Pro všechny, kteří mají rádi zdravé nápoje, je výborným pomocníkem odšťavňovač. S jeho pomocí získáte čerstvou šťávu z ovoce i zeleniny. Její chuť se přitom vůbec nepodobá chuti ovocných džusů, které běžně dostanete v obchodě. Je totiž mnohem lepší. Od kupovaných džusů se šťáva z odšťavňovače liší i vyšším obsahem vitamínů. A nejen to.
Pokud plánujete koupit odšťavňovač, poradíme vám, jak vybírat. Jednotlivé typy odšťavňovačů se od sebe odlišují nejen způsobem získávání šťávy z ovoce a zeleniny. Způsob odšťavňování ovlivňuje zároveň chuť i konzistenci šťávy. Před koupí potřebujete zvážit také to, jak často budete odšťavňovač používat. Výběr kromě toho závisí také na druhu zpracovávaných surovin.
Typy odšťavňovačů
Jednotlivé modely odšťavňovačů se od sebe liší způsobem získávání šťávy. Dělíme je na:
Odstředivé odšťavňovače
Odstředivé odšťavňovače lisují ovoce soustavou rotujících nožů. Šťáva se následně procedí odstředivou silou přes sítko. Odstředivý odšťavňovač pro vás bude vhodný, pokud plánujete připravovat šťávu na okamžité konzumování. Šťáva z odstředivého odšťavňovače je totiž náchylná na oxidaci. Tento typ odšťavňovačů je vhodný zejména pro zpracování tvrdých druhů ovoce a zeleniny.
Jejich nevýhodou je vyšší hlučnost a nižší množství získané šťávy vzhledem k množství zpracované suroviny. Část šťávy totiž zůstává v odpadu. Odstředivý odšťavňovač je nejvhodnější tehdy, pokud jej neplánujete používat pravidelně. A to i pro jeho složitější čištění. Výhodou je naopak nižší cena a vyšší obsah vlákniny v šťávě.
Hřídelové odšťavňovače
Hřídelové odšťavňovače můžete na trhu najít i pod názvem šnekové odšťavňovače. V hřídelovém odšťavňovači jsou ovoce a zelenina rozemleté pomocí systému hřídelí. Získaná šťáva je přes síto vytlačována ven. Odpad z tohoto typu odšťavňovače je zcela suchý. Velkou výhodou je proto vyšší výtěžnost. V hřídelovém odšťavňovači získáte z téhož množství suroviny až o polovinu více šťávy.
Hřídelový odšťavňovač můžete použít na všechny druhy ovoce, zeleniny i bylinek. Šťáva je hustší a obsahuje vysoký podíl vitamínů. Kromě toho vám vydrží čerstvá v chladničce i tři dny. Naproti odstředivému odšťavňovači je také tišší a snadněji se myje. Nevýhodou může být složitější skládání, pomalejší odšťavňování a vyšší cena. Při odšťavňování musíte navíc předem počítat s delším časem na přípravu surovin, které je třeba nakrájet na menší kusy. Omezením může být i doporučená maximální doba provozu, která je stanovena na 30 minut. Za tento čas je však podle údajů výrobců hřídelový odšťavňovač schopný připravit až 4 l šťávy.
Mechanické odšťavňovače
Mechanické odšťavňovače nebo elektrické lisy získávají šťávu lisováním pod tlakem. Jsou určeny pouze pro zpracování citrusových plodů. Jejich výhodou je rychlost a nenáročnost na údržbu.
Jaké parametry porovnávat
Abyste byli se zakoupeným odšťavňovačem spokojení, doporučujeme při výběru porovnat parametry jednotlivých modelů. Měli byste se soustředit zejména na:
Výtěžnost odšťavňovače
O rozdílech ve výtěžnosti odšťavňovačů vzhledem k jejich typu, jsme psali výše. Pro vyšší výtěžnost vybírejte hřídelové odšťavňovače. Rozdíl však může být i mezi jednotlivými modely. Některé levnější modely mohou mít proto nižší výtěžnost.
Výkon a příkon odšťavňovače
Výtěžnost odšťavňovače ovlivňuje i jeho výkon. Pro vyšší výtěžnost doporučujeme odšťavňovače s výkonem nad 800 W. U odstředivých odšťavňovačů má být více než 1 000 W. Pokud plánujete zpracovávat tvrdé i měkčí suroviny, hledejte model s nastavitelnými rychlostmi.
Co se týče příkonu, odstředivé odšťavňovače mají vyšší spotřebu energie. Na druhé straně však také pracují rychleji. Naopak hřídelové mají nižší příkon a pracují pomaleji. Spotřeba energie je tak vzhledem k množství zpracované potraviny srovnatelná.
Velikost plnicího otvoru
Čím je plnicí otvor menší, tím více času strávíte přípravou surovin. Pokud vyberete odšťavňovač s větším otvorem, měl by tomu odpovídat i jeho výkon. Ideální velikost je 7 cm. Do tohoto prostoru se pohodlně vejde středně velké jablko.
Objem nádoby na šťávu
Objem nádoby závisí na množství šťávy, kterou chcete připravovat. Pro jednu osobu postačí nádoba do 1 litru. Pro více osob se doporučují objemnější nádoby. Běžné modely mívají nádoby okolo 1,5 l. Na trhu však najdete i modely s větším objemem. Výhodou je, pokud se nádoba dá uzavřít a šťáva odložit do chladničky bez přelévání.
Hmotnost a rozměry odšťavňovače
Hmotnost a rozměry odšťavňovače ovlivňují zejména váš komfort při jeho skládání a přenášení. Pokud bude odšťavňovač stabilně na kuchyňské lince nebo máte na jeho odložení k dispozici dostatek místa, můžete si vybrat i robustnější model. Ovšem s ohledem na prostor, který máte k dispozici. Naopak, pokud budete odšťavňovač pravidelně odkládat, z hlediska jeho rozměrů je pro vás výhodnější pořídit si menší model. Při koupi nezapomeňte zkontrolovat, zda vám vyhovuje délka přívodního kabelu.
Bezpečnost odšťavňovače
Při častém používání odšťavňovače jistě oceníte jeho bezpečnostní prvky. Ujistěte se, že vybraný model disponuje protiskluzovými nožičkami nebo přísavkami. Některé modely jsou také vybaveny systémem AntiDrip, který zabrání vytékání šťávy z přístroje.
Důležitým ochranným prvkem je bezpečnostní pojistka. Ta zabraňuje zapnutí spotřebiče, pokud není správně sestaven. Bezpečnostní pojistka také odšťavňovač vypne, pokud je přeplněný.
Hlučnost odšťavňovače
Pokud nemáte rádi hlučné přístroje, bude pro vás vhodnější hřídelový odšťavňovač. Tento typ je vhodný i do domácností, kde je kuchyň propojená s jinými místnostmi. Hlučnost těchto spotřebičů se pohybuje mezi 60–80 decibely.
Materiál
Kvalita materiálu, ze kterého je odšťavňovač vyroben, ovlivňuje zejména jeho životnost. Při výběru zkontrolujte, z jakého materiálu je vyrobeno síto odšťavňovače. Nejlépe svou funkci plní síta z mikrosíťoviny. Jsou dostatečně pevná, aby odolala vyvíjenému tlaku a zároveň jemná, aby se přes ně dostalo ven co nejvíce šťávy. Na trhu najdete také síta z děrovaného plechu. Ty jsou sice dostatečně odolná, na druhé straně však snižují výtěžnost odšťavňovače.
Jednoduchost čištění
Při pravidelném používání oceníte snadné čištění tohoto spotřebiče. V nádobách ani jiných dostupných místech odšťavňovače by neměly zůstávat zaschlé kousky zpracovaných surovin. Pokud nemáte v oblibě složité čištění, lepší volbou pro vás bude hřídelový odšťavňovač. U těchto modelů je však na druhé straně složitější jejich rozebírání a skládání. Některé dražší modely disponují funkcí QuickClean, která umožňuje rozebrat a vyčistit přístroj již za jednu minutu.
Na závěr
Na výběr odšťavňovače ovlivňuje zejména to, jak často jej plánujete používat a to, jakou výtěžnost od něj požadujete. Při koupi doporučujeme nevyhledávat levné modely. Dražší odšťavňovače bývají vyrobeny z kvalitnějších materiálů, které zajistí jejich delší životnost a bezproblémové ovládání. K ovládání tohoto spotřebiče slouží většinou přepínač. Ve vyšší cenové kategorii však najdete i modely s displejem.
Při koupi myslete také na bezpečnost a stabilitu spotřebiče. Důležité je i snadné čištění. A to zejména tehdy, pokud plánujete odšťavňovač používat pravidelně. Některé modely se prodávají včetně doplňkového příslušenství. Například se síty různé jemnosti, praktickými kartáči na čištění nebo několika nádobami na šťávu.