Když nemáte doma droždí a chtěli byste péct kynuté pečivo, nemusíte hned utíkat do obchodu. Můžete si ho vyrobit i doma. Budete potřebovat jen tři suroviny a trochu času. Domácí droždí vyrobí i ti, kteří nemají s pečením moc zkušeností. Postup je jednoduchý a snadno ho zvládnete i s dětmi. Domácí droždí využijete na běžné moučníky, pečivo i chléb, který děláváte s pekárenským droždím. Těsto bude stejně nadýchané a bude mít velmi příjemnou chuť.
Domácí droždí ze třech surovin
Na přípravu droždí existují dva ověřené recepty. Jeden z nich používá brambory a druhý mouku. Můžete tak vyzkoušet, který vám bude více vyhovovat. Pokud ho při pečení nespotřebujete, skladujte ho v ledničce. Domácí droždí je možné i zamrazit, nedoporučujeme vám ho tam mít ale po delší dobu, protože tím dochází k ničení kvasinek.
Domácí droždí z brambor
Na domácí droždí z brambor budete potřebovat:
- 500 g brambor,
- 60 g cukru,
- 2 PL piva.
Jestli se vám zdá množství na první pokus příliš velké, připravte si droždí z polovičního množství.
Postup přípravy
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Potom je oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle jako na bramborové těsto. Přidejte vodu tak, abyste získali hustou kaši. Cukr s trochou vody uvařte, aby vznikl hustý sirup. Přidejte k bramborám a celé dobře promíchejte. Tuto směs odložte na teplé místo a nechte vykynout. Během toho, kdy směs začne pracovat, přidejte i pivo. Přibližně za 24 hodin budete mít domácí kvasnice hotové.
Domácí droždí z mouky
Na tento recept budete potřebovat o něco větší množství piva. Domácí droždí tak bude i dříve hotové.
Budete potřebovat:
- 1 šálek žitné mouky,
- 1 šálek vody,
- 1 PL krystalového cukru,
- 1 šálek piva.
Postup přípravy
Do misky nasypte šálek mouky a smíchejte ho s vodou. Směs nechte odležet asi 6 hodin. Potom přidejte pivo a cukr. Všechno spolu promíchejte a odložte na teplé místo kvasit přibližně po dobu 12 hodin. Potom máte droždí připraveno k použití.
Recept na chutné domácí žemle
Domácí droždí si vyzkoušejte třeba na následujícím receptu.
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky,
- 150 g ovesných vloček,
- 2 ČL soli,
- 3/8 l mléka nebo sladké smetany,
- domácí droždí,
- kmín na posypání.
Postup přípravy:
Mouku a vločky smíchejte v míse a přidejte domácí droždí. Podle potřeby přidejte mléko nebo smetanu. Těsto by mělo být vláčné a hladké, ne moc řídké, abyste z něho mohli tvarovat žemle. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě.
Těsto dejte na pomoučenou desku a promíchejte. Potom si ho rozdělte na 12 kousků a z nich vytvarujte žemle. Každou z nich potřete mlékem a nakrojte do tvaru kříže. Nakonec posypte kmínem a ještě nechte dojít. Pak je vložte do vyhřáté trouby, kterou stáhněte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut.
Zdroj: Recepty zo života 3, Euroskop, a.s., Bratislava 2000
Závěr
Domácí droždí nahradí to pekárenské při pečení jakéhokoliv kynutého pečiva. Můžete ho použít na přípravu chleba, žemlí, rohlíků, koláčů i smažených kynutých jídel. Výborně poslouží i jako základ na domácí pizzu nebo pagáče. Jeho příprava je jednoduchá. Budete potřebovat jen několik surovin a do 24 hodin je domácí droždí hotové.
Nezdá-li se vám droždí dost zdravé, vyzkoušejte raději kvásek.
A víte, jak si o něco více usnadnit domácí pečení? Přečtěte si článek, jak vybrat domácí pekárnu.