Jak vybrat sporák

Určitě budete souhlasit s tvrzením, že sporák je srdcem každé kuchyně. Nejen designově, ale i funkčně. Vždyť člověk se už od počátku své existence snaží své jídlo tepelně upravit tak, aby chutnalo co nejlépe. V minulosti stačilo ohniště a udržovaný oheň, dnes jsou však už jiné možnosti. Z ohniště se v průběhu dějin stal krb, ke kterému se později přidala pec. A konečně moderní doba přinesla vymoženost v podobě sporáku, což vlastně není nic jiného než pec zkombinovaná s varnou deskou. V současnosti existuje na trhu množství variant tohoto důležitého kuchyňského pomocníka. Ty na jedné straně zohledňují design či velikost a na druhé straně také užitečné funkce a potřebné druhy energie na činnost. Jak se v tom vyznat? V článku jsme pro vás připravili přehled těch nejdůležitějších informací, které byste ještě před koupí sporáku měli vědět.

Nejdříve zvažte, jaký typ sporáku se z pohledu konstrukce do vaší kuchyně hodí. V tomto směru známe dva základní typy sporáků: volně stojící a vestavěné. Ten druhý zmíněný samozřejmě pěkně zapadne do prázdného prostoru v kuchyňské lince a působí moderně a stylově. Volně stojící sporák má zase výhodu v tom, že se dá snadněji přemísťovat a obvykle je i levnější.

V současnosti jsou v popředí zejména vestavěné sporáky, které bez problému sladíte s designem celé kuchyně. Volně stojící zase ocení hlavně chalupáři, kteří až tak často nevaří a nepečou, případně jim sporák slouží pouze jako doplňkové řešení. Dále si promyslete, jaký druh energie bude váš sporák používat. Z tohoto pohledu dělíme sporáky na tři základní typy:

  • Elektrický: Kombinace elektrické trouby a elektrické varné desky, která je vhodná do domácností bez přívodu plynu. Potřebné napětí se pohybuje v intervalu 230–400 V a na napojení elektrického sporáku je většinou zapotřebí odborník. Můžete si přitom vybrat mezi litinovou, indukční či sklo-keramickou deskou na vaření. Hodí se zejména těm, co hodně pečou a méně vaří.
  • Plynový: Kombinace plynové trouby a plynové varné desky. Je vhodný zejména pro ty, co více vaří a méně pečou. Základ varné desky tvoří hořáky a stabilní rošty, které drží nádobu přímo nad plamenem z hořáků, přičemž nejčastěji jsou dodávány v počtu čtyř kusů. Vaření pomocí plynové desky je tak komfortní a rychlé. Velkou slabinou plynových sporáků je jejich trouba, zejména ve spojitosti se složitou regulací teploty uvnitř (je možná pouze v intervalu cca 150–260 °C). Navíc lze použít pouze spodní ohřev, proto pečení není rovnoměrné. Je třeba také myslet na to, že zapojení plynového sporáku vyžaduje nejen potřebný přívod plynu, ale i přítomnost licencovaného servisního technika.
  • Kombinovaný: Nejčastěji kombinuje plynovou varnou desku a elektrickou troubu. Spojuje tak výhody obou předchozích typů, a proto je kombinovaný sporák nejoblíbenější. Varná deska pracuje na stejném principu jako je tomu u plynového sporáku. Rozdíl je zejména v elektrické troubě, která na rozdíl od té plynové, dokáže regulovat teplotu v rozmezí od 35 do 350 °C a také zajistit spodní a horní ohřev, případně horkovzdušné pečení. Pečení v elektrické troubě je tak mnohem komfortnější a snadnější než v plynové troubě.

Jak je vidět, každý z těchto tří typů sporáků v sobě spojuje své plusy i mínusy. Jejich výběr záleží zejména na velikosti a potřebách konkrétní domácnosti. Řekli jsme si něco o pečení, dále se budeme věnovat varným deskám, které jsou důležité, pokud jste si vybrali elektrický sporák. Zmínili jsme, že známe tři typy: litinovou, indukční a sklo-keramickou. Na tomto místě si o nich řekneme něco více:

  • Litinové varné desky: Jde o nejlevnější a nejstarší variantu elektrických sporáků. Je to zejména z důvodu nejvyšší spotřeby elektrické energie, protože litinová varná deska se pomaleji zahřívá a zároveň trvá poměrně dlouho, dokud zcela vychladne. Ale mají výhodu v tom, že je lze napojit na nižší napětí (230–240 V).
  • Sklo-keramické varné desky: V současnosti nejrozšířenější typ elektrických varných desek. Výhodou je to, že díky rovnoměrnému přenosu tepla mezi nádobou a tepelným tělesem, má nižší tepelné ztráty, než je tomu u litinových. Další výhodou je, že má mechanicky odolný povrch. Proto představuje ideální střední cestu mezi litinovými a indukčními.
  • Indukční varné desky: Jde o nejmodernější technologii na trhu. Podobá se sklo-keramické varné desce, ale indukce ohřívá pouze tu plochu nádoby, které se dotýká. Tím ještě více šetří elektrickou energii a zkracuje dobu vaření. Na druhou stranu jsou zde i nevýhody. Hlavně potřeba používat speciální nádoby s uzpůsobeným dnem. V tomto směru se dokonce doporučuje používat dražší výrobky, protože ty levnější mohou po čase začít při vaření nepříjemně „bzučet“. Na krásné starožitné nádobí prarodičích tak můžete zapomenout. Také si dávejte pozor na škrábance, protože každý jeden snižuje její životnost. A v neposlední řadě je zde i důležitá cena. Indukční varná deska je samozřejmě nejdražší.

Jaké další parametry jsou u sporáků důležité?

Jako u většiny kuchyňských spotřebičů, i u sporáku si promyslete, kam a jak ho chcete umístit. S tím souvisí celková konstrukce a velikost sporáku – jste malá, či velká domácnost? Jak často vaříte? Rádi pečete? Záleží vám na moderním designu kuchyně (vestavěný sporák), nebo potřebujete sporák pouze na chalupu na příležitostné vaření (volně stojící sporák)? Na všechny tyto otázky byste si ještě před koupí měli odpovědět. Vše se odvíjí od jednotlivých parametrů a dostupných funkcí sporáku. Jaké další parametry, kromě výběru sporáku na základě používané energie, jsou důležité? Na které si třeba dát pozor? Přinášíme vám stručný přehled.

  • Energetická třída: toto je důležité u elektrických a kombinovaných sporáků. Jde o nejdůležitější údaj, který by vás měl zajímat. Mluví o spotřebě elektrické energie daného spotřebiče. Označuje se písmeny A, B, C, D. Kategorie A je nejšetrnější, přičemž se již několik let používá její detailní označování – A +, A ++, A +++ (nejvyšší třída). V průměru spotřebič s označením energetické třídy A +++ ušetří až o 50 % elektrické energie více než spotřebič s označením energetické třídy D. Proto třídy C a D se vůbec nedoporučuje používat, už jen s ohledem na životní prostředí. Z energetického štítku snadno zjistíte, do jaké energetické třídy se sporák zařazuje. Upřednostnění vyšší energetické třídy vám do budoucna ušetří značné množství peněz.
  • Příkon a výkon: Tyto dva ukazatele (udávají se ve wattech) se často zaměňují, ale je mezi nimi velký rozdíl. Obecně lze říci, že příkon označuje spotřebu. V případě sporáku se tato hodnota pohybuje okolo 10000 W. Oproti tomu vyšší výkon představuje rychlejší ohřev a efektivnější vaření i pečení. Stejně jako u jiných elektrických spotřebičích i zde platí, že ideální stav je takový, kdy spotřebič má co nejvyšší výkon, ale zároveň nižší, nebo stejný příkon.
  • Rozměr a hmotnost: Sporák je poměrně velký kuchyňský spotřebič, a proto jsou jeho rozměry standardizované, aby s nimi mohli počítat i architekti. Nejčastěji se bavíme o rozměrech, které jsou následující: výška 85 cm, šířka 50 až 60 cm a hloubka 60 cm. Najdou se i výjimky, ale ty nejsou tak časté. U takové velikosti počítejte i s váhou, která není vůbec zanedbatelná. Většina sporáků váží mezi 35 až 45 kg. Dost nepříjemné, pokud bydlíte na patře a nemáte výtah.
  • Objem: Kdo rád peče a peče hodně, ten by měl zvážit troubu s větším objemem, aby se do ní vešel i větší pekáč. Největší dostupný objem trouby se pohybuje kolem 70 litrů. Většině domácností ale postačí i průměrný objem – 60 až 65 litrů. Údaj o velikosti trouby také najdete na energetickém štítku.
  • Počet a velikost plotýnek na elektrické varné desce: Většinou mají sporáky 4 různě velké plotýnky – malou, větší, střední a největší varnou zónu. Jejich velikost je zároveň odstupňována příslušným výkonemod 1 000 W až po cca 2 300 W. Pro větší domácnosti je možné dostat varné desky i s více než čtyřmi varnými zónami. Ty nejmodernější varné desky mají dokonce oválné zóny, které umožňují použít například i pekáč.
  • Design: Základní tvar sporáků je sice podobný, ale v současnosti trh nabízí mnohé variace barevných sporáků s digitálními displeji a s tlačítky různých tvarů. Na své si tak přijde každý, záleží jen na vašem vkusu. Správně umístěný a designově sladěný sporák dokáže potěšit oko a dodá kuchyni nový rozměr stylové elegance.

Pár užitečných funkcí

Podobně, jako u jiných moderních spotřebičů, i sporáky disponují různými funkcemi, a to pochopitelně zejména v souvislosti s lehčím a rychlejším vařením či pečením. Samozřejmostí je například osvětlení po celou dobu pečení a integrované zapalování, takže můžete zapomenout na zápalky. Které další by neměly uniknout vaší pozornosti? Zde je stručný seznam těch nejpoužívanějších:

  • Booster hořák: Funkce, která umožňuje zrychlený náběh na maximální teplotu, což je ideální na opékání masa. Někdy se označuje také názvy SprintStart nebo Jetstar.
  • Udržování teploty: V restauracích a profesionálních kuchyních je to nezbytnost, ale ocení ji i běžné domácnosti. Udržuje jídlo delší dobu teplé, takže bez námahy dostane teplou polévku i opožděná návštěva. S její pomocí můžete také ohřát talíře nebo sušit ovoce.
  • Rozmrazování: Funguje na podobném principu jako rozmrazování v mikrovlnné troubě.
  • Rošt: U sporáku jde o jednu ze základních funkcí. Gril tvoří spirála v horní části trouby, která tak dokáže vytvořit dokřupava propečenou horní vrstvu zapékaného jídla. Stejně je užitečný i v kombinaci s otočným rožněm, který zase jídlo rovnoměrně opeče. Při použití ventilátoru už mluvíme o infrapečení, které také patří k základní výbavě většiny sporáků.
  • Programovatelné pečení: Zjednoduší vám pečení. Umožňuje nastavit přesný průběh pečení pro konkrétní jídlo. Navíc při opětovném pečení téhož pokrmu vám už stačí pouze zvolit přednastavený program.
  • Horní a spodní ohřev: Funguje na podobném principu jako gril – spodní topné těleso se stará o samotný ohřev, horní zase dodává křupavou kůrku.
  • Pizza pečení: Principem této funkce je ventilátor, který je v provozu spolu s kruhovým a spodním topným tělesem. Horký vzduch zajistí rovnoměrné propékání a pizza tak získá křupavou kůrku.
  • Pečení v páře: V poslední době oblíbená funkce. Zabraňuje vysušení potraviny, přičemž horký vzduch je zvlhčován právě párou.
  • 3D pečení: Jde o funkci, která aktivuje všechna topná tělesa spolu s ventilátorem, takže nedochází k míchání chutí nebo vůní při pečení, a můžete tak připravovat více pokrmů najednou.
  • Teleskopický výsuv: Už se vám někdy stalo, že jste se při vyjímání jídla z trouby sporáku spálili? Tak s tímto užitečným pomocníkem se vám to určitě nestane. Zajistí, že nemusíte rošt s pekáčem vytahovat ručně.
  • Samočištění trouby: Velmi usnadňuje život. Troubu je důležité udržovat v čistotě, což si vždy vyžadovalo jistý čas a námahu. S touto funkcí to není žádný problém – pyrolýza na základě vysoké teploty doslova vypeče vnitřek trouby a pak už jen stačí nečistotu jednoduše setřít.
  • Pojistka plynu: Důležité zejména, pokud máte malé děti. Pojistka zablokuje dotykový displej ovládání nebo otočných tlačítek. Sporák tak nebude možné nechtěně spustit.

Několik praktických rad na závěr a shrnutí

Při výběru sporáku i jeho následovném používání si dejte pozor na několik faktorů, které se nevyplácí podcenit. Přinášíme proto pár užitečných tipů:

  • Nejdříve si promyslete, jaký typ sporáku vám bude vyhovovat. Pokud hodně vaříte, ale málo pečete, dejte přednost plynovému sporáku. Je-li to naopak, upřednostněte raději elektrický, se kterým je pečení mnohem komfortnější. V případě, že máte velkou domácnost a vaříte i pečete hodně, bude pro vás výhodný kombinovaný sporák (plynová varná deska a elektrická trouba).
  • V současnosti je trend vybírat si hlavně vestavěný typ sporáku, ale na chalupu vám postačí i volně stojící sporák.
  • Jestli rádi pečete, dejte přednost sporáku s větším objemem trouby, aby se vám do ní vešel i rozměrný pekáč.
  • Pokud jste si vyhlédli sporák s elektrickou varnou deskou, dobře si promyslete její materiál. Každý má totiž své výhody i nevýhody. Litinová varná deska je sice nejlevnější, ale obecně má i nejvyšší spotřebu elektrické energie. Indukční se zase komfortně používá, přičemž je i energeticky nejúspornější, ale na druhou stranu je nejdražší, vyžaduje speciální nádobí a také je náročná na údržbu (dejte si pozor na škrábance). V současnosti nejpoužívanější jsou sklo-keramické varné desky, protože představují zlatou střední cestu.
  • Upřednostněte vyšší energetickou třídu. Do budoucna vám to ušetří peníze, ale také je to šetrné k životnímu prostředí.
  • Vyšší výkon znamená rychlejší ohřev a tím pádem i efektivnější vaření a pečení.
  • Kupujete-li sporák kvůli práci, nebo máte doma časté návštěvy, tak bez funkce udržování teploty se určitě neobejdete.
  • Zkontrolujte připojení do elektrické sítě a plynovou přípojku. Také si dobře promyslete místo, kam sporák umístíte, aby se vám s jídlem snadno manipulovalo – zejména v souvislosti s výškou a polohou otevíracích dvířek trouby.
  • Pokud máte malé děti, myslete na bezpečnost. Protože funkce pojistky vám zaručí, že nikdo sporák jen tak nespustí.
  • Některé typy sporáků sice stačí pouze zapojit do elektrické sítě, ale instalace také většinou vyžaduje kvalifikované odborníky, plynaře nebo elektrikáře.
  • Digitální ovládání má oproti mechanickému výhodu v tom, že si dokážete přesněji nastavit požadovanou teplotu, přičemž digitální displej je modernější a lépe zapadne do stylově sladěné kuchyně.
  • S výběrem sporáku vám pomohou i recenze od jiných uživatelů. Zejména s ohledem na nabízené funkce, důležité parametry, výkonnost či životnost zařízení.
  • Nezapomeňte si zjistit, jaké jsou možnosti servisu a oprav ve vaší oblasti.

Jak vybrat varnou desku

Jak vybrat nejlepší hrnec

Jak vybrat nejlepší pánev

Napsat komentář