Jak vybrat domácí pekárnu

Sen o čerstvém chlebu a jeho vůni, která se šíří po celé domácnosti, se díky pekárně stane skutečností i u vás doma. Domácí pekárna vám umožňuje připravit čerstvý chléb a pečivo kdykoliv jen chcete. Můžete používat předem připravené směsi, které zakoupíte v obchodě, nebo si sami připravíte těsto podle osvědčených receptů. Pekárnu nejspíše ocení i ti, kteří mají zdravotní omezení a nakupují pečivo jen ve specializovaných prodejnách.

Pekárna se postará o celý proces míchání i pečení. Některé modely mají také přídavné funkce, díky kterým spotřebič využijete i na přípravu jogurtů, sýrů, kaší a jiných jídel. Při výběru volte vhodný objem nádoby. Potom porovnávejte materiál nádoby, počet hnětačů a příkon spotřebiče. Těmto a dalším parametrům se věnujeme v následujících odstavcích.

Podle čeho vybírat

Výběr konkrétního modelu závisí na vašich požadavcích o velikosti výsledného chleba, preferovaném materiálu nádoby a dalších.

Vnitřní objem nádoby

Vnitřní objem nádoby na pečení určuje to, jak velký bude upečený chléb. Při výběru objemu je nejlepší se řídit počtem členů vaší domácnosti a vaší běžnou spotřebou chleba. Na výběr máte domácí pekárnu na chleba s hmotností od 500 do 1 800 g. Ve čtyřčlenné domácnosti je vhodná velikost 1 200–1 500 g. Pro méně lidí postačí modely s menším objemem.

Výhodou je, pokud se dá nastavit velikost bochníku. Tuto možnost ale neposkytují všechny pekárny. Díky této funkci si budete moct nastavit velikost podle aktuální potřeby. Jiné modely zase umožňují výměnu nádoby za jinou, která je uprostřed rozdělená. Získáte tak možnost pečení dvou odlišných druhů chleba najednou.

Velikost a hmotnost pekárny

Před koupí vás určitě bude zajímat hmotnost a rozměry tohoto spotřebiče. Napřed si určete, kde ho budete při pečení mít. Přitom nezapomeňte na prostor pro otevření víka. Počítejte ale i s místem na uskladnění.

Rozměry pekárny se pohybují mezi 28–40 cm do výšky a 28–46 cm do šířky a 24–30 cm do hloubky. Hmotnost většiny modelů je 4–10 kg.

Materiál nádoby na pečení

Nádoba na pečení se vyrábí ze třech materiálů. Každý z nich má výhody i nevýhody.

  • Teflon — jeho výhodou je, díky nízké přilnavosti potravin, nenáročnost na údržbu. Jídlo se vám nepřipeče a chléb z nádoby lehce vyklopíte. U této nádoby je ale třeba, abyste mysleli na křehkost materiálu. Nepoužívejte kovové nástroje, abyste ho nepoškrábali. Ztratil by tak své vlastnosti.
  • Nerez — je to odolný materiál vůči poškození. Výhodou je také nižší cena a dlouhá životnost. U nerezu ale počítejte s rizikem připálení a přichycení zbytku jídel. Jeho čištění proto může být náročnější a chléb možná hůře vyklopíte.
  • Keramika — je to nejkvalitnější materiál nádoby u domácí pekárny. Keramika výborně vede teplo a je nepřilnavá. Oproti teflonu je odolnější vůči poškrábání. I tak se vyvarujte používání kovových nástrojů, které by mohly poškodit její strukturu.

Počet hnětacích lopatek

Úkolem hnětacích lopatek je důkladné promíchání těsta na pečení. Jejich počet se liší v závislosti na konkrétním modelu. Můžete se setkat s domácí pekárnou, která má jen jednu, dvě nebo i čtyři lopatky. Pro důkladné promísení pro vybírejte spotřebič se dvěma i čtyřmi hnětači. Jestli budete těsto připravovat v kuchyňském robotu, postačí vám i jeden. Jeden hnětací hák je u menších modelů s menší nádobou na pečení.

Hnětací lopatky se dají z nádoby buď vybrat, nebo sklopit tak, aby v chlebu nevytvořily díry. Po sklopení je ale na bochníku i tak uvidíte. Nevýhodou je i to, že se hůře čistí. Praktičtější je proto, když vyberete pekárnu s vyjímatelným hnětacími lopatkami.

Spotřeba a příkon

Spotřeba a příkon spolu vzájemně souvisí. Čím vyšší bude příkon, tím vyšší bude i spotřeba. Spotřeba ale není nijak vysoká. V porovnání s pečením v troubě určitě ušetříte. Na jedno pečení spotřebujete přibližně 0,4–0,8 kWh.

Jednoduché ovládání

Pokud si vyberete domácí pekárnu s více než jedním programem, určitě oceníte jednoduchost ovládaní. Většina modelů disponuje displejem a několika tlačítky, pomocí kterých nastavujete zvolený program. Na displeji se zobrazuje čas pečení, fáze činnosti a podobně. Výhodou je menší počet tlačítek s případným označením pomocí obrázků, které vám nastavení ulehčí.

Dražší modely mohou být vybavené dotykovým displejem. Zpravidla nabízí více funkcí, z počátku se vám proto bude hodit, když pročtete návod.

Funkce domácích pekáren

Různé druhy tohoto spotřebiče se od sebe odlišují i počtem programů a různými funkcemi. Vybírejte podle toho, které byste chtěli používat.

Programy

Jestli budete v pekárně připravovat různé druhy chleba, pizzu nebo koláče, budete potřebovat více programů. Vybírejte podle toho, jaká jídla rádi vaříte. Některá těsta potřebují například čas na kynutí. Domácí pekárna se dá využít na přípravu domácího džemu, jogurtů, sýrů, sekané nebo škvarků. Můžete ji využít i na ohřívání jídla.

Na výběr máte následující programy:

  • Pečení různých druhů chleba — základem je program na pečení chleba. Ve spotřebiči upečete celozrnný, bramborový, žitný i bezlepkový chléb.
  • Rychlé pečení — některé druhy těsta umožňují využít zrychlené pečení. Tento program využijete i na menší druhy pečiva jako například bagety, které jsou rychleji propečené. Zkrácení času vyžaduje zvýšení výkonu.
  • Příprava těsta — neoddělitelnou součástí je program na přípravu těsta. Některé levné modely ho však nemusí mít. Výhodou je, pokud můžete připravovat různé druhy těsta včetně těch, které vyžadují čas na kynutí.
  • Samostatné pečení — pečení je základní funkcí, které mají všech pekáren. Nemusí ale sloužit jen na přípravu chleba. Díky tomu upečete třeba i maso.
  • Příprava džemů a marmelád — tento program vám ulehčí i přípravu domácích zavařenin, jakými jsou chutný džem či marmeláda. Suroviny se rovnoměrně zahřívají a promíchávají, takže nemusíte postávat u sporáku.
  • Příprava jogurtů — díky regulaci teploty je možné v pekárně připravovat jogurty nebo kvásek na pečení.

Funkce

Pečení v domácí pekárně vám ulehčí některé doplňkové funkce. Praktickou funkcí je časovač. Můžete si tak nastavit pečení na požadovaný čas. Tuto funkci ale používejte s opatrností, pokud dáváte do těsta suroviny podléhající zkáze.

V případě náhodného výpadku energie je užitečná funkce pokračování v pečení. Po opětovném zapojení elektrického proudu spotřebič pokračuje v započatém programu.

Komfort během pečení představuje také automatické přidávání ingrediencí nebo možnost nastavení propečené kůrky.

Tipy na závěr

Chléb, pečivo, koláče či sekanou připravíte jednoduše v domácí pekárně. Tento spotřebič má nižší spotřebu energie oproti klasické troubě. Některé modely také nabízí možnost přípravy více pokrmů. Při koupi se informujte o velikosti a materiálu nádoby na pečení, příkonurozměrech. Kromě toho vás nejspíše bude zajímat i design. Nezapomeňte zkontrolovat délku přívodního kabelu, aby vyhovovala vzdálenosti od elektrické zásuvky na místě, kde budete spotřebič využívat.

Výhodou je, pokud se na víku pekárny nachází okénko. Díky němu budete snadno kontrolovat průběh pečení. Zamezíte tak zbytečným únikům tepla během odklopení víka. Některé domácí pekárny se prodávají s formou navíc, odměrkou na suroviny nebo hákem na vybírání hnětacích háků v zapečeném těstu.

I tito domácní pomocníci vám ušetří spoustu času v kuchyni:

Jak vybrat mikrovlnku

Jak vybrat nejlepší myčku nádobí

Jak vybrat nejlepší automatický kávovar

Napsat komentář