Jak vyrobit domácí droždí

Když nemáte doma droždí a chtěli byste péct kynuté pečivo, nemusíte hned utíkat do obchodu. Můžete si ho vyrobit i doma. Budete potřebovat jen tři suroviny a trochu času. Domácí droždí vyrobí i ti, kteří nemají s pečením moc zkušeností. Postup je jednoduchý a snadno ho zvládnete i s dětmi. Domácí droždí využijete na běžné moučníky, pečivo i chléb, který děláváte s pekárenským droždím. Těsto bude stejně nadýchané a bude mít velmi příjemnou chuť.

Domácí droždí ze třech surovin

Na přípravu droždí existují dva ověřené recepty. Jeden z nich používá brambory a druhý mouku. Můžete tak vyzkoušet, který vám bude více vyhovovat. Pokud ho při pečení nespotřebujete, skladujte ho v ledničce. Domácí droždí je možné i zamrazit, nedoporučujeme vám ho tam mít ale po delší dobu, protože tím dochází k ničení kvasinek.

Domácí droždí z brambor

Na domácí droždí z brambor budete potřebovat:

  • 500 g brambor,
  • 60 g cukru,
  • 2 PL piva.

Jestli se vám zdá množství na první pokus příliš velké, připravte si droždí z polovičního množství.

Postup přípravy

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Potom je oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle jako na bramborové těsto. Přidejte vodu tak, abyste získali hustou kaši. Cukr s trochou vody uvařte, aby vznikl hustý sirup. Přidejte k bramborám a celé dobře promíchejte. Tuto směs odložte na teplé místo a nechte vykynout. Během toho, kdy směs začne pracovat, přidejte i pivo. Přibližně za 24 hodin budete mít domácí kvasnice hotové.

Domácí droždí z mouky

Na tento recept budete potřebovat o něco větší množství piva. Domácí droždí tak bude i dříve hotové.

Budete potřebovat:

  • 1 šálek žitné mouky,
  • 1 šálek vody,
  • 1 PL krystalového cukru,
  • 1 šálek piva.

Postup přípravy

Do misky nasypte šálek mouky a smíchejte ho s vodou. Směs nechte odležet asi 6 hodin. Potom přidejte pivo a cukr. Všechno spolu promíchejte a odložte na teplé místo kvasit přibližně po dobu 12 hodin. Potom máte droždí připraveno k použití.

Recept na chutné domácí žemle

Domácí droždí si vyzkoušejte třeba na následujícím receptu.

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky,
  • 150 g ovesných vloček,
  • 2 ČL soli,
  • 3/8 l mléka nebo sladké smetany,
  • domácí droždí,
  • kmín na posypání.

Postup přípravy:

Mouku a vločky smíchejte v míse a přidejte domácí droždí. Podle potřeby přidejte mléko nebo smetanu. Těsto by mělo být vláčné a hladké, ne moc řídké, abyste z něho mohli tvarovat žemle. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě.

Těsto dejte na pomoučenou desku a promíchejte. Potom si ho rozdělte na 12 kousků a z nich vytvarujte žemle. Každou z nich potřete mlékem a nakrojte do tvaru kříže. Nakonec posypte kmínem a ještě nechte dojít. Pak je vložte do vyhřáté trouby, kterou stáhněte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut.

Zdroj: Recepty zo života 3, Euroskop, a.s., Bratislava 2000

Závěr

Domácí droždí nahradí to pekárenské při pečení jakéhokoliv kynutého pečiva. Můžete ho použít na přípravu chleba, žemlí, rohlíků, koláčů i smažených kynutých jídel. Výborně poslouží i jako základ na domácí pizzu nebo pagáče. Jeho příprava je jednoduchá. Budete potřebovat jen několik surovin a do 24 hodin je domácí droždí hotové.

Nezdá-li se vám droždí dost zdravé, vyzkoušejte raději kvásek.

A víte, jak si o něco více usnadnit domácí pečení? Přečtěte si článek, jak vybrat domácí pekárnu.

Napsat komentář