Jak vybrat palačinkovač

Palačinky na sladko nebo na slano jsou oblíbenou pochoutkou malých i velkých mlsounů. Můžete si je dát jen s marmeládou nebo třeba i se špenátem. Pokud patříte mezi ty, kteří na toto jídlo nedají dopustit, určitě v kuchyni oceníte palačinkovač.

Tento spotřebič urychlí a usnadní přípravu palačinek. Při jeho výběru porovnejte několik parametrů. V následujícím návodu se dozvíte, jak vybrat palačinkovač tak, aby vyhovoval přesně vašim potřebám. Řekneme si něco o průměru a počtu plotýnek, příkonu a povrchu palačinkovače. Dozvíte se také, jaké funkce může palačinkovač mít, aby příprava palačinek byla pohodlnější. A poradíme vám, jaké příslušenství si k němu snadno dokoupíte.

Jak vybírat palačinkovač

Palačinkovač tvoří plotýnka s nepřilnavým povrchem, kterou ohřívá elektrické těleso. Teplotu plotýnky nastavíte podle sebe. Její ohřívání se automaticky vypne po dosažení předem určené teploty. Spotřebiče se od sebe odlišují různými vlastnostmi.

Průměr plotýnky

Průměr plotýnky, který si vyberete, závisí na tom, jak velké palačinky máte rádi. Udává se v centimetrech. Bez problému si tak vyberete model s průměrem od 20 do 40 cm. Průměr plotny někdy ovlivní i prostor, který máte na kuchyňské lince. Předem proto počítejte s nutností jeho skladování.

Počet ploten

Některé spotřebiče nabízí možnost přípravy více palačinek najednou. Můžete si proto vybrat model s jednou, nebo dvěma plotýnkami. Dvě plotýnky určitě oceníte v početnější rodině, kde se palačinky často sní rychleji, než je stíháte připravovat. S dvěma plotýnkami budete mít palačinky hotové dvakrát tak rychleji. Při větším počtu plotýnek je počítejte i s většími rozměry spotřebiče.

Příkon

Příkon palačinkovače se udává ve wattech. Informuje o tom, jak je spotřebič výkonný. Čím vyšší tato hodnota bude, tím rychleji se plotýnka spotřebiče nahřeje na požadovanou teplotu. Zároveň musíte počítat i s vyšší spotřebou. Příkon se běžně pohybuje v hodnotě 900–1 500 W. Spotřebiče pro profesionální využití mají někdy příkon až 7 000 W.

Povrch plotýnky

Při přípravě palačinek je kvalita povrchu plotny velmi důležitá. Plotna by měla být v prvním řadě nepřilnavá. Díky tomu se palačinky nelepí. Vybírejte proto jen z těch spotřebičů, které mají plotnu s teflonovým povrchem. Výhodou teflonového povrchu je i to, že použijete jen minimum oleje. Palačinky tak budou zdravější.

Nezapomeňte, že teflon je méně odolný na mechanické poškození. Při vaření používejte jen nástroje z teflonu, silikonu nebo dřeva. Po kontaktu s kovovým nástrojem se teflonová vrstva snadno poškodí.

Design

I když tento spotřebič nepatří mezi ty, které jsou stálou součástí kuchyňské linky, při jeho nákupu vás určitě bude zajímat design. Ten se odvíjí od kulatého tvaru plotny. Tělo spotřebiče je proto ve většině případů také kulaté. Ale můžete se setkat i se čtvercovými modely. Barevnost je v porovnání s jinými kuchyňskými spotřebiči o něco střídmější. Nejčastěji se vyrábí v černé nebo ocelové barvě nerezu. Někteří výrobci ho ale poskytují také s červeným, modrým nebo bílým provedením.

Materiál těla palačinkovače

Tělo těchto spotřebičů se vyrábí z kovu, plastu a jejich kombinace. Vyšší životnost má jednoznačně kov. Pokud si koupíte model z plastu, počítejte s vyšší náchylností na poškození v případě pádu. Všeobecně ale platí, že při běžné manipulaci mají oba materiály porovnatelnou životnost.

Bezpečnost

O bezpečnost se starají protiskluzové nožičky. Před koupí se ujistěte, že vybraný model má gumové nožky. Zabrání nechtěnému posunutí spotřebiče po kuchyňské lince. Gumové nožičky snižují nebezpečí posunu a úrazu popálením nebo spadnutí palačinkovače.

Funkce palačinkovačů

Při výrobě palačinkovačů myslí výrobci i na praktické funkce, které vám přípravu palačinek ještě usnadní. Můžete se setkat s následujícími:

Indikátor teploty

Indikátor teploty signalizuje nahřátí plotýnky na požadovanou teplotu. Většinou se jedná o světelnou diodu.

Indikátor provozu

Bezpečnost spotřebiče zvyšuje indikátor provozu. Díky němu budete vědět, že je zapnutý. Tento indikátor oceníte například během rušného dne nebo při odchodu z domu. Nemůže se vám potom stát, že palačinkovač zapomenete vypnout.

Nastavení teploty

Některé palačinkovače nabízejí možnost nastavení teploty. Na její nastavení se používá mechanický ovladač nejčastěji ve tvaru kolečka.

Odnímatelná plotna

Při čištění tohoto spotřebiče určitě oceníte odnímatelnost plotýnky. Usnadní vám to umývání. Tělo, které není možné namočit, utřete jen navlhčeným hadříkem.

Vyměnitelné plotýnky

Pokud chcete mimo palačinek připravovat i lívance, potom si vyberte model s vyměnitelnými plotýnkami. Můžete ho najít i pod názvem multifunkční palačinkovač. Plotýnku na palačinky snadno vyměníte za jiný typ a pak už jen pečete.

Příslušenství palačinkovačů

Při přípravě palačinek budete mimo palačinkovače a surovin na vaření potřebovat i jiné pomůcky. Některé si můžete zakoupit v balení spolu se spotřebičem. Jsou to:

Odměrná naběračka — je dodávaná ve velikosti, která odpovídá průměru spotřebiče. Usnadní vám dávkování těsta při vaření.

Špachtle a stěrka — tyto pomůcky jsou určené na obracení a sundávání palačinek.

Roztírač — je určený na rovnoměrné rozetření těsta na plotýnce.

Tip na vaření

Před závěrem vám nabízíme netradiční recept na palačinky. Jeho příprava sice trvá o něco déle, ale pokud máte rádi palačinky na sladko, můžeme vám zaručit, že si ho nepřipravíte jen jednou.

Zapékané palačinky s tvarohem

Pro 4 osoby budete potřebovat:

Na palačinky: Na náplň:
¼ l mléka 200 g tvarohu
1 vejce 3 PL práškového cukru
100 g polohrubé mouky 50 g rozinek
špetka soli 1 žloutek
tuk na smažení palačinek 1 vanilkový cukr
1 zakysanou smetanu

Ze surovin na palačinky si připravte těsto a postupně palačinky usmažte na palačinkovači. Zatím si nahřejte troubu na 200°. Tvaroh smíchejte s cukrem, přidejte rozinky a žloutek. Náplní naplňte palačinky a vložte je do vymaštěné formy na zapékání. Ze smetany a vanilkového cukru si připravte směs, kterou nalejete na plněné palačinky. Zapékejte asi 20 minut. Před podáváním můžete palačinky posypat mandlovými lupínky.

Zdroj: Annette Wolterová, Christian Teubner: Vaříme s požitkem, Vydavatelství Fortuna Print, 1997

Závěr

Palačinkovač je výborným pomocníkem v kuchyni pro všechny, kteří si rádi pochutnají na palačinkách. Výhodou palačinek je, že je můžete připravit na sladko i na slano. Můžete na něm připravovat i tortilly, bramborové placky nebo oplatky. Na své si přijde každý člen rodiny.

Při výběru tohoto spotřebiče začněte volbou velikosti plotny. Ta závisí na tom, jak velké palačinky chcete připravovat. Můžete si také vybrat model s jednou, nebo dvěma plotýnkami. Kromě toho by vás měly zajímat údaje o příkonu, materiál povrchu plotny a to, zda má palačinkovač bezpečnostní pogumované nožičky. Některé modely jsou vybavené více funkcemi. Při vaření je dobré mít k dispozici možnost nastavení teploty. Jakmile si pochutnáte na palačinkách, určitě oceníte jednoduché umývání přístroje, které vám usnadní odnímatelná plotýnka.

Jak vybrat nejlepší toustovač

Jak vybrat kuchyňskou váhu

Jak vybrat varnou desku

Napsat komentář