Každý z nás má doma lednici, tedy důležitý spotřebič, který zvyšuje trvanlivost všech uložených potravin a pokrmů. Jak je to ale s ukládáním v jednotlivých patrech? Co se hodí do lednice ukládat, a co byste tam naopak neměli dávat? Na to a mnohem více vám odpovíme v následujícím článku.
Vlhkost v lednici
Vlhkost vzniká podle toho, jaká je v lednici teplota. Vzadu u stěny je vždy chladněji než vepředu, i z důvodu toho, jak ji neustále otevíráme a zavíráme. Pamatujte také, že čím je police v lednici umístěna výše, tím nižší je tam vlhkost. Potraviny byste měli správně ukládat do jednotlivých polic a přihrádek podle toho, jestli jim svědčí méně, či více vlhkosti.
Ale existují i další faktory, které vlhkost ovlivňují. Někdy se totiž stává, že je v lednici více vlhkosti, než je žádoucí. V takovém prostředí se daří plísním a bakteriím. Náchylné na to je hlavně ovoce a zelenina. Například při přípravě oběda nebo jiného náročnějšího jídla neustále chodíme do lednice a bereme nové a nové suroviny na přípravu. Tím se ale dovnitř snadno dostává teplý vzduch. Raději si vše vyndejte na linku najednou, ať nemusíte lednici otevírat každou minutu. Někdy je na vině i to, jak potraviny skladujete, zda je dobře zabalíte a utěsníte v obalu, jestli nedáváte syrové maso přímo k ovoci nebo k mléčným výrobkům a podobně.
Teplotu byste měli udržovat maximálně do 8 °C, abyste předcházeli množení bakterií. Pravidelně vytírejte stěny lednice utěrkou, aby se tam netvořily páry a kapky a jednou za čas celý vnitřní prostor vytřete octovou vodou, která zabrání šíření nechtěnému bakterií. Nezapomeňte zkontrolovat také těsnění, které také ovlivňuje pronikání tepla. Možná by také stálo za to ho vyměnit.
Uspořádání lednice po jednotlivých patrech
Lednice nabízí uspořádání, které není jen estetické, ale i logicky sestavené. Víte, jak správně jednotlivé police a přihrádky používat? Jak již bylo zmíněno v předchozím odstavci, v nižším patrech je více vlhkosti. Dolní zásuvky jsou proto určené pro potraviny, které vyžadují více vlhkosti. Měli byste tam ukládat hlavně ovoce a zeleninu, které se rychle vysušují. Nemusíte je ani předem omývat. Dejte je tam, jak jste je zrovna koupili. Umyjte je až těsně před podáváním a servírováním na stůl. Z ovoce sem můžete dávat například hroznové víno, broskve, meruňky nebo bobulovité ovoce, ale třeba i jablka a hrušky. Ze zeleniny sem patří především listová a košťálová zelenina.
Do nejníže umístěné police, která se nachází nad zásuvkami, patří rychle se kazící potraviny. I tady je zajištěno o něco více vlhkosti. Dávejte sem proto syrové maso a ryby. Dávejte ale pozor, aby byly tyto potraviny pečlivě zabalené a oddělené od ostatních, aby nedošlo ke kontaminaci.
Do police nad to patří již upravené masné výrobky, jako jsou různé salámy, klobásy a jiné uzeniny. Je lepší, když je ještě uzavřete do samostatných boxů nebo je pořádně zabalíte. A o patro výše ukládejte mléčný výrobky, sýry, jogurty a další. Pokud nemáte tolik polic, dávejte masné a mléčné výrobky k sobě na polici, ale dbejte, aby byly řádně zabalené a navzájem se nedotýkaly. V žádném případě je nepokládejte na sebe.
Do nejvyšší police umisťujte hotové pokrmy, uvařené polévky, omáčky a další jídla, která jste ten den uvařili. Nedávejte sem ale zrovna uvařené, ani teplé pokrmy. Nechte je nejprve vychladnout. Opět ohlídejte, aby jednotlivé pokrmy nebyly příliš blízko u sebe, čímž zabráníte rychlejšímu kažení. I tak se jedná o jídla, která byste měli co nejdříve sníst.
Přihrádky ve dveřích
Nezapomeňte ani na police a přihrádky ve dveřích. I ty mají své logické uspořádání. Dolů dávejte lahve s nápoji, jako je mléko, džusy, minerálky či pivo a víno. O patro výše vkládejte otevřené konzervy a marmelády, pomazánky, dresinky a podobně. Do nejvyššího patra byste měli dávat vajíčka, máslo a jiné drobné potraviny. Pozor ale na uchovávání vajec. Nenechávejte je v papírovém obalu, ve kterém to koupíte. Přendejte je do speciálního obalu na vejce, čímž předejdete přenosu bakterií.
Co patří do lednice
uvařená polévka (zbytky jídel) — patří do lednice, ale měli byste je rychle spotřebovat. Dejte je spíše do vrchního patra, kde je nižší vlhkost.
salámy a jiné uzeniny — jde o rychle se kazící potraviny, které rozhodně patří do lednice. Dejte je spíše do středu, tam je pro ně ideální teplota.
sýry a mléčné výrobky — rozhodně patří do lednice, stejně jako uzeniny, vkládejte je do středu. Do dvířek je nedávejte, šlo by na ně zbytečné teplo.
vejce — dejte je do lednice, vkládejte je nejlépe na horní místa, tam, kde jim nehrozí nakřápnutí.
Co nepatří do lednice
Tyto potraviny do lednice rozhodně nemusíte ukládat. Nechávejte je spíše ve špajzu či ve sklepě. V chladnějších měsících je dejte klidně i na balkon.
brambory — hodí se do spíže nebo do sklepa. V lednici by postupně sládly, protože škrob by se postupně měnil na cukr.
cibule a česnek — dejte ji do spíže nebo sklepa, v lednici by začala plesnivět. Do lednice vložte pouze načatou cibuli, ale rychle ji pak zpracujte.
citrusy — uskladňujte je spíše při pokojové teplotě. V lednici začnou měknout a plesnivět.
pečivo — samotný pečivo i chléb nechte na lince, zabalené v obalu, v lednici vám začne tvrdnout. Vložte tam jedině obloženou svačinu, třeba se šunkou.
hořčice a kečup — vydrží při pokojové teplotě, a to i otevřené. Obsahují hodně octa, který je konzervuje, a proto vydrží i delší dobu.
Mezi další potraviny, které byste do lednici dávat nemuseli, patří dýně, banány, mango, ananas, meloun, ale i rajčata, lilek, paprika, okurka a zázvor.
Zamrazování a rozmrazování potravin
Součástí lednic bývá i mrazák. A někdy je naopak samostatným spotřebičem. Ať tak, či tak, měli byste znát zásady správného zamrazování a rozmrazování.
Rozmrazování by mělo být pomalým procesem. Pokud víte, co budete druhý den vařit, vyndejte si maso už večer a nechte ho rozmrazit nejlépe přes noc. Není úplně ideální, pokud ho rozmrazujete v mikrovlnce nebo horkou vodou. Také pamatujte, že když dáte něco rozmrazit, měli byste to zpracovat a sníst. Není dobré to znovu zamrazovat.
Když zamrazujete, potravinu pečlivě zabalte do obalu a ten zbavte přebytečného vzduchu. Dále na obal napište, o jakou potravinu se jedná, a kdy jste ji tam uložili. Usnadní vám to pak výběr zmrazeného pokrmu před vařením a budete snadněji vědět, co jste kdy zamrazili a jak dlouho už to uskladňujete.
Tipy na závěr
Lednice je spotřebič, který je nezbytným pomocníkem v každé kuchyni a domácnosti. Pomáhá nám, aby se naše nakoupené potraviny rychle nekazily a nemuseli jsme je ihned sníst ani druhý den vyhazovat. Sepsali jsme pro vás stručné shrnutí, na co byste si měli dávat pokaždé pozor:
- Při ukládání dbejte na logické uspořádání potravin podle jednotlivých pater. Třeba ty rychle schnoucí potraviny (ovoce a zeleninu) ukládejte do spodních přihrádek. Uvařené hotovky zase naopak dávejte do nejvyššího patra, kde je méně vlhkosti.
- Pozor na syrové maso a ryby. Mějte je dobře zabalené, aby nepřišlo do styku s jinými potravinami. To samé platí i s uzeninami a mléčnými výrobky. Mějte je nejlépe oddělené, každé v jiné polici.
- Pokud vidíte, že se na jídle tvoří různé plísně, rozhodně neokrajujte zbytky a nezpracovávejte zbytek potraviny. Raději to vyhoďte, celou lednici promyjte a vytřete do sucha.
- Naučte se dodržovat zmíněné zásady a uchovávejte veškeré potraviny a pokrmy správně. Jen tím předejdete nebezpečí vzniku různých onemocnění.
Jak vybrat chladničku (lednici)