Jak vybrat nejlepší fritovací hrnec

Fritovací hrnec ocení každý, kdo má rád smažená jídla. Ve fritéze se jídlo osmaží rovnoměrněji než na pánvi. Fritovací hrnce navíc při smažení spotřebují menší množství tuku. Příprava jídla také trvá kratší dobu. Pro ty, kteří mají rádi smažené pochoutky, ale odrazuje je jejich vysoký obsah tuku, jsou vhodné teplovzdušné fritovací hrnce. Tyto modely disponují také funkcí horkovzdušného ohřevu.

Ve fritéze můžete připravovat různé pokrmy od moučníků přes zeleninu až po masové jídla. Abyste si vybrali fritovací hrnec, který bude přesně vyhovovat vašim požadavkům, sestavili jsme pro vás přehled jednotlivých typů a důležitých parametrů výběru.

 

Typy fritovacích hrnců

Fritovací hrnce dělíme na jednotlivé typy podle způsobu přípravy jídla.

Olejové fritovací hrnce

Olejové fritézy připravují pokrmy pomocí klasického smažení na oleji. Potraviny se vloží do odnímatelného koše a při smažení se zcela ponoří do oleje. Pro běžné používání v domácnosti se doporučují olejové fritovací hrnce s elektrickým pohonem. Na trhu najdete i modely na plynový pohon. Ty je však možné používat pouze na otevřeném prostranství.

Výhodou fritování je rovnoměrné usmažení celého povrchu jídla. Jídlo je křupavé a připraví se za kratší dobu než na pánvi. Fritovací hrnce jsou také vybaveny pachovým filtrem, který zachycuje pachy ze smažení. Nevýhodou je složitější čištění trvale připojených částí fritézy.

Teplovzdušné fritovací hrnce

Výhodou tohoto typu je nižší až žádná spotřeba oleje. Teplovzdušné fritovací hrnce totiž na přípravu jídla používají horký vzduch. Dochází tak k úpravě podobné pečení pomocí proudění horkého vzduchu z víka fritézy. Tento způsob vaření je vhodný pro ty, kteří preferují zdravější stravování. Více než klasickému smažení se podobá pečení v horkovzdušné troubě.

Výhodou horkovzdušné fritézy je jednodušší čištění. Většina modelů také umožňuje připravovat více pokrmů najednou. Nevýhodou je delší doba vaření a také vyšší cena těchto spotřebičů.

Rotační fritézy

Rotační fritovací hrnce potřebují na vaření menší množství tuku. Fungují na principu otáčení nakloněné roviny, na které se nachází koš pro vložení potravin. Pokrmy se smaží stejně tak jako v olejové fritéze, jen s tím rozdílem, že není nutné používat stejné množství oleje. Při smažení také díky střídavému namáčení v oleji potraviny do sebe nenasají takové množství tuku.

Multifunkční fritovací hrnce          

Multifunkční fritovací hrnce disponují více funkcemi. Můžete v nich vařit, péct, dusit, zapékat i ohřívat nebo jen udržovat teplotu uvařeného jídla. Samozřejmě, že je v nich možné také fritovat.

Jak vybrat fritovací hrnec

Aby vám fritéza sloužila přesně podle vašich představ, při jejím výběru byste měli zvážit vaše očekávání od tohoto spotřebiče a porovnat jednotlivé parametry produktů.

Druhy připravovaných jídel

Při výběru konkrétního modelu fritovacího hrnce si nejdříve odpovězte na otázky, jak často a jaké druhy jídel v něm budete připravovat. Pokud plánujete ve fritéze jen smažit a nevadí vám zvýšený obsah tuku v jídle, bude pro vás vhodnější klasický olejový fritovací hrnec. Pokud chcete omezit spotřebu tuku, vyberte si teplovzdušný fritovací hrnec. Pro přípravu pokrmů několika způsoby je vhodný multifunkční fritovací hrnec.

Velikost fritovacího hrnce

Velikost fritovacího hrnce závisí na počtu lidí, pro které v něm budete vařit. Pro dva lidi je vhodná fritéza s košem do 1 kg potravin. Pro větší rodiny najdete na trhu fritovací hrnce s objemem koše na 2 a více kilo potravin. Při zvažování velikosti myslete i na prostor, který fritovací hrnec potřebuje při vaření i skladování.

Myslete také na to, jak často budete ve fritéze vařit. Na občasné vaření je vhodnější menší model. A to zejména při olejových fritézách kvůli množství spotřebovaného tuku. Pomůckou vám může být i odhad objemu spotřebovaného oleje. Fritézy s fritovacím košem v objemu 0,7 kg spotřebují přibližně 0,5 l oleje. 

Hmotnost fritézy

Pro snadnou manipulaci zvažte i údaj o hmotnosti fritovacího hrnce. Tyto spotřebiče váží 2,5 kg u menších modelů až po 7 kg u větších modelů.

Příkon

Příkon fritovacího hrnce se pohybuje v hodnotách 1 500–3 200 W. Informuje vás o množství spotřebované energie na vaření. Nižší příkon při tom potřebují horkovzdušné fritézy a fritézy s menším objemem.

Rychlost zahřívání

Tento údaj vás informuje o tom, za jak dlouhou dobu po zapnutí spotřebiče v něm budete moci vařit. Rychlé fritézy se zahřejí během 3 minut. Tento údaj však nenajdete u všech modelů. Pro zjištění rychlosti zahřívání proto můžete použít srovnání příkonu a objemu fritézy.

Délka přívodního kabelu

Přiměřená délka přívodního kabelu je důležitá vzhledem k vašemu komfortu při vaření. Kabel by měl mít dostatečnou délku na to, abyste fritovací hrnec umístili na vhodné místo na kuchyňské lince nebo jiném pevném podkladu. Předem proto vyberte místo, kde jej budete používat a změřte potřebnou délku kabelu.

Materiál

Výběr materiálu fritovacího hrnce závisí na tom, jak často ho plánujete používat. Pro časté používání je lepší vybrat fritovací hrnce z nerezavějící oceli. Pokud budete fritézu používat jen občas, můžete si vybrat model vyrobený z plastu. Musíte však předem počítat s možností kratší životnosti hrnce.

Při výběru materiálu se informujte i o materiálu vnitřní fritovací nádoby. Na trhu najdete modely s teflonovým povrchem. Ten se však při vaření může snadno poškodit. Delší životnost bez poškození má vnitřní nádoba z nerezavějící oceli.

Bezpečnostní pojistka

Pro vaši bezpečnost při fritování je důležité, aby byl fritovací hrnec vybaven bezpečnostní pojistkou proti přehřátí. Důležitá je také stabilita a protiskluzové nožičky spotřebiče.

Funkce fritovacích hrnců

Jednotlivé modely fritovacích hrnců se od sebe odlišují různými přídavnými funkcemi, které zvyšují váš komfort při vaření.

Nastavení teploty

Teplotu na fritéze nastavíte pomocí termostatu. Levnější fritovací hrnce nabízejí výběr z maximálně 2 teplot nebo jen vaření při předem nastavené teplotě (zpravidla 190 °C). Dražší modely poskytují možnost nastavení teploty v rozsahu 80–200 °C.

Indikátor výměny oleje

Indikátor výměny oleje je praktická funkce, která vás informuje o tom, že je olej ve fritéze přepálený.

Více zón vaření

Tuto funkci mají některé teplovzdušné fritovací hrnce. Umožňuje připravovat několik jídel najednou v samostatných košících. Po dovaření potraviny s kratší přípravou ji jednoduše vyberete a ostatní necháte dovařit. Některé modely dokonce umožňují nastavení různých teplot v jednotlivých odděleních hrnce.

Mytí pod tekoucí vodou

U většinu fritéz je možné mýt pod tekoucí vodou nebo v myčce jen vyjímatelný koš. Nádobu fritézy je třeba čistit bez namočení pod tekoucí vodou. Pro tento účel lze použít houbu se saponátem a namočený hadřík.

Pokud se chcete vyhnout pracnému čištění, kupte fritovací hrnec s ponorným topným tělesem. Tak budete moci vybrat z hrnce celou nádobu na fritování a umýt ji v myčce nebo pod tekoucí vodou.

Časovač

Tato funkce umožňuje nastavení potřebné doby na fritování. Po jejím uplynutí se fritovací hrnec vypne.

Na závěr

Pro všechny milovníky smažených jídel je fritovací hrnec výborným pomocníkem v kuchyni. S jeho pomocí připravíte křupavé hranolky, řízky i mnoho moučných jídel. Pokud zvažujete koupi fritézy, ale odrazuje vás množství spotřebovaného tuku, můžete si vybrat teplovzdušný model. V něm uvaříte vaše jídla s použitím minimálního množství tuku. Na trhu kromě toho najdete i multifunkční fritovací hrnce, které nabízejí možnost přípravy jídel jinými způsoby.

Při výběru fritovacího hrnce si předem ujasněte velikost, která vám bude vyhovovat. Důležitými informacemi jsou také délka přívodního kabelu, hmotnost a přídavné funkce. Na výběr máte například fritovací hrnce s více zónami vaření nebo časovačem. Některé fritézy je také možné mýt v myčce nádobí.

Napsat komentář