Konvektomat je multifunkční zařízení, ve kterém lze vařit, péct, dusit, smažit, sušit a udržovat veškeré druhy pokrmů teplé. S tímto přístrojem se setkáte spíše v profesionální kuchyni než v běžné domácnosti. Pokud je ale vaření vaším velkým koníčkem, mohl by vám být konvektomat dobrým pomocníkem. Potraviny se v něm připravují pomocí horkého vzduchu či páry v teplotním rozpětí od 30 °C do 300 °C. Úspora elektrické energie je při vaření v konvektomatu až 50 % oproti přípravě pokrmů v běžné troubě nebo na plotýnce. Připravené jídlo také zdravější a chutnější. Pojďte se s námi inspirovat, na jaké parametry se při výběru konvektomatu zaměřit.
Typ parního systému
Typ parního systému je důležitým parametrem při výběru konvektomatu. Běžně se lze setkat s dvěma typy – vyvíječ páry ve varném prostoru nebo bojlerový vyvíječ páry.
Vyvíječ páry ve varném prostoru
Výhodou je nižší pořizovací cena, zvlhčování potravin a nenáročná údržba. Na druhou stranu je vývin páry pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru. S vyvíječem páry se setkáte spíše u menších přístrojů, které se používají pro domácí účely.
Bojlerový vyvíječ páry
Přístroje s bojlerovým vyvíječem páry mají vyšší pořizovací cenu a používají se spíše v konvektomatech pro větší provozy. Bojlerový vyvíječ vytvoří páru velmi rychle a dá se snadno regulovat.
Kapacita konvektomatu
Běžně se kapacita konvektomatů uvádí v tzv. gastro nádobách (GN 1/1). Gastro nádoba má rozměr 530 × 325 × 65 mm.
Kapacita | Počet jídel |
3-5 GN 1/1 | do 50 jídel |
5-10 GN 1/1 | 50-150 jídel |
10-20 GN 1/1 | 150-300 jídel |
Pro domácí použití samozřejmě dostačují mnohem menší konvektomaty, které mají velikost mikrovlnné trouby.
Ovládání konvektomatu
Existují tři typy ovládání konvektomatu:
- Mechanické ovládání – ovládání pomocí koleček a tlačítek
- Dotykové ovládání – ovládání dotykem podobně jako u chytrých telefonů
- Kombinace mechanického a dotykového ovládání
Funkce
Konvektomaty nabízí mnoho doplňkových funkcí, které vám usnadní přípravu nejrůznějších jídel.
Automatické čištění – konvektomat se sám vyčistí podle zvoleného programu
Automatické otevírání výsuvného panelu – umožní otevřít přístroj stisknutím jednoho tlačítka
Gril – umožňuje grilování potravin
Připojení k přívodu vody – díky připojení k přívodu vody není potřeba neustále doplňovat zásobník na vodu
Sous-vide – příprava jídla ve vakuu ve vodní lázní
Teploměr – hlídá teplotu připravovaného jídla
Udící jednotka – umožňuje uzení masa i jiných potravin
Cena
Konvektomat není levná záležitost, ale ve výsledku vám přinese velkou úsporu času i financí. Nejlevnější přístroj pro domácí použití pořídíte za cenu 10 000-20 000 Kč. Bude se jednat o základní model s malou kapacitou. S narůstající cenou stoupá i kvalita přístrojů. V cenové relaci 20 000-50 000 Kč už pořídíte konvektomat, který je vhodný i do restaurací a jídelen. V kategorii nad 50 000 Kč se nachází konvektomaty vhodné do velkých provozů, kde je potřeba připravovat i několik desítek porcí jídla najednou.
Oblíbené značky
Mezi nejznámější značky konvektomatů patří Retigo, Unox, Rational, Bartscher a Hendi.
Pokrmy snadno připravíte i pomocí dalších přístrojů. Inspirujte se tady:
Jak vybrat horkovzdušnou fritézu