbytků
Zbytky vepřové plece nejlíp uchováte v uzavřené nádobě v lednici. Ideální teplota je 4 °C nebo méně.
Nedávejte horké maso rovnou do lednice – nechte ho nejdřív úplně vychladnout při pokojové teplotě, ale ne déle než 2 hodiny.
Pokud jste použili máslo, mouku nebo omáčku, zkuste omáčku skladovat zvlášť od masa. Tím si zachová lepší konzistenci a chuť se nezmění.
Pro delší skladování můžete maso zamrazit. Zabalte ho do fólie nebo sáčku na mražení a dejte do mrazáku – ideálně ho spotřebujte do 2–3 měsíců.
Ohřívání a recyklace jídla
Ohřívání masa je nejšetrnější v hrnci na mírném ohni s trochou vody nebo vývaru. Maso tak zůstane šťavnaté a nepřesuší se.
Pokud jste omáčku zahustili hladkou moukou, při ohřívání snadno zhoustne, takže ji raději podle potřeby zřeďte.
Zbylou plec využijete i v dalších jídlech:
- Přidejte ji do rizota nebo těstovin.
- Zkuste ji použít do sendvičů nebo tortil.
- Nasekejte na malé kousky a zamíchejte do zeleninové polévky.
Jestli jste do jídla přidali cukr (třeba do slané omáčky), ohřívejte na nižší teplotu, aby se nespálilo a chuť zůstala vyladěná. Omáčky ohřívejte zvlášť, tím si udrží texturu a tuk se neoddělí.
Nutriční hodnoty a tipy pro zdravé vaření
Vepřová plec je slušným zdrojem bílkovin, ale obsah tuku se dost liší. Na výslednou výživovou hodnotu má vliv i způsob přípravy.
Pár jednoduchých úprav při vaření může jídlo odlehčit a někdy ho udělají vhodnějším i pro lidi s celiakií.
Úspora tuku a kalorií
Když sáhnete po libovém mase z vepřové plece, snížíte příjem tuků. Tukové části raději odřízněte ostrým nožem ještě před úpravou.
Vařte bez oleje – dušení v páře nebo pečení bez přidaných tuků pomáhá ještě víc omezit kalorie.
Při opékání použijte co nejméně rostlinného oleje. Pokud chcete jídlo ještě odlehčit, část masa nahraďte zeleninou, třeba mrkví nebo celerem.
To zvýší obsah vlákniny a minerálů a jídlo bude lehčí, což není vůbec na škodu.
Nutriční hodnoty pro porci (cca 120 g pečené vepřové plece):
Kalorie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy |
---|---|---|---|
260 | 28 g | 17 g | 0 g |
Bezlepkové zahuštění
Při přípravě omáček zkuste místo klasické pšeničné mouky použít Solamyl (bramborový škrob). Je bez lepku, takže ho ocení hlavně lidé s celiakií nebo intolerancí.
Solamyl omáčku dobře zahustí a díky neutrální chuti ji chuťově nezmění.
Použití je jednoduché – lžičku škrobu rozmíchejte ve studené vodě a pak vmíchejte do hotové omáčky. Omáčka rychle zhoustne a zůstane hladká.
Dobře poslouží i kukuřičný škrob nebo jemně nastrouhané brambory.
Nákupní seznam a tipy na nákup
Správně vybrané maso a ingredience jsou základ pro chutné jídlo. S nákupem vám dnes může pomoct technologie – třeba QR kód nebo digitální nákupní lístek.
Výběr v obchodě
Vepřová plec by měla být čerstvá, nevonět po ničem podezřelém a mít spíš méně tuku. Ideální je maso s růžovou barvou a jemným mramorováním.
Plátky by měly být pevné a povrch nesmí lepit. Nakupujte raději v ověřených obchodech, kde je jasné označení řeznictví i čerstvosti – třeba Kaufland tohle zvládá dobře.
Akční maso nemusí být horší, ale vždycky zkontrolujte datum spotřeby.
Cibule, česnek, pepř a majoránka najdete v každém supermarketu. Nákup si můžete napsat na papír, ale většinou už to každý řeší v mobilu.
Často kladené dotazy
Vepřová plec je univerzální maso, které zvládnete připravit na spoustu způsobů. Můžete ji dusit, péct, vařit nebo použít do omáček a gulášů.
Jak připravit vepřovou plec v troubě?
Vepřovou plec pečte na nízkou teplotu, většinou kolem 160 °C. Maso osolte, opepřete a potřete česnekem nebo hořčicí.
Hodí se přidat cibuli a trochu vody nebo vývaru.
Při pomalém pečení maso zůstane šťavnaté. Obvykle ho pečte zakryté dvě až tři hodiny, dokud nezměkne.
Jaké jsou rychlé recepty na vepřovou plec?
Rychlejší recepty? Nakrájejte maso na menší kousky, tím zkrátíte dobu úpravy. Vepřovou plec snadno připravíte na pánvi jako minutku nebo ji krátce poduste s cibulí a paprikou.
Můžete ji předem nakrájet a naložit do marinády, což zkrátí čas vaření.
Jaká je nejlepší omáčka k vepřové pleci?
Ke vepřové pleci se skvěle hodí smetanová, houbová nebo klasická cibulová omáčka. Dost lidí má rádo i rajskou nebo koprovou.
Jednoduchá šťáva z masa a cibule je taky fajn základ.
Co všechno lze vyrobit z vepřové plece bez kosti?
Bez kostí se maso hodí na guláš, omáčky, perkelt nebo ragú. Klidně ho nakrájejte na nudličky do stir-fry nebo na kostky na dušení.
Využijete ho i na domácí klobásy, karbanátky nebo pečeně.
Jak se vaří Bratislavská vepřová plec?
Bratislavskou plec připravíte s paprikou, rajčaty, cibulí a česnekem. Maso nejdřív opečte, pak duste se zeleninou a kořením.
Podávejte nejčastěji s rýží nebo bramborami.
Jaké jsou top recepty na vepřovou plec?
Mezi nejoblíbenější určitě patří pečená plec s česnekem. Spousta lidí nedá dopustit ani na vepřový guláš nebo segedín.
Často se doma dělá i plec na paprice. Někdo zase raději zkusí vepřové na houbách.
Hodně lidí má rádo vepřovou plec se zelím. Skvělou volbou je taky s bramborovou kaší—kdo by odolal?
zazracnevune.cz – Klikni a objev krásné vůně za zázračné ceny!