Jak vybrat nejlepší konvektomat

Konvektomat je multifunkční zařízení, ve kterém lze vařit, péct, dusit, smažit, sušit a udržovat veškeré druhy pokrmů teplé. S tímto přístrojem se setkáte spíše v profesionální kuchyni než v běžné domácnosti. Pokud je ale vaření vaším velkým koníčkem, mohl by vám být konvektomat dobrým pomocníkem. Potraviny se v něm připravují pomocí horkého vzduchu či páry v teplotním rozpětí od 30 °C do 300 °C. Úspora elektrické energie je při vaření v konvektomatu až 50 % oproti přípravě pokrmů v běžné troubě nebo na plotýnce. Připravené jídlo také zdravější a chutnější. Pojďte se s námi inspirovat, na jaké parametry se při výběru konvektomatu zaměřit.

Typ parního systému

Typ parního systému je důležitým parametrem při výběru konvektomatu. Běžně se lze setkat s dvěma typy – vyvíječ páry ve varném prostoru nebo bojlerový vyvíječ páry.

Vyvíječ páry ve varném prostoru

Výhodou je nižší pořizovací cena, zvlhčování potravin a nenáročná údržba. Na druhou stranu je vývin páry pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru. S vyvíječem páry se setkáte spíše u menších přístrojů, které se používají pro domácí účely.

Bojlerový vyvíječ páry

Přístroje s bojlerovým vyvíječem páry mají vyšší pořizovací cenu a používají se spíše v konvektomatech pro větší provozy. Bojlerový vyvíječ vytvoří páru velmi rychle a dá se snadno regulovat.

Kapacita konvektomatu

Běžně se kapacita konvektomatů uvádí v tzv. gastro nádobách (GN 1/1). Gastro nádoba má rozměr 530 × 325 × 65 mm.

Kapacita Počet jídel
3-5 GN 1/1 do 50 jídel
5-10 GN 1/1 50-150 jídel
10-20 GN 1/1 150-300 jídel

Pro domácí použití samozřejmě dostačují mnohem menší konvektomaty, které mají velikost mikrovlnné trouby.

Ovládání konvektomatu

Existují tři typy ovládání konvektomatu:

  • Mechanické ovládání – ovládání pomocí koleček a tlačítek
  • Dotykové ovládání – ovládání dotykem podobně jako u chytrých telefonů
  • Kombinace mechanického a dotykového ovládání

Funkce

Konvektomaty nabízí mnoho doplňkových funkcí, které vám usnadní přípravu nejrůznějších jídel.

Automatické čištění – konvektomat se sám vyčistí podle zvoleného programu

Automatické otevírání výsuvného panelu – umožní otevřít přístroj stisknutím jednoho tlačítka

Gril – umožňuje grilování potravin

Připojení k přívodu vody – díky připojení k přívodu vody není potřeba neustále doplňovat zásobník na vodu

Sous-vide – příprava jídla ve vakuu ve vodní lázní

Teploměr – hlídá teplotu připravovaného jídla

Udící jednotka – umožňuje uzení masa i jiných potravin

Cena

Konvektomat není levná záležitost, ale ve výsledku vám přinese velkou úsporu času i financí. Nejlevnější přístroj pro domácí použití pořídíte za cenu 10 000-20 000 Kč. Bude se jednat o základní model s malou kapacitou. S narůstající cenou stoupá i kvalita přístrojů. V cenové relaci 20 000-50 000 Kč už pořídíte konvektomat, který je vhodný i do restaurací a jídelen. V kategorii nad 50 000 Kč se nachází konvektomaty vhodné do velkých provozů, kde je potřeba připravovat i několik desítek porcí jídla najednou.

Oblíbené značky

Mezi nejznámější značky konvektomatů patří Retigo, Unox, Rational, Bartscher a Hendi.

Pokrmy snadno připravíte i pomocí dalších přístrojů. Inspirujte se tady:

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu

Jak vybrat nejlepší pomalý hrnec

Jak vybrat palačinkovač

Napsat komentář