Kdy naposledy jste myli vaší lednici? Je to možná otravná činnost, ale nezbytná. V tomto kuchyňském spotřebiči uchováváme spoustu syrových potravin i uvařených pokrmů k následné konzumaci. Je to ale i místo, kde se často objevují skvrny od odkápnutého jídla nebo tekutin. Kvůli vlhkosti se zde také mohou tvořit různé bakterie, plísně a drží se zde i různé nežádoucí pachy. Měli byste ji proto nejen pravidelně otírat od skvrn, ale občas i důkladně celou umýt, abyste zamezili šíření nežádoucích bakterií, a zajistili si zdravé a čistotné uchovávání všech potravin.
V tomto článku vám poradíme, jak ji správně omývat, co nevynechat a na co nezapomenout. Ale také se zaměříme na odmrazování, které je důležitou součástí. Na závěr jsme pro vás sepsali pár užitečných tipů, které se vám budou hodit.
Nepřesunujte pokrmy z místa na místo
Je jasné, že vymývání lednice není činností, kterou byste se chtěli věnovat ve volném čase. Ale je to důležité pro správné skladování potravin a vaše zdraví. Raději to udělejte jednou a pořádně, než abyste to museli brzy znovu opakovat. Nejspíše se vám nebude chtít při každém mytí vyndávat veškeré potraviny. Ale je lepší tomu těch pár minut věnovat a vše důkladně vyndat ven, než aby se pak některé jídlo kontaminovalo. Neměli byste totiž k sobě přesouvat z police potraviny, které by neměly přijít do styku, především syrové a vařené pokrmy nebo syrové maso s ovocem a zeleninou. Také si dejte pozor, aby při mytí lednice nepřišlo jídlo do styku s čisticím prostředkem. Především, pokud máte některé potraviny odkryté nebo bez obalu, je tu riziko.
Důkladné mytí alespoň jednou za měsíc
Jednou za čas, a to alespoň každý měsíc, byste měli provést čištění celého vnitřku. A když už se pustíte do celého vymývání lednice, proveďte to důkladně. Nejlepší je si lednici vypnout a vložit pod ní hadr nebo ručník, jenž bude zachytávat odtékající vodu. Pokud je součástí i mrazák nebo se vám tvoří námraza přímo v lednici, zaměřte se také na odmrazení, které vám nejen vytvoří další prostor pro ukládání potravin, ale má to i další výhody, jenž jsme sepsali níže do odstavce o odrazování.
Projděte trvanlivost potravin
Jak už bylo zmíněno výše, vyndejte veškerý obsah z lednice ven a uložte ho někam do chladu. Zabráníte tak tomu, že se některé pokrmy kontaminují, a navíc nepřijdou ani do styku s čisticími prostředky. Také vás to pak donutí projít veškeré potraviny, než je uložíte zpět. Zkontrolujte, zda jsou v pořádku, a pokud narazíte na něco zkaženého nebo s prošlou zárukou, rovnou se toho zbavte. Zpět do lednice si pak naskládejte jen čerstvé potraviny v dobrém stavu.
Omyjte i vnitřní příslušenství
Uvnitř každé lednice jsou různé police, šuplíky a další příslušenství, které se dá vyjmout ven. Všechno to postupně vyndejte a umyjte to ve dřezu, stačí použít jen teplou vodu (nebo i v kombinaci s octem, jedlou sodou či nějakým nezávadným čisticím prostředkem). Poté se vrhněte na celý vnitřek lednice. Ten také důkladně umyjte a otřete do čista.
Zaměřte se i na těsnění dveří. V těchto záhybech se mohou zachytávat různé nečistoty. Pokud objevíte nějaké hrubé usazeniny, nejprve je odstraňte kartáčkem. Zbytek otřete navlhčeným hadříkem.
Dalším místem k čištění, které byste neměli vynechat, jen odtokový kanálek. Při ucpání nemá voda kam odtékat a když je špinavý, je to častou příčinou zápachu. Speciální kartáček pro jeho čištění bývá většinou součástí příslušenství. Jestli ho ale nemáte, postačí vám něco, co najdete doma, třeba dlouhý drátek, jehlice na pletení nebo brčko. Vyjměte usazeniny a kanálek vytřete hadříkem.
Vyhněte se chemickým čisticím prostředkům
Nejlepší je mýt lednici bez využití chemických přípravků. Přeci jen je to místo, kde uchováváte potraviny, a nechcete, aby se vám do potravin uvolňovaly chemické látky. Zkuste využít na mytí jen to, co najdete běžně doma. Postačí vám i teplá voda v kombinaci s octem nebo jedlou sodou. Jedlá soda změkčí vodu a dokáže lépe odstraňovat nečistoty.
Snažte se pravidelně, alespoň každý měsíc otřít police, stěny, ale i úložné prostory ve dveřích. Pokud budete přeci jen chtít používat čisticí prostředky, vyberte si spíše takové, které nejsou abrazivní, jsou ekologické a neobsahují žádné škodliviny. Zaměřte se i na takové, jenž netvoří spoustu pěny, která by vás při mytí jen rozčilovala. Vyberte nepěnivý produkt, který pak jednoduše setřete a omyjete.
Zaměřte se i na skladování potravin
Dejte si záležet i na tom, jestli potraviny správně skladujete. Měli byste se zaměřit na jednotlivá patra, neboť v dolních patrech a v boxu se udržuje více vlhkosti a tam byste měli dávat potraviny, které to vlhko vyžadují, neboť se rychle vysušují, například ovoce a zelenina. Nahoře je naopak mnohem méně vlhkosti a patří tam spíše hotové pokrmy, vámi uvařené polévky či omáčky, které je potřeba rychle zkonzumovat.
Zároveň byste si měli uvědomit, že ne všechny potraviny patří do lednice. Víte, které potraviny nemusíte skladovat v chladu? Jsou to například brambory, rajčata, papriky, okurky, cibule, hořčice a kečup, citrusy, banány, a další. Podrobnější informace o tom, jak správně skladovat potraviny v chladničce, se dočtete v našem článku.
Odmrazování lednice je také důležité
Když už budete vymývat lednici, kterou si předem vypnete, je ideální se vrhnout i na odmrazení. Obzvlášť, máte-li starý typ lednice, který nemá automatické odmrazování. Nejen, že tím snížíte spotřebu energie, ale také opět zvýšíte účinnost mrazení a chlazení, a tím prodloužíte životnost spotřebiče. Je to sice otravná činnost, ale měli byste ji provést ideálně 2x za rok.
Vypněte lednici a odpojte od sítě. Nemá-li lednice odtokový kanálek, dejte si pod ní suchý hadr nebo ručník, aby se voda měla kam vsáknout. I tak si dejte pozor, aby vám voda nezatékala pod spotřebič. Chcete-li odmrazování urychlit, vložte dovnitř hrnec s horkou vodou. Postupně pak dávejte pryč kusy ledu. Otřete i přebytečnou vlhkost na stěnách. Po celkovém odmrazení vyčistěte a omyjte lednici. Zapněte a počkejte alespoň 30 minut, a pak vložte potraviny zpět.
Většina nových modelů lednic vám dnes ale výrazně ulehčí práci. Ty, které nabízí funkci No frost, netvoří uvnitř lednice žádný led. Takže vám odpadne starost s odmrazováním.
Další užitečné tipy
- Máte-li v lednici nežádoucí zápach, dejte dovnitř plátky citronu či sklenici vody s jedlou sodou nebo s octem.
- Pokud myjete lednici čisticím prostředkem, ohlídejte si, aby neobsahoval žádné škodlivé látky, které by neměly přijít do styku s potravinami.
- Hlídejte si expiraci potravin, pravidelně kontrujte, zda nemáte uvnitř něco, co je plesnivé či prošlé
- Skladujte vždy odděleně syrové i vařené pokrmy, aby nedošlo ke kontaminaci.
- Neotvírejte lednici každých pět minut, ani ji nenechávejte dlouho otevřenou.
- Pokud umyjete lednici (třeba na chalupě) a pak ji necháváte vypnutou, nezapomeňte nechat dveře lednice otevřené.
- Udržujte teplotu v lednici kolem do 5 °C a nebude v ní tolik bakterií.
Závěr
Už víte, proč a jak často byste se měli věnovat vymývání lednice? Důkladným a pravidelným mytím zamezíte nežádoucímu šíření bakterií a plísní. Zajistíte si tak čisté prostředí pro ukládání vašich potravin. Věnujte ale mytí dostatek času a proveďte to důkladně. Je lepší, když předem vyndáte veškerý obsah, abyste zamezili kontaminaci jídla nebo styku jídla s čisticími prostředky.
Kromě mytí lednice se zaměřte i na námrazu, která se tvoří nejen v lednici, ale i v mrazáku. Je důležité lednici jednou za čas odmrazit. Nejen, že vám led zabírá hromadu místa, který byste mohli využít pro ukládání potravin, ale jeho hromadění také snižuje životnost spotřebiče a efekt chlazení.
zazracnevune.cz – Klikni a objev krásné vůně za zázračné ceny!