Jak vybrat nejlepší překapávač kávy

Je pro vás espresso moc silné? Máte rádi tureckou kávu bez sedliny? Vypijete několik šálků kávy denně? Pokud jste na všechny předchozí otázky odpověděli kladně, je možná překapávač kávy tím pravým pro vás. S překapávačem můžete rychle a jednoduše připravit větší množství kávy, která je charakteristická jemnější chutí než espresso, a díky překapávači si ji můžete vychutnávat průběžně po celý den.

Výhody

  • Jednoduché použití a téměř žádná údržba
  • Připravíte několik šálků kávy současně
  • Nízká cena

Nevýhody

  • Pro někoho může být káva slabá a málo výrazná
  • Nutnost kupovat filtry

Typy překapávačů

V základu se překapávače kávy dělí na dva typy – manuální a elektrické.

Manuální překapávač

Manuální překapávač je velmi jednoduché zařízení. V podstatě se jedná o nádobu rozdělenou na dvě části. Do horní části umístíte filtr, do něj nasypete kávu a zalijete vodou. Voda přes filtr a kávu překape do spodní nádobky a nápoj je hotový.

Výhodou tohoto řešení je, že nepotřebujete žádný zdroj energie, takže si kávu můžete připravit kdekoliv.

Elektrický překapávač

Princip fungování elektrického překapávače kávy je podobný jako u manuálního překapávače. Rozdíl je v tom, že do elektrického překapávače nalijete studenou vodu a přístroj si ji sám ohřeje. Výhodou také je, že přístroj pak udržuje kávu teplou i několik hodin.

Jak překapávač kávy funguje

Princip, na kterém překapávač funguje, je velmi jednoduchý. Do zásobníku se umístí mletá káva, kterou posléze protéká horká voda. Ta se přes filtr dostane do spodní nádoby a tím vznikne hotový nápoj.

Mechanismus je podobný jako u přípravy espressa. Zatímco ale espressovače vyrábí kávu pomocí vysokého tlaku, u překapávačů voda prochází kávou svévolně. Výsledná chuť je tedy slabší a jemnější. Chuťové vlastnosti ale značně ovlivní i použitý filtr a hrubost mletí kávy.

  • Lepší je používat světleji praženou kávu. Je méně hořká a více vynikne její aromatická chuť.
  • Před přípravou kávy propláchněte papírový filtr horkou vodou. Omezí to pachuť papíru v kávě a zahřejete tak konvici.
  • Káva by měla být umleta na střední hrubost.
  • Pro 125 ml středně silné kávy použijte 7 gramů kávy, pro silnější kávu použijte 8 gramů.
  • Na 1 litr nápoje je potřeba přibližně 60 gramů kávy.
  • Voda pro přípravu kávy by měla mít teplotu 93 °C.

Objem

Hlavní výhodou překapávačů je, že s nimi připravíte větší množství kávy najednou. Běžně jsou dostupné překapávače s konvicí o objemu 0,6 až 2 litry. Pokud se rozhodnete pořídit elektrický překapávač, vyplatí se zvolit ten s větším objemem konvice. Káva v něm totiž zůstane teplá a čerstvá po celý den.

Příkon

Překapávače kávy mají běžně příkon 350 W až 1 750 W. Ty s nižším příkonem jsou levnější na provoz, ale mají omezené funkce. Překapávače s příkonem nad 1 000 W jsou vybaveny doplňkovými funkcemi, ale jejich provoz je dražší.

Filtr

Filtr má na výslednou chuť kávy velký vliv. Na trhu jsou k dostání tři typy filtrů:

  • Papírový filtr – slouží k jednorázovému použití. Papírové filtry zjednodušují údržbu překapávače, ale na druhou stranu se zvyšují náklady na jeho použití.
  • Plastový filtr – lze použít opakovaně, je odnímatelný a omyvatelný.
  • Bavlněný filtr – lze použít opakovaně, po každém použití je nutné jej propláchnout a po několika použitích vyprat.

Doplňkové funkce

Některé překapávače jsou vybaveny doplňkovými funkcemi. Patří mezi ně:

  • udržování teploty kávy – po uvaření je káva udržovaná teplá i několik hodin
  • časovač – přípravu kávy nastavíte na určitý čas, např. ráno po probuzení
  • termoska – pokud se káva překapává do integrované termosky, zůstane ještě několik hodin teplá, aniž by ji přístroj ohříval
  • automatické vypnutí – po určité době nečinnosti se přístroj sám vypne
  • anti-drip systém – v případě vyjmutí konvice zabrání kapání kávy z přístroje
  • ochrana proti přehřátí – bezpečnostní pojistka proti přehřátí přístroje
  • automatické odvápnění – automatické odstranění vodního kamene

Není překapávač jako překapávač

Na principu překapávání kávy přes filtr funguje i několik dalších vychytávek pro kávové nadšence. Pojďme se na některé z nich podívat.

Karlovarský příbor

Skládá se z porcelánové konvice a hrnku s pokličkou, mezi nimiž je umístěn porcelánový filtr.

Chemex

Chemex je skleněná baňka s trychtýřem. Do nejužší části trychtýře je vložen speciální filtr, přes který se káva dostává do nádobky. Filtr chemexu je o třetinu silnější než klasické papírové filtry a vyrábí se ze speciální buničiny.

Vacuum pot

Vacuum pot je tvořen dvěma skleněnými nádobami, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Ve spodní nádobě se zahřívá voda, která se mění na páru a stoupá vzhůru skrz trubici a filtr s kávou do horní nádoby. Po zchladnutí se pára promění opět na kapalinu, ve spodní nádobě se vytvoří vakuum a vcucne všechnu tekutinu zpět do spodní nádoby.

Dripper

Dripper představuje nádobu ve tvaru trychtýře, do kterého se vkládá papírový filtr. Do filtru nasypete kávu, kterou necháte protéct horkou vodu přímo do šálku. Dripper může být plastový, skleněný, keramický nebo kovový. Nejoblíbenějším modelem je dripper Hario V60.

Cena

Překapávače kávy se dají pořídit už za pár stovek. Cena se může ale vyšplhat také až na několik tisíc korun.

Cena do 500 Kč

V této cenové kategorii koupíte především manuální překapávače. Lze najít i základní elektrické modely s nízkým příkonem a malým objemem konvice.

Cena od 500 do 1 500 Kč

V této kategorii se nachází většina nejprodávanějších modelů. Překapávače v této cenové relaci jsou vybaveny doplňkovými funkcemi, konvice mají větší objem a snadno seženete i designově zajímavé přístroje.

Cena nad 1 500 Kč

Modely z této kategorie jsou kvalitní kousky s velkým množstvím doplňkových funkcí, větším objemem a dobrým příkonem.

Oblíbené značky

Mezi oblíbené a osvědčené značky patří Philips, DeLonghi, Hario, Krups, Domo, Moccamaster.

Chcete zkusit jednodušší možnosti přípravy kávy? Inspirujte se třeba v článku Jak vybrat nejlepší automatický kávovar.

A především se zaměřte na dobrý výběr kvalitní kávy pro vaši domácí přípravu. Vše podstatné najdete v článku Jak vybrat dobrou kávu.

Napsat komentář