Jak vybrat sporák

Určitě budete souhlasit s tvrzením, že sporák představuje srdce každé kuchyně. Nejen designově, ale i funkčně. Vždyť člověk se už od počátku své existence snaží své jídlo tepelně upravit tak, aby chutnalo co nejlépe. V minulosti stačilo ohniště a udržovaný oheň, dnes jsou však už jiné možnosti. Z ohniska se tak v průběhu dějin stal krb, ke kterému se později přidala pec. A konečně moderní doba s sebou přinesla vymoženost v podobě sporáku, což vlastně není nic jiného než pec zkombinovaná s varnou deskou. V současnosti existuje na trhu množství variant tohoto důležitého kuchyňského pomocníka, které na jedné straně zohledňují design či velikost a na straně druhé užitečné funkce a potřebné druhy energie na činnost. Jak se v tom vyznat? V článku jsme proto pro vás připravili přehled těch nejdůležitějších informací, které byste ještě před koupí sporáku měli vědět. 

Na začátek si třeba zvážit, jaký typ sporáku se z pohledu konstrukce do vaší kuchyně hodí. V tomto směru v zásadě známe dva základní typy sporáků: volně stojící a vestavěné. Vestavěný samozřejmě pěkně zapadne do prázdného prostoru v kuchyňské lince a působí moderně a stylově. Volně stojící sporák má zase výhodu v tom, že se dá snadněji přemísťovat a obvykle je i levnější.

V současnosti jsou v popředí zejména vestavěné sporáky, které upřednostňuje většina domácností. Volně stojící zase ocení hlavně chalupáři, kteří až tak často nevaří a nepečou, případně jim sporák slouží pouze jako doplňkové řešení. Jako druhé si třeba promyslet, jaký druh energie bude váš sporák používat. Z tohoto pohledu dělíme sporáky na tři základní typy:

  • Elektrický: Kombinace elektrické trouby a elektrické varné desky, která je vhodná do domácností bez přívodu plynu. Potřebné napětí se pohybuje v intervalu 230–400 V a na napojení elektrického sporáku je většinou zapotřebí odborník. Můžete si přitom vybrat mezi litinovou, indukční či sklo-keramickou deskou na vaření. Hodí se zejména tím, co hodně pečou a méně vaří.
  • Plynový: Kombinace plynové trouby a plynové varné desky. Je vhodný zejména pro ty, co více vaří a méně pečou. Základ varné desky tvoří hořáky a stabilní rošty, které drží nádobu přímo nad plamenem z hořáků, přičemž nejčastěji jsou dodávány v počtu kusů čtyři. Vaření pomocí plynové desky je tak komfortní a rychlé. Na druhou stranu velkou slabinou plynových sporáků je jejich trouba, zejména ve spojitosti se složitou regulací teploty v ní (je možná pouze v intervalu cca 150–260 ° C). Navíc lze použít pouze spodní ohřev, proto pečení není rovnoměrné. Je třeba také pamatovat na to, že zapojení plynového sporáku vyžaduje nejen potřebný přívod plynu, ale i přítomnost licencovaného servisního technika.
  • Kombinovaný: Nejčastěji kombinuje plynovou varnou desku a elektrickou troubu. Spojuje tak výhody obou předchozích typů, a proto je kombinovaný sporák nejoblíbenější. Varná deska tedy pracuje na stejném principu jako je tomu u plynového sporáku. Rozdíl je zejména v elektrické troubě, která na rozdíl od té plynové, dokáže regulovat teplotu v rozmezí od 35 do 350 °C a také zajistit spodní a horní ohřev, případně horkovzdušné pečení. Pečení v elektrické troubě je tak mnohem komfortnější a snadnější než v troubě plynové.

Jak vidno, každý z těchto tří typů sporáků v sobě spojuje své plus i mínus. Jejich výběr tak záleží zejména na velikosti a potřeb domácnosti. Řekli jsme si něco o pečení, dále se budeme věnovat varným deskám, které jsou důležité zejména tehdy, pokud jste si vybrali elektrický sporák. Zmínili jsme, že známe tři typy varných desek: litinovou, indukční a sklo-keramickou. Na tomto místě si o nich řekneme něco konkrétnější. 

  • Litinové varné desky: Jde o nejlevnější a nejstarší varianta elektrických sporáků. Je to zejména z důvodu nejvyšší spotřeby elektrické energie, protože litinová varná deska se pomaleji zahřívá a zároveň trvá poměrně dlouho dokud zcela vychladne. Avšak mají výhodu v tom, že je lze napojit na nižší napětí (230–240 V).
  • Sklo-keramické varné desky: V současnosti nejrozšířenější typ elektrických varných desek. Výhodou je hlavně skutečnost, že díky rovnoměrnému přenosu tepla mezi nádobou a tepelným tělesem, má nižší tepelné ztráty než je tomu v případě litinových. Také jejich výhodou je, že mají mechanicky odolný povrch. Proto představuje ideální střední cestu mezi litinovými a indukčními.
  • Indukční varné desky: Jde o nejmodernější technologii na trhu. Podobají se na sklo-keramické varné desky, avšak indukce ohřívá pouze tu plochu nádoby, které se dotýká. Tím ještě více šetří elektrickou energii a zkracuje dobu vaření. Avšak na druhou stranu jsou zde i jisté nevýhody. Především je to potřeba používat speciální nádoby s uzpůsobeným dnem. V tomto směru se dokonce doporučuje používat dražší výrobky, protože ty levnější mohou po čase začít při vaření nepříjemně „bzučet“. Na krásný starožitný nádobí po starých rodičích tak můžete zapomenout. Také si třeba dávat pozor na případně škrábance, protože každý jeden snižuje její životnost. No a v neposlední řadě je zde i faktor ceny. Indukční varná deska je samozřejmě nejdražší.  

Které další parametry jsou u sporáků důležité?

Jako u většiny kuchyňských spotřebičů, tak i u sporáku je důležité si promyslet, kam a jak ho chcete umístit. S tím samozřejmě souvisí celková konstrukce a velikost sporáku – jste malá či velká domácnost? Jak často vaříte? Rádi pečete? Záleží vám na moderním designu kuchyně (vestavěný sporák), nebo potřebujete sporák pouze na chalupu na příležitostné vaření (volně stojící sporák)? Na všechny tyto otázky byste si ještě před koupí měly odpovídat. Vše se odvíjí od jednotlivých parametrů a dostupných funkcí sporáku. Proto jaké další parametry, kromě výběru sporáku na základě používané energie, jsou důležité? Na které si třeba dát pozor? Přinášíme vám stručný přehled.

  • Energetická třída: Velmi důležité při elektrických a kombinovaných sporácích. Jde o nejdůležitější údaj, který by vás měl zajímat. Mluví totiž o spotřebě elektrické energie daného spotřebiče. Označuje se písmeny A, B, C, D. Kategorie A je samozřejmě tou nejšetrnější, přičemž se již několik let používá její detailní označování – A +, A ++ a A +++ (nejvyšší třída). V průměru spotřebič s označením energetické třídy A +++ ušetří až o 50 % elektrické energie více než spotřebič s označením energetické třídy D. Proto třídy C a D se vůbec nedoporučuje používat, už jen z ohledu na životní prostředí. Z energetického štítku tak snadno zjistíte, do které energetické třídy se sporák zařazuje. Upřednostnění vyšší energetické třídy vám do budoucna ušetří značné množství peněz.
  • Příkon a výkon: Tyto dva ukazatele (udávají se ve wattech) se často mýlí, ale je mezi nimi velký rozdíl. Obecně lze říci, že příkon označuje spotřebu. V případě sporáku se tato hodnota pohybuje okolo 10000 W. Naproti tomu vyšší výkon představuje rychlejší ohřev a tím pádem i efektivnější vaření a pečení. Stejně jako u jiných elektrických spotřebičích i zde platí, že ideální stav je takový, kdy spotřebič má co možná nejvyšší výkon, ale zároveň nižší, nebo alespoň stejný příkon.
  • Rozměr a hmotnost: Sporák je poměrně velký kuchyňský spotřebič, a tak jsou jeho rozměry standardizované, aby s nimi mohli počítat i architekti. Nejčastěji se bavíme o rozměrech, které jsou následující: výška 85 cm, šířka 50 až 60 cm a hloubka 60 cm. Samozřejmě najdou se i výjimky, avšak ty nejsou vůbec běžné. Při takové velikosti samozřejmě třeba počítat i s váhou, která není vůbec zanedbatelná. Většina sporáků váží mezi 35 až 45 kg. Dost nepříjemné, pokud bydlíte na patře a nemáte výtah.
  • Objem: Kdo rád peče a peče hodně, ten by měl dát přednost troubě sporáku s větším objemem, aby se do ní vešel i větší pekáč. Největší dostupný objem trouby se pohybuje kolem 70 litrů. Většině domácností však postačí i průměrný objem – 60 až 65 litrů. Údaj o velikosti trouby také najdete na energetickém štítku.
  • Počet a velikost plotýnek na elektrické varné desce: Většinou mají sporáky 4 různě velké plotýnky – malou, větší, střední a největší varnou zónu. Jejich velikost je zároveň odstupňována příslušným výkonem – od 1 000 W až po cca 2 300 W. Pro větší domácnosti je však možné dostat varné desky i s více než čtyřmi varnými zónami. Ty nejmodernější varné desky dokonce mají i oválné zóny, které umožňují použít například i pekáč.
  • Design: Základní tvar sporáků je sice podobný, ale v současnosti moderní trh nabízí mnohé variace barevných sporáků s digitálními displeji a s tlačítky různých tvarů. Na své si tak přijde každý, záleží jen od vašeho vkusu. Vždyť správně umístěný a designově sladěný sporák dokáže potěšit oko a dát kuchyni nový rozměr stylové elegance.

Pár užitečných funkcí

Podobně jako tomu je u jiných moderních spotřebičů, i sporáky disponují různými funkcemi, a to pochopitelně zejména v souvislosti s lehčím a rychlejším vařením či pečením. Samozřejmostí je například osvětlení po celou dobu pečení a integrované zapalování, takže můžete zapomenout na zápalky. Které další by neměly uniknout vaší pozornosti? Zde je stručný seznam těch nejpoužívanějších:

  • Booster hořák: Funkce, která umožňuje zrychlený náběh na maximální teplotu, což je ideální na opékání masa. Někdy se označuje také názvy SprintStart nebo Jetstar.
  • Udržování teploty: V restauracích a profesionálních kuchyních nezbytnost, ale ocení ji i běžné domácnosti. Udržuje jídlo delší dobu teplé, takže bez námahy dostane teplou polévku i opožděná návštěva. Také pomocí ní můžete ohřát talíře nebo sušit ovoce.
  • Rozmrazování: Funguje na podobném principu jako rozmrazování v mikrovlnné troubě.
  • Rošt: Pochopitelně u sporáku jde o jednu z nejzákladnějších funkcí. Gril tvoří spirála v horní části trouby, která tak dokáže vytvořit dokřupava propečenou horní vrstvu zapékaného jídla. Stejně je užitečný i v kombinaci s otočným rožněm, který zase jídlo rovnoměrně opeče. Při použití ventilátoru už mluvíme o infrapečení, které také patří k základní výbavě většiny sporáků.
  • Programovatelné pečení: Zjednoduší vám pečení. Umožňuje totiž nastavit přesný průběh pečení pro konkrétní jídlo. Navíc při opětovném pečení téhož pokrmu vám už stačí pouze zvolit přednastavený program.
  • Horní a spodní ohřev: Funguje na podobném principu jako gril – spodní topné těleso se stará o samotný ohřev, horní zase dodává křupavou kůrku.
  • Pizza pečení: Principem této funkce je ventilátor, který je v provozu spolu s kruhovým a spodním topným tělesem. Horký vzduch zajistí rovnoměrné propékání a pizza tak získá křupavou kůrku.
  • Pečení v páře: V poslední době oblíbená funkce. Zabraňuje vysušení potraviny, přičemž horký vzduch je zvlhčován právě párou.
  • 3D pečení: Jde o funkci, která aktivuje všechna topná tělesa spolu s ventilátorem, takže nedochází k míchání chutí nebo vůní při pečení, a můžete tak připravovat více pokrmů najednou.
  • Teleskopický výsuv: Už se vám někdy stalo, že jste se při vyjímání jídla z trouby sporáku spálili? Tak s tímto užitečným pomocníkem se vám to určitě nestane. Zajistí, že nemusíte rošt s pekáčem vytahovat ručně.
  • Samočištění trouby: Velmi usnadňuje život. Troubu je samozřejmě důležité udržovat v čistotě, což si vždy vyžadovalo jistý čas a námahu. S touto funkcí to však není žádný problém – pyrolýza na základě vysoké teploty doslova vypeče vnitřek trouby a pak už jen stačí nečistotu jednoduše setřít.
  • Pojistka plynu: Důležité zejména pokud máte malé děti. Pojistka zablokuje dotykový displej ovládání nebo otočných tlačítek. Sporák tak nebude možné nechtěně spustit.

Několik praktických rad na závěr a shrnutí

Při výběru sporáku přesně podle vašich představ a jeho používání, je třeba si dát pozor na několik faktorů, jejichž podcenění by se vám nemuselo vyplatit. Přinášíme proto pár užitečných tipů:

  • Jako první si promyslete, jaký typ sporáku vám bude vyhovovat. Pokud hodně vaříte, ale málo pečete, tak dejte přednost plynovému sporáku. No pokud je to opačně, tak upřednostněte raději elektrický, se kterým je pečení mnohem komfortnější. V případě, že máte velkou domácnost a mnoho vaříte i pečete, bude pro vás tou správnou volbou sporák kombinovaný (plynová varná deska a elektrická trouba).
  • V současnosti je trend vybírat si hlavně vestavěný typ sporáku, ale na víkendovou chalupu stačí i sporák volně stojící.
  • Pokud rádi pečete tak dejte přednost sporáku s větším objemem trouby, aby se vám do ní vešel i rozměrnější pekáč.
  • Pokud jste si vyhlédli sporák s elektrickou varnou deskou, dobře si promyslete její typ. Každý má totiž své výhody i nevýhody. Litinová varná deska je sice nejlevnější, ale obecně má i nejvyšší spotřebu elektrické energie. Indukční se zase komfortně používá, přičemž je i energeticky nejúspornější, ale na druhou stranu je nejdražší, vyžaduje speciální nádobí a také je náročná na údržbu (třeba si dávat pozor na škrábance). V současnosti nejpoužívanější jsou sklo-keramické varné desky, protože představují zlatou střední cestu.
  • Upřednostněte vyšší energetickou třídu. Do budoucna vám to ušetří značné množství peněz a životní prostředí se vám poděkuje.
  • Vyšší výkon znamená rychlejší ohřev a tím pádem i efektivnější vaření a pečení.
  • Pokud kupujete sporák kvůli práci, nebo máte doma časté návštěvy, tak bez funkce udržování teploty se určitě neobejdete.
  • Zkontrolujte připojení do elektrické sítě a plynovou přípojku. Také si dobře promyslete místo, kam sporák umístíte, aby se vám s jídlem snadno manipulovalo – zejména v souvislosti s výškou a polohou otevíracích dvířek trouby.
  • Pokud máte malé děti tak třeba myslet na bezpečnost. Funkce pojistky vám zaručí, že sporák nebude možné nechtěně spustit.
  • Některé typy sporáků sice stačí pouze zapojit do elektrické sítě, ale většinou si instalace vyžaduje kvalifikované odborníky, plynaře nebo elektrikáře.
  • Digitální ovládání má oproti mechanickému výhodu v tom, že si dokážete přesněji nastavit požadovanou teplotu, přičemž digitální displej je modernější a lépe zapadne do stylově sladěné kuchyně.
  • S výběrem sporáku velmi pomohou i recenze od jiných uživatelů. Zejména s ohledem na nabízené funkce, důležité parametry, výkonnost či životnost zařízení.
  • Nezapomeňte si zjistit jaké jsou možnosti servisu a oprav ve vaší oblasti.

Napsat komentář