Jak vybrat nejlepší rýžovar

Rýži čas od času vaří doma asi každý z nás. Pokud si chcete její přípravu maximálně zjednodušit, je rýžovar tím pravým pro vás. Práce s rýžovarem je velmi snadná, přístroj totiž vše udělá za vás. Už se vám nestane, že byste rýži připálili nebo nedovařili. Takto připravená rýže je mnohem chutnější, zachová si více živin a má lepší konzistenci. Připravili jsme pro vás praktický návod, na co se při výběru zaměřit.

Typy rýžovarů

Z konstrukčního hlediska máte na výběr ze dvou typů rýžovarů – rýžovar do mikrovlnné troubyelektrický rýžovar. Tento článek se ale zaměřuje především na rýžovary elektrické.

Rýžovar do mikrovlnné trouby

Jedná se o speciální nádobu, ve které se rýže připravuje v mikrovlnné troubě. Nádoba je nejčastěji vyrobena z plastu, můžete se setkat ale i se silikonovou nebo skleněnou nádobou. Nádoba nemá žádné další využití, lákavá je tak především jen její cena. Rýžovar do mikrovlnné trouby pořídíte už do 100 Kč.

Elektrický rýžovar

Elektrický rýžovar je samostatný přístroj, který má oproti výše zmíněnému typu mnohem širší využití. Moderní rýžovary nabízí doplňkové funkce, které vám usnadní přípravu nejen rýže, ale i některých dalších potravin.

Objem rýžovaru

Objem rýžovaru je hlavní parametr, podle kterého byste měli rýžovar vybírat. V první řadě je důležité si uvědomit, pro kolik osob budete rýži chystat nejčastěji.

Objem nádobyVhodné pro
0,4-0,6 l 1-2 osoby
0,6-1 l 3-4 osoby
1-1,5 l 4-6 osob
1,5 l a více společenské akce, do restaurací, na předvaření většího množství rýže

Váha rýže

S objemem souvisí i údaj o maximální přípustné váze rýže. Ten označuje maximální hmotnost rýže, kterou je možné během jednoho vaření připravit. Samozřejmě, že čím vyšší objem, tím je i přípustná váha vyšší. Například v rýžovaru o objemu 0,6 l připravíte na jedno vaření 450 g rýže, zatímco v rýžovaru s objemem 1,5 l připravíte 1 200 g rýže.

Příkon a spotřeba rýžovaru

Příkon a spotřeba elektrické energie se odvíjí především od velikosti rýžovaru. Čím větší objem a množství vařené rýže, tím vyšší je i spotřeba. Příkon rýžovarů se pohybuje mezi 300-1 000 W. Vzhledem k tomu, že rýžovar nejspíš nebudete mít v provozu každý den a jeho spotřeba není zas až tak velká, berte příkon jen jako orientační parametr.

Funkce a příslušenství

Pokud vám jde hlavně o to připravit chutnou rýži, kterou nemusíte během přípravy hlídat, vystačíte si i se základním modelem rýžovaru. Jestliže máte vyšší očekávání, může se vám hodit některá z následujících funkcí.

Automatické vypnutí – při dovaření se rýžovar automaticky vypne. Nedojde tak k převaření rýže.

Automatický režim – rýžovar sám pozná, kdy je rýže uvařená a připravena k podávání.

Časovač – možnost odložit začátek vaření rýže. Lze nastavit až na 24 hodin.

Ochrana proti přehřátí – chrání přístroj proti přehřátí a případnému poškození.

Ochrana proti vyvaření vody – dojde-li k vyvaření vody, přístroj se sám vypne. Při dodržení správného postupu přípravy by k vyvaření vody nikdy dojít nemělo.

Ovládání pomocí aplikace – funkce typická pro značku Xiaomi. Rýžovar lze zapnout nebo vypnout na dálku pomocí telefonu.

Termostat – po dovaření se přístroj přepne do speciálního režimu, při kterém bude udržovat rýži teplou, ale nedojde k jejímu převaření. Funkce se také nazývá keep warm.

Volba druhu rýže – možnost nastavit, jaký druh rýže připravujete, např. basmati nebo rýži na sushi.

Pokročilé programy – dražší přístroje mohou plnit funkci multifunkčního hrnce a můžete v nich připravovat i jiné pokrmy než jen rýži.

Nejčastějším příslušenstvím k rýžovaru je odměrka a lžíce na rýži. Setkáte se ale i s dalšími lžícemi nebo třeba příslušenstvím pro pokročilejší vaření v páře.

Jak vařit rýži v rýžovaru

Uvařit rýži v rýžovaru je velmi jednoduché a zvládne to opravdu každý. Celý proces se skládá z pár snadných kroků.

  1. Připravte si požadované množství rýže a důkladně ji propláchněte, dokud z ní nebude vytékat čistá voda.
  2. Rýži dejte do přístroje, přelijte vodu a přidejte dochucovadla (sůl, případně další koření). Všeobecně platí, že na 1 díl rýže připadá 1,5-2 díly vody.
  3. Rýžovar zavřete a pusťte. U lepších modelů snadno vyberete příslušný program.
  4. Počkejte, až se rýže uvaří. Většina přístrojů se po uvaření sama vypne nebo spustí funkci udržování teploty.
  5. Rýžovar hned neotvírejte. Nechte v něm rýži ještě 5-10 minut odpočívat.
  6. Rýže je připravena k servírování. Dobrou chuť.

Druhy rýže

Vyznat se v druzích rýže a v tom, k čemu se jaká rýže používá, může být někdy pěkně matoucí. Připravili jsme pro vás proto jednoduchý přehled, který vám orientaci trochu usnadní.

Arborio rýžekrátkozrnná rýže, po uvaření na povrchu mazlavá, uvnitř však zůstává pevná. Vhodná na přípravu rizota nebo kaše.

Basmati rýžedlouhozrnná rýže, která nelepí. Vhodná jako příloha, hodně využívaná v indické kuchyni.

Carnaroli rýžekrátkozrnná rýže, po uvaření mazlavá. Vhodná na rizoto nebo kaši.

Hnědá rýže – označována také jako natural. Jedná se o neleštěnou rýži. Má mírně tuhou konzistenci a chutná po oříškách. Obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů. Hodí se nejen jako příloha, ale i do salátů.

Indiánská rýže – označována také jako divoká rýže. Je tmavě zbarvená, obsahuje vysoké množství vitamínu B. Vhodná třeba do salátů.

Jasmínová rýžedlouhozrnná a lepkavá rýže s výraznou vůní. Nejčastěji se používá v asijské kuchyni jako příloha.

Parboiled rýže – nelepivá, kyprá, sypká rýže. Skvěle se hodí jako příloha nebo do polévek.

Sushi rýže – rýže s krátkými, kulatými zrny s vysokým obsahem škrobu, díky kterému dobře lepí.

Údržba rýžovaru

Pokud si chcete údržbu rýžovaru ulehčit, vyberte takový model, který má vyjímatelnou vnitřní varnou nádobu. Ta bývá nejčastěji vyrobena z teflonu nebo nerezu a často ji lze mýt v myčce na nádobí. Vždy se ale předem informujte u výrobce, zda tu vaši konkrétní nádobu lze vložit do myčky.

Cena

Cena rýžovarů se odvíjí od jejich objemu, doplňkových funkcí a značky. Nejlevnější rýžovar pořídíte už za cenu kolem 400 Kč. Půjde o základní model bez doplňkových funkcí. Ceně odpovídá i kvalita zpracování.

Chcete-li kvalitní rýžovar za rozumnou cenu, porozhlédněte se v cenové relaci 1 000-3 000 Kč. V této kategorii najdete moderní rýžovary s řadou funkcí, dostatečným objemem a kvalitním zpracováním.

V cenové kategorii nad 3 000 Kč se nachází především profesionální rýžovary s velkým objemem, které se používají pro restaurace a jídelny.

Oblíbené značky

Mezi nejoblíbenější značky na trhu patří Sencor, Tefal, Xiaomi, Klarstein, ECG, Russell Hobbs nebo Sharp.

Tip na závěr

Jak už bylo zmíněno výše, v modernějších rýžovarech lze vařit i jiné potraviny než rýži. Snadno uvaříte i kuskus, bulgur, čočku, ovesnou kaši, zeleninu, vejce natvrdo, a dokonce i omeletu.

Další tipy na přípravu chutných pokrmů v našich článcích:

Jak vybrat nejlepší zavařovací hrnec

Jak vybrat nejlepší fritovací hrnec

Jak vybrat nejlepší toustovač

Napsat komentář