Jak vybrat rychlovarnou konvici

Rychlovarná konvice si po uvedení na trh velmi rychle našla cestu do většiny domácností. Umožňuje rychlý a pohodlný ohřev vody bez nutnosti využití sporáku a s minimalizováním nebezpečí popálení. Pokud si ji právě potřebujete pořídit, pročtěte si krátký návod. I když se vám možná na první pohled zdá, že vybrat vhodný model není nijak složité, budete muset porovnat několik parametrů.

Nejprve si stanovte potřebný objem. Dále byste se měli zaměřit na příkon, umístění výhřevného tělesa bezpečnost. Porovnávejte také výrobní materiáltyp filtru. Zajímat vás pravděpodobně bude i design. Některé dražší modely vám umožní nastavení teploty, abyste vodu jen ohřáli. Rychlovarné konvice navíc disponují mnohými funkcemi, které vám jejich používání zpříjemní.

Podle čeho vybírat rychlovarnou konvici

Parametry, podle kterých budete vybírat rychlovarnou konvici, je několik. Vhodné je začít volbou odpovídajícího objemu. Jelikož je to spotřebič, který je poháněný elektrickou energií, určitě vás bude zajímat i jeho příkon. A postupně přejdeme k dalším parametrům.

Objem a velikost konvice

Objem rychlovarné konvice by měl hlavně odpovídat počtu osob, které ji budou používat. Pokud potřebujete vařit vodu jen pro sebe, vhodnou volbou bude konvice s objemem do 0,5 l. Pro více osob vybírejte z větších modelů. Do čtyřčlenné domácnosti doporučujeme pořídit objem 1,5–1,7 l. Postačí na přípravu nápoje pro vás i vaše návštěvy. Takový objem je vhodný i do kuchyňky na pracovišti, kde si vodu potřebuje uvařit několik kolegů. Hledáte-li ještě větší konvici, na trhu najdete modely až do objemu 3 l.

U objemu konvice ještě chvilku zůstaneme. Od něho se odvíjí i velikost tohoto spotřebiče. Zvažte proto místo, kde bude konvice umístěná. Nejspíše ji používáte častěji, a proto se většinou stává součástí kuchyňské linky. Na té byste měli mít dostatek prostoru, nejen pro umístění spotřebičů, ale i přípravu jídla.

Příkon

Příkon vás kromě toho, jakou má rychlovarná konvice spotřebu, informuje o tom, jak rychle bude uvařená voda. Čím vyšší příkon bude, tým rychleji se voda uvaří. Na trhu najdete modely s příkonem od 600 do 3 000 W. Nejmenší příkon mají cestovní konvice. U nich to, vzhledem k velikosti, celkem postačí. Hledáte-li konvici do domácnosti, na 1,6 l by měl být, pro dostatečně rychlé ohřátí vody, příkon 2 200 W a víc.

Umístění výhřevného tělesa

Výhřevné těleso je umístěno dvěma možnými způsoby. Buď je zabudované do dna, nebo ukryté. Důvod, proč byste se o to měli zajímat, je ten, že ovlivňuje dobu zahřívání vody potřebu údržby konvice.

Skryté výhřevné těleso

Skryté těleso je uložené uvnitř dna konvice, takže na něm nedochází k usazování vodního kamene. Vodní kámen se usazuje jen na dně a na stěnách spotřebiče, což ulehčuje čistění. Na druhé straně ale tento způsob umístění zpomaluje ohřev vody.

Viditelné výhřevné těleso

Díky tomu, že se mezi tělesem a vodou nenachází žádná jiná vrstva, ohřívání vody je u tohoto typu rychlejší. Zároveň se ale přímo na něm usazuje vodní kámen. Proto je potřeba, abyste konvici častěji čistili.

Bezpečnost

U každého spotřebiče, ve kterém manipulujete s horkou vodou, je důležitá bezpečnost. O to víc, když je poháněný elektrickým proudem. Základním bezpečnostním prvkem rychlovarných konvic je světelná dioda, která vás upozorňuje na to, že je spotřebič zapnutý. Druhým prvkem, který by měla mít každá konvice, je automatické vypnutí po dosažení vodu varu. Posledním bezpečnostním prvkem, bez kterého byste tento spotřebič neměli kupovat, je to, že se zapne jen tehdy, je-li správně usazený na podstavci. Samozřejmostí by měla být kvalitní tepelná izolace, aby při uchopení nedocházelo k popálení.

Výhodou je, když konvice upozorňuje i na to, že se uvnitř nachází horká voda. A to i tehdy, i když není zapnutá. Mnoho z nabízených konvic dokonce disponuje pojistkou, která ji automaticky vypne, když ji zvednete z podstavce. Nedojde tak k tomu, že na podstavec položíte zapnutou, ale prázdnu konvici, ze které jste už vodu vylili. Kromě toho by rychlovarná konvice měla mít i pojistku proti přehřátí pro případ, že ji zapnete prázdnou.

Napájecí kabel

Před nákupem zkontrolujte délku napájecího kabelu. Potřebná délka závisí na umístění a vzdálenosti od elektrické zásuvky. Výhodou je, pokud si vyberete model s navíjecím kabelem. Jeho délku si tak budete moct regulovat.

Materiál

Rychlovarné konvice, které najdete na trhu, jsou z nerezu, skla, keramiky a plastu. Všechny materiály mají přednosti i zápory. Na jednotlivých výrobcích je najdete samostatně i v kombinaci různých materiálů.

Plast

Plastové rychlovarné konvice patří mezi levnější modely. Jsou k dispozici v mnoha barevných a designových provedeních. Z tohoto pohledu máte opravdu velký výběr. Oproti nerezovým modelům jsou i lehčí. U některých levnějších modelů se ale snadno stane, že narazíte na konvici, která bude zanechávat ve vodě příchuť plastu i po několika použitích.

Nerez

Nerez je odolný materiál, který navíc vypadá dobře. Pokud si koupíte model z nerezu, můžete se spolehnout, že tento design bez problému zapadne do vaší kuchyně. Tyto konvice se dobře udržují a jsou dostatečně lehké.

Sklo

Hledáte-li elegantní vzhled, který bude výrazným designovým prvkem na vaší kuchyňské lince, nejlepší volbou je sklo. Skleněné rychlovarné konvice se navíc lehce čistí. Nevýhodou ale je, že usazený vodný kámen uvidíte i z venku. Proto byste je měli čistit daleko častěji.

Keramika

Keramické rychlovarné konvice osloví hlavně ty, kteří mají rádi retro nebo vintage styl v kuchyni. V nabídce na trhu najdete kousky, které vynikají svým netradičním vzhledem. Výhoda tohoto materiálu je i v tom, že při vaření vody jsou tišší.

Design

Design konvic potěší opravdu každého. Na trhu najdete mnoho tvarů i barevných provedení, ze kterých nebudete mít problém si vybrat. Můžete si zvolit konvici ve tvaru buclatého čajníku nebo moderní kousek ze skla. U designově propracovaných modelů ale počítejte s vyšší cenou.

Základna

Na základnu položíte konvici během vaření vody. Nejčastěji se rychlovarné konvice vyrábí s otočnou základnou. Díky tomu nemusíte přemýšlet nad tím, jak přesně na ní konvici postavit. Spotřebičem můžete na základně otáčet až o 360°.

Typ filtru

Filtr je pevný, nebo vyjímatelný. Typ filtru zkontrolujte kvůli jednoduchosti jeho čištění. Vyjímatelný filtr se čistí jednodušeji, a s pevným to bude naopak o něco složitější. Na trhu kromě toho najdete i modely bez filtru. Ty jsou vhodné jen domácnosti s měkkou vodou.

Funkce rychlovarných konvic

Některé funkce, které níže zmíníme, dnes mají téměř všechny konvice. Ty lepší najdete jen u dražších modelů. Při výběru nezapomeňte zkontrolovat, zda má vámi vybraný model veškeré funkce, které očekáváte.

Ukazatel hladiny vody — tato funkce vás informuje o tom, kolik je v konvici vody, aniž byste ji museli otevřít a nahlédnout.

Nastavení teploty varu — u dražších modelů se setkáte s možností nastavení teploty varu. Budete tak moct v konvici vodu ohřát na požadovanou teplotu v rozmezí obvykle od 30 do 100 °C. Tato funkce vám usnadní přípravu některých nápojů nebo dětských pokrmů. Ovládací tlačítka jsou umístěná na základně nebo na rukojeti.

Displej — na displeji se vám zobrazuje teplota, na kterou jste nastavili ohřev a také doba ohřevu.

Teploměr — teploměr vám ukazuje, jakou teplotu má voda, která se v konvici právě nachází.

Akustický nebo světelný signál — kromě automatického vypnutí po dosažení bodu varu vydávají některé modely i akustický nebo světelný signál.

Anti-drip — nemáte-li rádi, že při nalévání z konvice dodatečně kape voda, hledejte model s touto funkcí.

Chytré konvice — pokud vyhledáváte moderní technologické vychytávky, určitě si obstarejte chytrou konvici. Budete ji moct pohodlně ovládat z vlastního telefonu.

Tipy na závěr

I zcela běžný spotřebič, jakým je rychlovarná konvice, má mnoho parametrů, které se vám při koupi oplatí porovnat. Zajímejte se o objem, příkon, výrobní materiáltyp filtru. Kromě toho porovnejte délku a možnost navíjení přívodního kabelu, ale i umístění výhřevného tělesa. Rychlovarná konvice se, kromě plnění vlastní funkce, stane i zajímavým designovým doplňkem na vaší kuchyňské lince. Při vaření či ohřevu vodu vám navíc nabídne i další doplňkové funkce, které vám její činnost ulehčí.

Při pravidelném používaní se na dně a na stěnách usazuje vodní kámen. Nezanedbejte proto její pravidelné čištění. Ve vodě tak nebudou plavat zbytky a navíc prodloužíte životnost tohoto spotřebiče. Na čištění používejte ocet, kyselinu citrónovou nebo speciální přípravky, které zakoupíte v drogérii. Pro minimalizování tvorby vodního kamene vám doporučujeme nechávat v konvici převařenou vodu delší dobu.

Co dál číst?

Jak vybrat nejlepší filtrační konvici

Napsat komentář