Netradiční způsoby přípravy kávy

Přípravu kávy můžete zvládnout rychle během minuty – třeba tím, že jen zalijete mletou kávu vodou. Nebo si z přípravy kávy můžete udělat svůj oblíbený rituál. Dnes se zaměříme na méně známé metody, jak připravit tento lahodný nápoj.

Džezva

Džezva je kovová nebo nerezová nádobka. Ve vrchní části je rozšířená tak, aby nedošlo k úniku kávy. K nádobě je připevněna dlouhá, rovná rukojeť. Džezvu lze koupit v několika velikostech, nejčastěji pro přípravu 4, 6 nebo 12 šálků kávy.

Džezva patří mezi nejstarší metody přípravy kávy na světě. Hojně je využívána především v arabských zemích. Původně se káva v džezvě připravovala v rozpáleném písku, ale samozřejmě si ji můžete připravit i doma na sporáku. Při přípravě kávy v džezvě se sedlina od extraktu neodděluje filtrací ani provřením, ale jen opatrným naléváním. Zvláštní je i způsob slazení a dochucování kávy různým kořením, např. kardamonem, chilli, pepřem nebo vanilkou. Pokud máte rádi tureckou kávu, je džezva to pravé řešení pro vás.

Džezva není drahá záležitost, nejlevnější konvičku pořídíte už od 100 Kč.

Jak připravit kávu v džezvě

  1. Umelte čerstvou zrnkovou kávu, co nejjemněji to půjde. Pro přípravu v džezvě se nejčastěji používá směs arabiky s robustou, případně samotná robusta. Na 50 ml šálek připadá 6 g kávy.
  2. Položte džezvu na sporák, nalijte do ní 20 ml vody a přidejte cukr a koření. Na dvě lžičky kávy se udává jedna lžička cukru. Počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a bude se tvořit karamelizace. Tento krok můžete vynechat a uvařit jen kávu bez cukru.
  3. Přidejte kávu a dolijte zbytek vody. Džezva by měla být naplněna asi ze dvou třetin.
  4. Počkejte, dokud káva nezačne pěnit. Ve chvíli, kdy káva dospěje k okraji nádoby, džezvu odstavte.
  5. pěna klesne, vraťte džezvu zpátky na plotýnku. Bod 4 opakujte celkem třikrát. Nikdy nenechte kávu projít varem.
  6. Kávu rozlijte do nahřátých šálků, sedlina by měla zůstat v džezvě. Celá příprava nebude trvat déle než 5 minut.

Aeropress

Aeropress je mezi netradičními způsoby přípravy kávy docela nováček. Vymyslel jej v roce 2005 Američan Alan Adler. Jeho společnost Aerobie je jedním z nejznámějších výrobců tohoto přístroje. Jde o speciální válec s pístem, ve kterém příprava kávy funguje na principu stlačení vzduchu a filtrace. Po celou dobu extrakce je káva v kontaktu s vodou, proto má výsledný nápoj velmi vyrovnanou chuť. Aeropress je prakticky nerozbitný, lehký a nenáročný na údržbu.

Nejlevnější aeropress pořídíte už od 500 Kč.

Jak připravit kávu v aeropressu

  1. Umelte čerstvou zrnkovou kávu na jemno. Na 100 ml vody se doporučuje 6 g kávy.
  2. Do aeropressu vložte filtr propláchnutý horkou vodou. Válec postavte na šálek.
  3. Nasypte do válce kávu, zalijte ji vodou o teplotě 93-95 °C a promíchejte.
  4. Nasaďte píst na válec a plynulým tlakem jej stlačte dolů. Kávu tak vytlačíte do šálku. Celý proces by měl trvat asi minutu a půl.

Chemex

Chemex je skleněná baňka s trychtýřem. Do nejužší části trychtýře je vložen speciální filtr, přes který se káva dostává do nádobky. Filtr chemexu je o třetinu silnější než klasické papírové filtry, protože se vyrábí ze speciální buničiny. Tento přístroj vynalezl v roce 1940 americký chemik a vynálezce Peter Schlumbohm.

Pokud si chcete pořídit chemex, počítejte s částkou 1 000 Kč a výše.

Jak připravit kávu v chemexu

  1. Umelte čerstvou zrnkovou kávu na hrubo. Na 500 ml vody připadá asi 30-35 g kávy.
  2. Filtr propláchněte horkou vodou, vložte jej do vrchní části chemexu a nasypte do něj kávu.
  3. Připravte si vodu o teplotě 93-95 °C.
  4. Kávu spařte asi 50 ml vody. Až začne probublávat, to znamená, že z ní uniká oxid uhličitý.
  5. Po chvíli začněte pomalu krouživými pohyby přilévat zbytek vody.
  6. Káva se začne louhovat a překapávat do spodní části nádoby. Celý proces by neměl trvat déle než 4 minuty.

Vacuum pot

Vacuum pot je tvořen dvěma skleněnými nádobami, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Ve spodní nádobě se zahřívá voda, která se mění na páru a stoupá vzhůru skrz trubici a filtr s kávou do horní nádoby. Po zchladnutí se pára promění opět na kapalinu, ve spodní nádobě se vytvoří vakuum a vcucne všechnu tekutinu zpět do spodní nádoby. Poprvé se začal vacuum pot používat v Německu začátkem 19. stol.

Nejlevnější vacuum pot pořídíte od 1 200 Kč.

Jak připravit kávu ve vacuum potu

  1. Umelte čerstvou zrnkovou kávu na hrubo. Na litr vody přidejte asi 75-80 g kávy. Počítejte s tím, že při přípravě se část vody odpaří.
  2. Do spodní nádobky nalijte vodu, ideálně už horkou, ať se celý proces urychlí.
  3. Zasuňte horní nádobu, na kterou předtím pružinou přichytíte filtr.
  4. Zapalte hořák pod spodní nádobou. Voda se začne odpařovat do horní části.
  5. Nasypejte do horní nádobky kávu, směs po celou dobu přípravy míchejte.
  6. Přibližně po minutě zhasněte plamen. Ve spodní části vacuum potu vznikne podtlak a vyextrahovaná káva začne stékat dolů.
  7. Až káva proteče do spodní nádobky, je připravena ke konzumaci.

Dripper

Dripper představuje nádobu ve tvaru trychtýře, do kterého se vkládá papírový filtr. Do filtru nasypete kávu, kterou necháte protéct horkou vodu přímo do šálku. Přístroj může být plastový, skleněný, keramický nebo kovový. Nejoblíbenějším modelem je dripper Hario V60. K dostání jsou modely různých velikostí, nejčastěji ve velikosti pro přípravu 1-2 šálků kávy nebo ve velikosti pro přípravu až 4 kávových šálků.

Historie dripperu sahá na počátek 20. století. S nápadem na tento způsob přišla Melitta Bentz v roce 1908. Ve stejném roce si přístroj nechala i patentovat a založila firmu na jeho výrobu.

Nejlevnější dripper v plastové variantě koupíte už za cca 150 Kč. S kvalitnějším materiálem pak stoupá i cena.

Jak připravit kávu v dripperu

  1. Umelte čerstvou zrnkovou kávu na hrubo. Na litr vody se doporučuje asi 60 g kávy.
  2. Propláchněte filtr horkou vodou, umístěte jej do dripperu a nasypte do něj kávu.
  3. Umístěte dripper na šálek nebo konvičku, připravte si horkou vodu o teplotě kolem 92 °C.
  4. Kávu zalijte trochou vody, aby se předpařila. Pak pomalu dolijte i zbytek vody. Káva se začne louhovat a překape do šálku či konvičky. Celý proces trvá asi 3 minuty.

Cold brew

Cold brew je způsob přípravy kávy, při kterém se káva nezalévá horkou vodou, ale nechává se několik hodin macerovat ve studené vodě. Získáte tak ledový, osvěžující nápoj, který vám zaručeně dodá energii. Takto připravená káva bude chuťově sladší s čokoládovými nebo ovocnými tóny.

Jak připravit cold brew

  1. Umelte čerstvou zrnkovou kávu na hrubo. Na litr vody budete potřebovat asi 90 g kávy.
  2. Kávu nasypejte do nádoby. Skvěle se hodí french press, ale vystačíte si i s obyčejnou zavařovací sklenicí.
  3. Kávu zalijte vodou (ideálně filtrovanou) o pokojové teplotě.
  4. Nádobu pečlivě uzavřete (french press můžete přetáhnout např. potravinářskou fólií).
  5. Umístěte nádobu do lednice (5 °C).
  6. Kávu nechte louhovat alespoň 12 hodin, výjimkou nejsou ani několikanásobně delší extrakce. Poté kávu přefiltruje, nápoj je hotový.
  7. S množstvím kávy a dobou macerace můžete libovolně experimentovat. Vše záleží na vaší chuti.

Zajímavé a originální možnosti přípravy kávy jsme si shrnuli výše. Víte ale i to, jak neudělat chybu a jak vybrat dobrou kávu? Přesvědčte se v našem dalším článku.

Napsat komentář