Jak vybrat kuchyňský nůž

Při přípravě jednoduchých i složitých jídel je jednou ze základních pomůcek kvalitní kuchyňský nůž, který se nachází v každé kuchyni. Neobejdou se bez něj profesionální kuchaři ani hospodyňky v domácnosti. Kuchyňské nože používají i ti, kteří neumí vařit. Vždyť bez nože si nemůžete připravit ani sendvič, vymačkat citron do čaje či nakrájet jablko.

Abyste si vybrali ten správný kuchyňský nůž na všechny suroviny, které potřebujete zpracovat, připravili jsme pro vás krátkého průvodce. Dozvíte se, jaký materiál čepele a rukojeti je pro vás vhodný, jak vybrat podle tvaru či délky čepele, ostří nebo hmotnosti nože. Při koupi nezapomínejte ani na účel použití tohoto kuchyňského pomocníka.

Typy kuchyňských nožů

Výběr nože v mnohém závisí na tom, k jakému účelu ho budete používat. I když se nože dají použít i na jiný účel, než na jaký byly určeny, pokud si vyberete ten správný model, konkrétní surovina se vám bude krájet mnohem lépe. Před tím, než se vydáte na nákup, promyslete si, jaký nůž přesně potřebujete. Na výběr máte:

Nože na zeleninu

Nože na zeleninu se vyrábějí s délkou čepele mírně nad 10 cm. Tato délka umožňuje lepší vedení řezu při zpracování zeleniny a ovoce.

Okrajovací nože

Okrajovací nože mají krátkou čepel se špičatou špičkou. Délka čepele je do 10 cm. Díky tomu se s nimi snadno manipuluje, což umožňuje okrájet zeleninu či ovoce s velkou přesností. Špička nožů slouží k odstranění nedostatků ze suroviny.

Nože na chléb a pečivo

Nože na chléb a pečivo mají vroubkovanou čepel s délkou 20 a více cm. S lehkostí s nimi nakrájíte čerstvý chléb i ještě teplé pečivo, aniž jste narušili kůrku. Jsou vhodné také na krájení domácích housek, buchet, kynutých koláčů a podobně.

Vykosťovací nože

Vykosťovací nože mají ostrou, ze spodu vykrojenou čepel s délkou až 20 cm. Její tvar umožňuje lepší průnik masem i přesnost při oddělování od kosti, šlach a kůže.

Filetovací nože

Pokud si rádi připravujete pochoutky z ryb, určitě se vám sejde filetovací nůž s úzkou čepelí délky 15–25 cm. S jeho pomocí snadno oddělíte maso ryby od kůže. 

Sekáčky na maso

Sekáčky na maso využijete na porcování velkých kusů masa s kostí. Vyznačují se vysokým a masivním ostřím.

Kuchařské nože

Kuchařský nůž by neměl chybět v žádné kuchyni. Nakrájíte ním každý druh suroviny od zeleniny, přes bylinky a ovoce až po maso. Díky čepeli dlouhé přibližně 20 cm umožňují rychlejší nakrájení menších i větších kusů. Kuchařské nože využijete i při krájení pečeného masa, knedlíků a podobně.

Japonské nože

Japonské nože mají širokou a tenkou čepel, kterou nakrájíte maso, ryby a zeleninu na malé kousky nebo jemné plátky. Pro lepší manipulaci mají dokonale vyváženou čepel a rukojeť. Japonský typ nože Santoku se v evropské kuchyni díky svému širokému využití řadí mezi univerzální nože. Je typický svým širokým ostřím, díky kterému je povrch řezu hladký a úhledný. Na rozpálené pánvi se totiž hladký povrch kousku masa rychle uzavře. Dalším účelem hladkého a ostrého okraje je, aby z ovoce nebo syrového masa uniklo co nejmenší množství šťávy. Šťávy, díky kterým pokrm získává svou chuť, tak zůstávají uvnitř a maso nevysychá. Výška nože vám umožní nakrájenou surovinu nabrat na čepel a přenést ji do hrnce či na pánev. Nůž Santoku můžete použít na ryby, maso, zeleninu, ale nakrájíte s ním i křupavá chléb nebo nadrtíte koření.

Plátkovací nože

Tento typ nožů je určen ke krájení tenkých plátků šunky, ale také masa. Plátkovací nože mají úzkou a dlouhou čepel, pomocí které nakrájíte cihlu šunky na jemné plátky.

Nože na sýr

Na krájení plátků sýra je určen nůž na sýr. Díky povrchové úpravě a otvorům v čepeli se sýr nenalepí na nůž. Jeho špička je opatřena vidličkou, se kterou ukrojený plátek pohodlně naberete.

Dekorační nože

Pokud rádi připravujete pěkně upravené obložené talíře a mísy, určitě se vám bude hodit i dekorační nůž. Čepel tohoto typu nožů je různě tvarovaná, což umožňuje ozdobné krájení ovoce, sýra, zeleniny a másla.

Parametry výběru

Při výběru kuchyňského nože porovnejte následující parametry:

Materiál čepele

Na trhu najdete nože s čepelí ze tří materiálů. Každý z nich má své výhody i nevýhody.

Čepel z uhlíkové oceli

Čepel z uhlíkové oceli se snadno brousí. Naostřený nůž je oproti ostatním materiálům ostřejší. Nevýhodou je menší odolnost vůči korozi a otupení. U tohoto materiálu je také důležité dbát na dostatečnou údržbu. Jinak se na čepeli objeví skvrny.

Čepel z nerezavějící oceli

Výhodou tohoto materiálu je vysoká odolnost a pevnost. Čepel z nerezavějící oceli se také pomaleji otupuje. Na její naostření budete potřebovat kvalitní ocílku. I když je tato ocel odolná vůči korozi, tato odolnost není 100%.

Keramická čepel

Výhodou keramické čepele je odolnost vůči otupení, korozi a opotřebení. Keramické nože jsou obzvlášť vhodné pro krájení ovoce a zeleniny. Při dotyku se zpracovávanými surovinami zachovávají všechny vitamíny. Při jejich používání ale musíte počítat s vyšší křehkostí tohoto materiálu. Pokud vám keramický nůž spadne na zem pod nesprávným úhlem, může se zlomit.

Délka čepele

Délka čepele závisí na typu nože.

  • Krátkou čepel od 5 do 10 cm mají okrajovací nože.
  • Středně dlouhá čepel od 12 do 20 cm je vhodná na krájení ovoce a zeleniny, masa i bylinek. Mívají ji nože na zeleninu, filetovací nože a kuchařské nože.
  • Dlouhou čepel nad 20 cm mají plátkovací nože a nože na chléb a pečivo.

Tvar čepele

Tvar čepele závisí, podobně jako její délka, na typu nože. Kvalitní kuchyňské nože se vyznačují postupným zužováním čepele od tupé k ostré části ve tvaru klínu. To umožňuje přesný řez potravinami bez jejich trhání.

Napojení čepele na rukojeť

Pokud hledáte kvalitní kuchyňský nůž, zkontrolujte i to, jak je provedeno propojení rukojeti a čepele. Pro lepší odolnost a životnost je optimální, pokud čepel probíhá celou rukojetí. Pokud je čepel napojena pouze na konec rukojeti, může se stát, že se po čase odpojí a nůž budete muset vyhodit.

Záštita nože

Pro vyšší bezpečnost při používání by měly být kuchyňské nože vybaveny záštitou proti sklouznutí prstů na čepel. Záštita bývá součástí rukojeti nebo samotné čepele.

Ostří nože

Při výběru zkontroluje i ostří. Mělo by být nabroušené z obou stran od záštity až po špičku nože. Pokud ostří nesahá až po záštitu, může vás to omezovat při používání nože. Jednostranně nabroušené nože bývají spíše ty pro profesionály.

Materiál rukojeti

Kuchyňské nože mívají rukojeť vyrobenou ze tří materiálů, které se odlišují hmotností, způsobem čištění a odolností.

Plastová rukojeť

Kuchyňské nože s plastovou rukojetí patří mezi nejlevnější. Taková rukojeť bývá k čepeli připevněna nýty nebo nastříkaná. Pro delší životnost je lepší první varianta. Výhoda tohoto materiálu je nenáročnost na údržbu a menší riziko uklouznutí rukojeti.

Dřevěná rukojeť

Dřevo je materiálem, který je lehký a designově velmi zajímavý. U dřevěné rukojeti ale musíte předem počítat s tím, že kuchyňské nože s touto rukojetí nelze mýt v myčce nádobí. Nevýhodou je také kratší životnost.

Kovová rukojeť

Kuchyňské nože s kovovou rukojetí patří mezi ty dražší, ale jejich nespornou výhodou je vysoká odolnost a dlouhá životnost. Kovovou rukojeť můžete bez obav mýt v myčce. Nevýhodou může být hladký povrch rukojeti. Při používání proto dbejte na bezpečnost práce.

Ergonomie rukojeti

Pro lepší manipulaci a také bezpečnost při práci je důležitá ergonomie rukojeti. Nůž by vám měl přirozeně padnout do ruky. Zároveň by vás rukojeť neměla tlačit.

Tipy na závěr

Při koupi nože je důležité, abyste si předem promysleli, na co všechno ho budete používat. Praktickým řešením je vybrat několik typů nožů určených pro všechny běžné činnosti v kuchyni. Na trhu najdete i výhodné sady nožů. Vybírejte podle materiálu čepele a rukojeti, její ergonomie a tvaru ostří. Při koupi nezapomínejte i na bezpečnost. Každý nůž by měl být vybaven záštitou.

Aby vám nože dlouho a dobře sloužily, je třeba věnovat pozornost i správné péči. Nože ukládejte tak, aby se navzájem nedotýkaly. Můžete je odkládat do stojanu na nože nebo na magnetickou lištu. Krájejte na dřevěných nebo plastových deskách. Krájení na skleněném nebo keramickém povrchu vede k rychlejšímu otupení ostří.