Remoska je výborným pomocníkem, a to nejen v domácnosti. Díky její velikosti a možnosti přenášení ji využijete i na dovolené či na chalupě. Další výhodou tohoto spotřebiče je jednoduché ovládání a možnost přípravy mnohých druhů pokrmů.
V remosce můžete péct, vařit, dusit, zapékat i ohřívat. Na trhu najdete mnoho modelů s různými parametry. Abyste si vybrali takový, který vám bude vyhovovat, budete je muset porovnat. V následujícím článku se proto zaměříme třeba i na velikost a hmotnost remosky. Dozvíte se to podstatné o výrobních materiálech a příkonu. Kromě toho se jednotlivé modely se liší možností ovládání teploty, ale i designem.
Co je to remoska
Remoska spatřila světlo světa v 50. letech minulého století v České republice. Sériově se začala vyrábět ve firmě REMOS. I když si už dnes snadno pořídíte remosku i od jiných výrobců, název už natolik zlidověl, že se stále používá.
Remoska je nádoba na vaření a pečení s ohříváním svrchu. Ohřívací těleso napájené elektrickou energií se nachází ve víku remosky. Původní modely nedisponovaly možností regulace teploty. Při dnešní nabídce na trhu si však sami snadno zvolíte model s ovládáním teploty, a dokonce i dalšími funkcemi.
Jestli stále nejste rozhodnutí koupí remosky, možná vám při rozhodovaní pomůžou následující důvody:
- Variabilita při přípravě jídla. V remosce můžete dusit, vařit, zapékat, smažit, péct, ohřívat, a dokonce i rozmrazovat.
- Díky nepřilnavému povrchu se pokrmy nepřipálí.
- Vaření v remosce je zdravé. Nemusíte používat moc oleje.
- Pokrmy z remosky jsou šťavnaté. Díky přikrytému víku se přebytečná vlhkost neodpařuje tak rychle jako při vaření na sporáku.
- Remosku nevyužijete pouze doma. Snadno ji sbalíte třeba na dovolenou v kempu nebo na chatu.
Parametry výběru
Při rozhodování o výběru remosky byste měli porovnat několik základních parametrů.
Materiál remosky
Materiál remosky se liší podle jejích jednotlivých částí.
Víko
Víko remosky snadno sejmete. Rukověť se pro bezpečné držení vyrábí z plastu. Z rukověti je vedený kabel pro zapojení do elektřiny. Tělo víka je z nerezu. Výhodou tohoto materiálu je, že dobře drží teplo. Ve víku se nachází topná spirála, která je zdrojem potřebného tepla na vaření pokrmů. Na výběr máte neprůhledné víko, nebo víko s průhledným sklem, které vám umožní pokrm zkontrolovat i bez otevření remosky.
Nádoba na vaření
Nádoba remosky, nazývaná také hrnec či mísa, slouží na samotnou přípravu potravin. Vyrábí se z hliníku. Vnitřek nádoby je potažený teflonem, aby se jídlo při vaření nepřichytilo o povrch. Výhodou teflonu je také to, že umožňuje přípravu jídel s použitím minimálního množství oleje. Dávejte si ale pozor na poškození teflonové vrstvy kovovými nástroji! Používejte proto vhodné kuchyňské náčiní.
Stojan
Stojan remosky slouží jako podstavec pro nádobu. Vyrábí se z oceli a odolného plastu. Díky stojanu nebudete pokládat nádobu remosky přímo na stůl nebo kuchyňskou linku.
Jakou velikost vybrat
Remosku si vyberte v objemu 2, nebo 4 l. Ve velikosti 2 l se nazývá Original. Je vhodná pro běžné použití pro dvě až tři osoby. Pro čtyřčlennou rodinu vám doporučme spíše velikost Grand s objemem 4 l. V takovém objemu připravíte 4 a více porcí jídla.
Hmotnost
Remoska je určená na vaření, a to nejen v domácnosti. Při jejím přenášení vás proto bude zajímat i hmotnost. Velikost Original váží okolo 2 kg. U velikosti Grand počítejte s váhou 3 kg.
Design
Přesto, že se jednotlivé modely vyrábí ze stejných materiálů, designové zpracování se může lišit. Rozdíly najdete především v barevnosti. Nejčastěji se setkáte s provedením v ocelové a černé barvě. Jestli máte rádi výraznější barvy, určitě vás potěší modely v modrém, červeném či zlatém provedení.
Co se týče tvarů, v minulosti jste se mohli setkat s remoskami ve tvaru obdélníku a čtverce. Nevýhodou bylo zachytávání jídla v rozích. Dnešní modely jsou pro jednoduchost při vaření kulatého tvaru.
Příkon
Příkon remosky se udává ve wattech. Závisí částečně na velikosti nádoby. Menší remosky budou potřebovat nižší příkon a naopak. Menšímu modelu postačí příkon 400 W. Větší vyžaduje spíše 580 W. Při dražších modelech s objemem nad 4 l se můžete setkat i s příkonem 610 W.
S příkonem souvisí i rychlost vaření. Čím vyšší bude, tím rychleji jídlo uvaříte. Vyšší příkon ale také znamená vyšší spotřebu elektrické energie.
Nastavení teploty
Ovládání remosky je jednoduché. Na výběr máte modely bez možnosti nastavení teploty, anebo s touto funkcí. Bez možnosti nastavení teploty bývají zpravidla levnější variantou. Remosku zapnete tlačítkem umístěným na rukojeti.
Když si vyberete dražší model, teplotu vaření nastavíte pomocí ovladače na rukojeti. Výhodou je, že si tím upravíte rychlost a způsob přípravy jedla.
Jak používat remosku
Remosku využijete na mnoho způsobů přípravy jedla. Bez problémů v ní uvaříte dušené maso, upečete křupavá stehýnka i buchty. Při jejím používaní myslete i na vaši bezpečnost. Aby vám remoska dlouho a spolehlivě sloužila, věnujte pozornost i péči o ní.
Není potřeba ji zahřívat
Při vaření vás určitě potěší, že před použitím nemusíte remosku předem nahřívat. V porovnaní s troubou na pečení tak ušetříte čas i spotřebu elektrické energie.
Praktické tipy
Vhodné je dodržovat několik následujících rad:
- Během vaření používejte nástroje, které nepoškodí teflonový povrch. Kovové nástroje nejsou vhodné! Zvolte silikonové, teflonové či dřevěné kuchyňské náčiní.
- Suroviny vhodně naporcujte tak, aby se během vaření nedotýkali víka remosky. Mohly by se na něj přilepit a připálit.
- Při koupi si vyberte model s průhledným víkem. Snadno tak zkontrolujete jídlo během vaření bez potřeby otvírání remosky. Tím pak nedochází ke zbytečným únikům tepla a navyšování spotřeby energie.
- Víko při odkládání položte vždy horkou stranou nahoru.
Jak čistit remosku
Nádobu remosky vkládejte do umývačky pouze tehdy, doporučuje-li to výrobce. Zaschlé zbytky jídel neodstraňujte seškrabáváním. Teflonový povrch čistěte ručně a bez použití agresívních prostředků na odstraňování nečistot. Vhodnější je nechat nádobu odmočit.
Víko remosky nikdy nenamáčejte, aby nedošlo k vniknutí vody. Očistěte ho navlhčeným hadříkem. Nebo použijte saponát na odmaštění a víko potom důkladně přetřete, čímž odstraníte saponát.
Na závěr
Mezi praktické pomocníky do domácnosti i na cesty patří remoska. Snadno v ní připravíte jídlo mnoha způsoby. Výhodou tohoto spotřebiče je nízká spotřeba energie v porovnaní s klasickou troubou. Vaření v remosce je zdravé a nevyžaduje používaní množství oleje. Potraviny si také zachovávají příjemnou přirozenou chuť.
Při výběru remosky je potřeba, abyste vybrali vhodnou velikost. Tu určíte podle počtu porcí, které potřebujete navařit. Od velikosti se odvíjí i hmotnost. Kromě toho by vás měl zajímat především příkon. Pokud chcete využít variabilitu tohoto spotřebiče při přípravě pokrmů, všímejte si i nastavení teploty. Někteří výrobci vyrábí možnost multifunkční remosky, kterou využijete i jako hrnec nebo tlakový hrnec.
Zajímají vás i další možnosti přípravy jídel? Zaměřte se na tyto články:
Jak vybrat horkovzdušnou fritézu